Två flickor och en pojke på en gymnasieskola i Malmö misstänks för dataintrång. Foto: ShutterstokTvå flickor och en pojke på en gymnasieskola i Malmö misstänks för dataintrång. Foto: Shutterstok
Två flickor och en pojke på en gymnasieskola i Malmö misstänks för dataintrång. Foto: Shutterstok
Eleverna misstänks ha hackat sig in sig på skolans datasystem – för att få tag på kommande prov. Foto: ShutterstockEleverna misstänks ha hackat sig in sig på skolans datasystem – för att få tag på kommande prov. Foto: Shutterstock
Eleverna misstänks ha hackat sig in sig på skolans datasystem – för att få tag på kommande prov. Foto: Shutterstock

Hackade skolans dator – för att komma åt prov

Publicerad

Tre elever – två flickor och en pojke – från en gymnasieskola i Malmö är misstänkta för dataintrång. 

Eleverna ska ha hackat sig in sig på skolans datasystem – för att få tag på kommande prov.

– De här eleverna kommer få göra om samtliga prov, säger Nils Norling, presstalesperson vid polisen Malmö, till Sydsvenskan

Eleverna, som samtliga är i övre tonåren, har enligt polisutredningen hackat in sig i skolans datasystem flera gånger sedan januari i år. 

Det var inte förrän i april som de två flickorna och pojken avslöjades. 

Då var det skolan som på något sätt upptäckt att prov läckt ut till eleverna. 

– Skolan har gjort en egen intern utredning och på något sätt kunnat spåra att eleverna har varit inne i systemet och hämtat information, säger Nils Norling till Sydsvenskan.

Hackade in sig

Serverarna är till för lärare och annan personal på skolan. Där ligger bland annat prov och andra framtida uppgifter. 

Eleverna ska, enligt polisens misstankar, ha hackat sig in på servrarna för att få tillgång till just dessa. 

Hur många prov som läckt ut – eller inom vilka ämnen – är inledningsvis okänt för allmänheten. Men eleverna har vid åtminstone vissa provtillfällen haft en fördel gentemot sina klasskamrater. 

Men det är inte till någon större gagn efter de avslöjats. 

– De här eleverna kommer få göra om samtliga prov, säger Nils Norling till Sydsvenskan. 

Misstänkts för brott

Exakt hur eleverna tagit sig in på skolans servrar är okänt: om de har kommit över personalens lösenord eller på annat sätt tagit sig in systemen. Om intrånget har skett via skolans datorer eller hemifrån 

Polisens anmälan är, enligt Sydsvenskan, rubricerad som datainstrång. Straffet för brottet är i noramala fall, enligt tidningen, böter eller fängelse upp till två år. 

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag