Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håkan, 38, svårt sjuk – familjen ber om hjälp

Efter ett ryggskott för fyra år sedan har fyrabarnspappan Håkan Fant i Laholm stadigt blivit sämre och sämre. Foto: Privat
Nu har vänner till familjen startat en insamling som ska finansiera en behandling i Tyskland.Foto: Privat
"Det är så häftigt att se att det är så många som bryr sig om Håkan", säger hustrun Marie, 37.Foto: Privat

Efter ett ryggskott för fyra år sedan har fyrabarnspappan Håkan Fant i Laholm stadigt blivit sämre och sämre. Den svenska sjukvården har inte kunnat förklara orsaken till att en 38-årig man blivit oförmögen att arbeta eller att leka med sina barn.

Nu har vänner till familjen startat en insamling som ska finansiera en behandling i Tyskland.

– Egentligen har vi väldigt svårt att be om hjälp och att stå i fokus. Men det är så häftigt att se att det är så många som bryr sig om Håkan, säger hustrun Marie, 37.

Håkan och Marie har varit tillsammans i 20 år. Tillsammans har de barnen Anton 15, Viktor 12, Meja 10 och Milla 8. Marie beskriver sin man som en glad kille som brukade ta på sig snickarbrallorna så fort han kom hem från jobbet på däckfirman och busa med barnen. Glad, omtänksam och givmild. Men sjukdomen har förändrat livet för familjen i grunden. Yngsta dottern var bara fyra när Håkan blev sjuk och kommer knappt ihåg hur det var när pappa var frisk.

– Det är kanske när man tittar på gamla bilder, säger Marie Fant.

I dag är det Marie och barnen som sköter hushållet medan Håkan är fast i sina smärtor.

Allt började med ett ryggskott för fyra år sedan. Ett ryggskott som vägrade ge sig och som fick lösas med muskelavslappnande och morfin. Håkan kom upp ur sängen och kunde åka hem. Men tillfrisknandet var bara tillfälligt. Efter ryggskottet har Håkan bara blivit sämre och sämre och orkar bara vara uppe och med i vardagen korta stunder åt gången.

– Ett tag var han lite bättre och kunde börja arbetsträna så smått. Men sedan åkte han på en förkylning till jul och blev sjukskriven på heltid. Sedan har han bara blivit sämre och sämre igen, berättar Marie.

Fått höra att det kan vara psykiskt

Under årens lopp har Håkan så klart haft täta kontakter med vården. Men neurologiska tester, ryggmärgs- och blodprov har inte kunnat förklara vad han lider av, enligt Marie.

Håkan och Marie har även fått höra att besvären kan vara psykiskt betingade.

Familjens egen teori är att behandlingen som löste ryggskottet utlöste ett virus som legat latent i kroppen. Och det kan i sin tur vara relaterat till borrelia. Håkan har dock testats för borrelia och det provet var negativt.

Nu har man dock, på inrådan av Håkans kiropraktor och massör, fått ett andra utlåtande från en klinik i Tyskland. Resultatet från blodproven kom för två månader sedan.

– De provsvaren visar massvis med olika infektioner i kroppen. Proven visar också att det med största sannolikhet är borrelia-relaterat. Infektionsvärdena tyder på det, säger Marie Fant.

Det beskedet utlöste blandade känslor. Marie var tacksam att äntligen få något sorts svar samtidigt som hon började oroa sig över det rent praktiska. En behandling på den aktuella kliniken i Tyskland skulle kosta pengar. Pengar som familjen skulle få ta ur egen ficka. Enligt egna efterforskningar kan varken familjens försäkringsbolag eller försäkringskassan bidra.

En person gav 10 000 kronor

När vännerna Ulrika Johansson och Roger Gidén insåg familjens utsatta läge beslöt de att starta en insamling. En insamling där behållningen ska gå till familjen Fant och Håkans vård. Insamlingen, som finns på hjalphakan.weebly.com har redan fått in runt 400 donatorer, berättar Roger Gidén.

– Pengarna går till en familj som blött pengar under många år. Jag är förvånad att det är så många som vill hjälpa till. Det är till och med an anonym gåva på 10 000 kronor med där. Det är häftigt.

Marie Fant är tagen av stödet.

– Man vet ju att folk har fullt upp med sitt och då är det fantastiskt att de har tid att tänka på oss. Det är så mycket känslor i det. Innan kändes det som att ingen såg vår situation. Jag är överlycklig att Roger och Ulrika gjorde detta.

Håkans hustru vågar inte hoppas för mycket på vad en behandling kan ge.

– Jag förväntar mig att Håkan ska få ett värdigt liv igen. Eller att han ska få ett liv i alla fall. det har han inte nu, säger hustrun Marie.