Hadilles, 2, hotas av utvisning till Frankrike.
Hadilles, 2, hotas av utvisning till Frankrike.

Hadilles, 2, hotas
av utvisning

Publicerad

Tvååriga Hadilles, som nu bor i ett familjehem i Broby i Skåne, hotas av utvisning till Frankrike.

Trots att ingen vet var hennes föräldrar befinner sig.

- Det är vår högsta önskan att få adoptera henne, säger fostermamman, Malén Liewehr.

Den 21 oktober kom Hadille till Malén Liewehr och hennes make. Flickan var då fyra månader gammal.

För drygt två år sedan kom den biologiska mamman till Sverige från Algeriet. Hadille föddes på lasarettet i Lund, men bara 20 dagar efter förlossningen försvann mamman spårlöst, uppger SVT:s Sydnytt.

Mammans make, som inte är far till barnet, tog hand om flickan. Men en dag fördes flickan akut till sjukhus med livshotande hjärnskador. Maken misstänktes för misshandel och socialförvaltningen tog kontakt med Malén Liewehr och hennes man, som tidigare varit familjehem.

Behov av sjukhuskontroller

Men i somras kom beskedet: Hadille utvisas till Frankrike, då den biologiska mamman har franskt medborgarskap. Beslutet kommer trots att ingen vet var mamman finns.

- Vi har överklagat beslutet till Migrationsdomstolen. Hadille har inte träffat sin mamma sedan hon var 20 dagar gammal. Hon vet ingen annan mamma än jag, säger Malén Liewehr.

- Migrationsverket tog beslutet trots att vi lämnat in läkarintyg, psykologutlåtanden och trots att socialen protesterar allt vad de orkar. Det är inte okej att göra så här.

Fortfarande är Hadille i behov av sjukhuskontroller efter att hon som bebis skadades svårt.

- Vi går fortfarande på uppföljande kontroller. Var tredje månad är vi i Lund, säger Malén Liewehr.

"Ingen vet var någon finns"

Enligt Liewehr har den biologiska modern aldrig bott i Frankrike. Det franska medborgarskapet kommer sig av att algerier som ville fick dubbelt medborgarskap efter frihetskriget på 50- och 60-talen

- När man tittar på barnkonventionen så ska man luta sig på barnets bästa. Och vad i barnets bästa är att bli utlämnad till ett land där man inte kan språket, man känner inte en människa?

- Det står att de ska ta särskild hänsyn till den sökandes anknytning till landet. Hadille har ingen anknytning till Frankrike. Hon har ingen anknytning till Algeriet. Ingen vet var någon finns.

Men migrationsverket anser att deras beslut är rätt.

- Vi bedömer att ansträngningen att återförena mor och dotter görs bäst i deras hemland som är Frankrike, säger Magnus Rosenberg, rättslig expert på migrationsverket till SVT:s Sydnytt.

"Kommer att traumatiseras"

Kurator Sara Skog vid Rädda Barnen i Malmö skräder inte orden när hon kommenterar Migrationsverkets handläggning av tvååringens öde:

- Fruktansvärt att man bara kan få för sig att tänka så, säger hon till nyhetsbyrån TT.

- Man kan fråga vilka experter som helst. Alla skulle säga likadant.

Sara Skog säger att barnet åter kommer att traumatiseras om det skickas till Frankrike till en miljö som det inte alls känner till.

- En tvåårig flicka förstår överhuvudtaget inte vad som sker runt henne och varför.

Hon anser att migrationsverket vänder upp och ner på barnkonventionen.

- Att det här skulle vara barnets bästa är ju helt absurt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag