Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hadilles, 2, hotas
av utvisning

Hadilles, 2, hotas av utvisning till Frankrike.

Tvååriga Hadilles, som nu bor i ett familjehem i Broby i Skåne, hotas av utvisning till Frankrike.

Trots att ingen vet var hennes föräldrar befinner sig.

- Det är vår högsta önskan att få adoptera henne, säger fostermamman, Malén Liewehr.

Den 21 oktober kom Hadille till Malén Liewehr och hennes make. Flickan var då fyra månader gammal.

För drygt två år sedan kom den biologiska mamman till Sverige från Algeriet. Hadille föddes på lasarettet i Lund, men bara 20 dagar efter förlossningen försvann mamman spårlöst, uppger SVT:s Sydnytt.

Mammans make, som inte är far till barnet, tog hand om flickan. Men en dag fördes flickan akut till sjukhus med livshotande hjärnskador. Maken misstänktes för misshandel och socialförvaltningen tog kontakt med Malén Liewehr och hennes man, som tidigare varit familjehem.

Behov av sjukhuskontroller

Men i somras kom beskedet: Hadille utvisas till Frankrike, då den biologiska mamman har franskt medborgarskap. Beslutet kommer trots att ingen vet var mamman finns.

- Vi har överklagat beslutet till Migrationsdomstolen. Hadille har inte träffat sin mamma sedan hon var 20 dagar gammal. Hon vet ingen annan mamma än jag, säger Malén Liewehr.

- Migrationsverket tog beslutet trots att vi lämnat in läkarintyg, psykologutlåtanden och trots att socialen protesterar allt vad de orkar. Det är inte okej att göra så här.

Fortfarande är Hadille i behov av sjukhuskontroller efter att hon som bebis skadades svårt.

- Vi går fortfarande på uppföljande kontroller. Var tredje månad är vi i Lund, säger Malén Liewehr.

"Ingen vet var någon finns"

Enligt Liewehr har den biologiska modern aldrig bott i Frankrike. Det franska medborgarskapet kommer sig av att algerier som ville fick dubbelt medborgarskap efter frihetskriget på 50- och 60-talen

- När man tittar på barnkonventionen så ska man luta sig på barnets bästa. Och vad i barnets bästa är att bli utlämnad till ett land där man inte kan språket, man känner inte en människa?

- Det står att de ska ta särskild hänsyn till den sökandes anknytning till landet. Hadille har ingen anknytning till Frankrike. Hon har ingen anknytning till Algeriet. Ingen vet var någon finns.

Men migrationsverket anser att deras beslut är rätt.

- Vi bedömer att ansträngningen att återförena mor och dotter görs bäst i deras hemland som är Frankrike, säger Magnus Rosenberg, rättslig expert på migrationsverket till SVT:s Sydnytt.

"Kommer att traumatiseras"

Kurator Sara Skog vid Rädda Barnen i Malmö skräder inte orden när hon kommenterar Migrationsverkets handläggning av tvååringens öde:

- Fruktansvärt att man bara kan få för sig att tänka så, säger hon till nyhetsbyrån TT.

- Man kan fråga vilka experter som helst. Alla skulle säga likadant.

Sara Skog säger att barnet åter kommer att traumatiseras om det skickas till Frankrike till en miljö som det inte alls känner till.

- En tvåårig flicka förstår överhuvudtaget inte vad som sker runt henne och varför.

Hon anser att migrationsverket vänder upp och ner på barnkonventionen.

- Att det här skulle vara barnets bästa är ju helt absurt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!