I februari förra året slog tullkriminalen i Malmö till hemma hos 34-åringen. På köksbordet hemma hos honom hittade de utrustning för någon form av tillverkning Foto: TullverketI februari förra året slog tullkriminalen i Malmö till hemma hos 34-åringen. På köksbordet hemma hos honom hittade de utrustning för någon form av tillverkning Foto: Tullverket
I februari förra året slog tullkriminalen i Malmö till hemma hos 34-åringen. På köksbordet hemma hos honom hittade de utrustning för någon form av tillverkning  Foto: Tullverket
Tullkriminalen hittade sammanlagt 3,3 miljoner dopningsenheter vid tillslaget mot 34-åringens bostad och i ett förråd han hyrt. Foto: TullverketTullkriminalen hittade sammanlagt 3,3 miljoner dopningsenheter vid tillslaget mot 34-åringens bostad och i ett förråd han hyrt. Foto: Tullverket
Tullkriminalen hittade sammanlagt 3,3 miljoner dopningsenheter vid tillslaget mot 34-åringens bostad och i ett förråd han hyrt.  Foto: Tullverket
Mannen förvarade preparat i kylen. Foto: TullverketMannen förvarade preparat i kylen. Foto: Tullverket
Mannen förvarade preparat i kylen. Foto: Tullverket
När polisens insatsstyrka slog in dörren till 34-åringens bostad försökte han spola ned kapslar med dopingpreparat i toaletten.När polisens insatsstyrka slog in dörren till 34-åringens bostad försökte han spola ned kapslar med dopingpreparat i toaletten.
När polisens insatsstyrka slog in dörren till 34-åringens bostad försökte han spola ned kapslar med dopingpreparat i toaletten.

Hade dopingfabrik
på sitt köksbord

Publicerad

MALMÖ. 34-åringen greps när han försökte spola ned dopingpreparat i toaletten. I köket fanns utrustning för någon form av tillverkning. Så gick det till när tullkriminalen i Malmö slog till mot misstänkt dopingfabrik i Skåne.

På papperet var 34-åringen arbetslös.

Åklagaren misstänker att han hade nästan en halv miljon kronor i kontanter och en lägenhet på en semesterort i Thailand.

Tullverket gör allt fler beslag av illegala dopingpreparat och det handlar om stora mängder. Trenden är likadan inom hela EU, enligt information till Tullverket från EU:s brottsbekämpande organ Europol.

I fredags åtalades åtta personer i Malmö tingsrätt i en av de största dopingutredningarna som gjorts under senare år i Sydsverige. Under förundersökningen beslagtogs sammanlagt 3,3 miljoner dopningsenheter. Det motsvarar strax under en halv miljon dagsdoser enligt NFC, Nationellt Forensiskt Center.

I beslagen finns dopingpreparat som snabbt gör att muskelmassa växer men också kan göra att potensen sviker hos män. I beslagen fanns även potenshöjande medel samt det receptbelagda ämnet Melanotan som bland annat snabbt kan ge en solbränna utan sol.

Paket avslöjade smugglingen

Allt började under 2014 med ett tillslag i Frankfurt och ett paket adresserat till Veberöd.

– Det här paketet är en del av en enorm försändelse och en väldigt stor operation som tyska tullen drivit. Det är en stor spaningsinsats där man identifierat mycket stora mängder med dopingpreparat som skickats in i EU från Asien, säger tullinspektör Andreas vid tullkriminalen i Malmö.

Tyska tullen bytte ut innehållet i paketet, cirka 720 000 dopningsenheter, och förvarnade tullen i Sverige och sedan började jakten på de misstänkta smugglarna.

Paketet hämtas ut av en person och vandrade sedan genom ett antal mellanhänder. Spåren ledde till den 34-årige Malmöbon.

Tidigare dömd

Han var inte på något sätt okänd för polis eller tullkriminalen, visade det sig. För cirka fyra år sedan dömdes i en av de största dopinghärvor som utretts i Sverige. Han fick 2,5 års fängelse i tingsrätten men överklagade till hovrätten som 2013 sänkte straffet till 1,5 års fängelse och att betala 75 000 kronor.

34-åringen misstänks ha återupptagit sin verksamhet i den illegala dopingbranschen tämliggen omgående efter att han i september 2014 släppts ur fängelset.

Handlingar, som beslagtogs i mannens lägenhet i Malmö när han greps, visade att han efter domen i tingsrätten 2009 passade på att köpa en lägenhet för en halv miljon kronor i thailändska turistorten Pattaya.

Hur han kunnat finansiera bland annat den lägenhetsaffären är än så länge en gåta.

Vägrar svara i förhör

34-åringen själv har vägrat ge någon förklaring. Hans återkommande svar under förundersökningen har varit detta:

– Inga kommentarer.

34-åringen har inte heller velat medge att det är han som är ägare till 436 000 kronor i kontanter som tagits i beslag.

– Vi kan inte se några legala inkomster som utan problem hade kunnat förklara hur det kan finnas lägenheter i hans namn utomlands, säger Andreas.

34-åringen har omgett sig med ett antal personer som misstänks ha varit en slags skyddsmur som skulle hindra tull och polis från att upptäcka 34-åringen.

Efter en stor spaningsinsatts av både polis och tullkriminalen slog man till i början av februari förra året hemma hos 34-åringen.

Sprang till toaletten

Tillslaget började varsamt med att Tullverkets spanare knackade på dörren hemma hos honom.

– När de ska genomföra husrannsakan hos den misstänkte så hörsammar han inte att vi knackar på dörren. Spaningspersonalen hör steg som rör sig mot dörren men sedan hörde de hur han sprang från dörren, säger Andreas vid tullkriminalen.

Utanför dörren fanns också polisens insatsstyrka som i det läget forcerade dörren.

– Då såg man hur 34-åringen stod inne på toaletten böjd över toalettstolen och det ser ut som att han trycker ned någonting. Då avbryter man detta och håvar in innehållet, säger Andreas.

34-åringen visade sig ha försökt spola ned stora mängder kapslar med dopingklassat material.

Tillverkning i köket

Nästa fynd gjordes i 34-åringens kök.

– På köksbordet fanns en uppställning av någon form av tillverkning. Analysprover visade också att det var frågan om dopingpreparat som fanns i olika mängder på bordet, säger Andreas.

Utredningen visade att 34-åringen också hade hyrt ett förråd i en god väns namn där han förvarade illegala preparat.

– Ett gott samarbete mellan tyska och svenska myndigheter och en föredömlig insats av Tullkriminalens personal, menar Andreas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag