Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hade stulna verktyg för en kvarts miljon

Dessa brott anmäldes mest i södra Sverige förra året.
Bagageutrymmet i den tungt lastade Mercedesen innehöll nästan 300 stulna verktyg värda en kvarts miljon kronor.Foto: Polisen / Förundersökningsprotokoll
Många av verktygen var tydligt märkta med svenska företags namn.Foto: Polisen / Förundersökningsprotokoll
Där fanns alla typer av verktyg i begagnat skick.Foto: Polisen / Förundersökningsprotokoll

Mitt i natten blev en polis misstänksam och stoppade en skåpbil utanför Trelleborg.

I bilen fanns fem rumänska män – och nästan 300 stulna verktyg värda en kvarts miljon kronor.

Männen hade ”hittat dem i skogen”, förklarade de. Nu åtalas alla fem mot sitt nekande, vilket Lokaltidningen var först med att skriva.

Det var en hundförare som fattade misstankar mot den tungt lastade skåpbilen han fick syn på i Maglarpsrondellen utanför Trelleborg vid 02-tiden en söndagsnatt i början av juli.

Han följde efter bilen någon kilometer och stoppade den för kontroll på Ica Maxis parkering.

Utöver fem rumänska män i åldern 23–35 år hittade han säckar fulla med verktyg – många av dem märkta med svenska företagsnamn.

Stulet väldigt nyligen

Hundföraren kallade på hjälp av kolleger och männen greps.

Det visade sig dagen därpå att bagageutrymmet innehöll sammanlagt 283 verktyg med ett inköpsvärde på 388 000 kronor, men som i nuvarande skick värderas till 255 400.

I bagaget fanns även sju tjugolitersdunkar med diesel som männen också uppgav att de ”hittat i skogen”.Foto: Polisen / Förundersökningsprotokoll

Där fanns allt från skruvdragare, batteriladdare och slagborrmaskiner till lasermätare och tigersågar. En del av verktygen hade stulits bara något dygn tidigare.

Männen förhördes och uppgav att de kommit till Sverige för att tigga och samla pantburkar. De ska enligt egen utsago inte ha varit i landet särskilt länge.

Alla nekar till brott

Samtliga nekar till brott men de har ingen rationell förklaring till hur de kommit över verktygen. De har stulits från 14 företag på olika håll i Sverige.

”Vi hittade dem i skogen. Vi gick förbi och såg dem.” Även sju tjugolitersdunkar med diesel hade hittats på samma plats, hävdade de.

Alla fem åtalas nu som misstänkta för grovt häleri. Det går inte att bevisa att männen har stulit verktygen – men de har alldeles uppenbart tagit befattning med stöldgods.

”Brottet bör bedömas som grovt på grund av värdet”, skriver kammaråklagare Lina Wiktor i sin stämningsansökan till Ystads tingsrätt.