Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hacker-hotet mot alla som arbetar hemifrån

LIVE-TV: Senaste nyheterna.
Cornaviruset sprider sig över världen. Det bidrar bland annat till att många arbetar hemifrån.
Foto: Carl Carlert

Det är många i Sverige och Danmark som arbetar hemifrån för att försöka begränsa spridningen av coronaviruset. 

Nu varnar danska myndigheter för en ökad hotbild – arbetet på distans skapar en sämre it-säkerhet. 

– Räkna inte med att hackarna tar något samhällsansvar, säger Thomas Lund-Sørensen som är chef för ”Center for cybersikkerhed”.

I hela landet är det många som nu sköter sina arbetsuppgifter hemifrån. Vissa sydsvenska företag låter de av medarbetarna som har möjlighet jobba hemma, andra går i skift för att minska den sociala interaktionen. I Danmark uppmanas alla som kan jobba hemifrån att göra det. Allt för att begränsa spridningen av coronaviruset. 

Men arbetet hemifrån riskerar att bli en fälla för många företag. Det varnar danska myndigheter för under måndagsmorgonen. 

– Många it-avledningar är under stark press för tillfället. Det kan vara svårt att upprätthålla sedvanlig it-säkerhetsnivå, säger Thomas Lund-Sørensen i ett pressmeddelande. 

Att stora delar av världen befinner sig mitt en corona-kris är inget som stoppar personer som vill ta sig in i företags nätverk, enligt Thomas Lund-Sørensen. 

– Räkna inte med att hackarna tar något samhällsansvar. Tvärtom öppnar krisen unika möjligheter för de cyberkriminella att angripa danska nätverk, säger han.

I hela landet är det många som nu sköter sina arbetsuppgifter hemifrån. I Danmark uppmanas alla som kan jobba hemifrån att göra det. Allt för att begränsa spridningen av coronaviruset.
Foto: jannoon028 / Colourbox

”Skydda åtkomsten till datorn”

Danska Center for cybersikkerhed har tagit fram några råd till alla som nu arbetar hemifrån, och de är lika aktuella vare sig man arbetar i Sverige eller Danmark. 

Använd de verktyg och kommunikationskanaler din arbetsplats ställer till ditt förfogande, och kom ihåg att ditt företags säkerhetsregler gäller även när du arbetar hemifrån. 

Var extra uppmärksam om du använder ett privat mejlkonto eller fildelningstjänster. 

Testa att fjärråtkomsten av din dator fungerar så att eventuella problem kan lösas direkt. 

Var uppmärksam på falska mejl eller sms som utger sig för att nyheter eller information om coronaviruset. 

Kom ihåg att skydda den fysiska åtkomsten till din dator när du arbetar hemifrån. 

Enligt Thomas Lund-Sørensen är det verkligen inte läge för företag att tumma på sina säkerhetsrutiner just nu. 

– Var mycket försiktiga. Om det är nödvändigt så gör det bara efter en mycket grundlig konsekvensanalys. It-hotet är mycket högt. 

TV: Så känner svenskar inför corona

Många påverkas både privat och i yrket av coronaviruset.