Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

HA-presidentens hemliga liv avslöjat

Foto: Lunde Claus

Hells Angels-presidenten Michael Brokside skrev in sig i historieböckerna när han deltog i mordet på Bandidos-medlemmen Uffe Larsen på Kastrup 1996.

Han tog på sig hela skulden och fick 16 år för mordet. Och respekt i gängmiljön som han haft med sig fram till sin död för knappt två veckor sedan.

På torsdagen begravs HA-ledaren i Filips Kirke på Amager. Han blev 41 år.

Michael Brokside kom tidigt i kontakt med den våldsamma rocker-miljön i Köpenhamn. Hans morbror var Henning "Makrillen" Knudsen som mördades utanför sin villa på Amager i maj 1984. "Makrillen" sköts till döds med en K-pist framför ögonen på sin flickvän just som de skulle sätta sig i sin röda Volkswagenbuss. Mannen som höll i vapnet var Jørn "Jønke" Nielsen från Hells Angels.

"Jønke" flydde till Kanada och höll sig borta i flera år. Men 1988 var han tillbaka i Danmark och dömdes då till 16 års fängelse för mordet.

1998 när "Jønke" släpptes satt "Makrillens" systerson Michael Brokside - som då var med i Hells Angels - sedan två år inspärrad för mordet på Bandidos-medlemmen Uffe Larsen.

Fick 16 år för mordattentatet

Brokside och fem andra HA-medlemmar åkte ut till Kastrup. De visste att några män från Bandidos var med på planet från Helsingfors. Och när rivalerna kom ut på parkeringsplatsen blev de beskjutna.

- Jag sköt mot Uffe Larsen tills pistolen klickade och magasinet var tomt, förklarade Michael Brokside i rätten, enligt EkstraBladet.

Mordattentatet utanför Kastrups flygplats i Köpenhamn skedde i mars 1996. Michael Brokside tog ensam på sig skulden och dömdes till 16 år. Och troligen är detta händelsen som gav Michael Brokside märket "Filthy Few" att sätta på västen. Märket som lär delas ut till HA-medlemmar som dödat för klubben.

Fler dömdes för delaktighet

Men polisen avlyssnade en telefon som Brokside fick insmugglad i fängelset. Och av samtalen framgick med tydlighet hur attentatet gått till. Att dådet inte utförts av en ensam man.

Därför togs saken upp i domstol en gång till. Den nya domen fastställde Broksides straff. Men dessutom dömdes tre andra HA-anhängare för delaktighet i mordet till långa fängelsestraff.

Skotten på Kastrup räknas som en av de händelser som startade det blodiga kriget i Norden mellan Hells Angels och Bandidos.

Levde lyckligt familjeliv

De senaste åren anses Michael Brokside ha spelat en avgörande roll vid fredsförhandlingar mellan de rivaliserande klubbarna i Danmark. Först med Bandidos och senare även med nya gänget Satudarah.

Men samtidigt som Michael Broksides liv var kantat av våld har han levt ett riktigt familjeliv.

På Facebook finns bilder som vittnar om ett lyckligt familjeliv i villan på Amager. Här poserar Michael Brokside med sin leende hustru. Och med de tre sönerna.

Enligt uppgift har HA-presidenten varit mycket engagerad i sin familj. Han har varit en bra pappa till sina söner. Och en god make till sin hustru. Enligt EkstraBladet har han ägnat mycket tid åt barnen och ständigt hängt med dem på hockeyträningarna.

Hustrun: Hur kunde du lämna oss

På den danska minnessidan mindet.dk skriver hustrun enligt EkstraBladet:

- När vi möttes första gången tyckte jag att du var riktigt irriterande. Men du kämpade vidare för att få min uppmärksamhet. Och det fick du.

- Kan inte förstå det här, hur kunde du lämna oss.

- Var inne och såg dig, du låg och log och såg så fridfull ut. Härligt att se dig men fanimig svårt att jag inte kunde ta dig med mig. Jag älskar dig av hela mitt hjärta och kommer alltid att göra det. Det blir aldrig någon annan än du, skriver hustrun enligt EkstraBladet.

- Jag har lyckligtvis fortfarande våra tre underbara pojkar. Jag ska ta hand om dem :-) älskar dig av hela mitt hjärta. Härifrån till evigheten. You are simply the best:-) Din hustru.

Polisman fast i razzian

Tidigt på morgonen torsdagen 13 mars slog polisen till mot 150 adresser på Själland, Lolland och Falster efter ett års spaningsarbete och förberedelser.

Den gigantiska polisaktionen var ett samarbete mellan Task Force Pusher street och Task Force Öst.

Ett hundratal personer togs in till förhör. Domstolarna var förberedda och ett tiotal förhandlingssalar väntade på att ta emot de misstänkta.

När dagen var slut var 80 personer häktade. Bland dessa fem medlemmar av Hells Angels. En av dessa var Michael Brokside.

I svepet fastnade även en dansk polisman bosatt på en gård i Skåne.

I torsdags morse slog danska polisens Task Force Pusher street tillsammans med länskriminalen i Skåne till mot gården.

Vid husrannsakan beslagtogs sju exklusiva husvagnar och genomsöktes hela fastigheten.

Brokside ska ha haft migränanfall

Enligt uppgift till Kvällsposten misstänks polismannen för "narkotikahäleri" vilket innebär att han tros ha tagit del av pengar från narkotikahandeln. Polismannen har tidigare arbetat i Christiania. Men det finns inget som tyder på att han läckt information om polisens arbete. Snarare handlar det om saker han gjort som privatperson.

Michael Brokside har enligt Ekstrabladet ibland lidit av mycket svåra migränanfall. Och i samband med häktningsförhandlingen för två veckor sedan ska han ha varit inne på häktets sjukavdelning med magsmärtor.

Hittades död i sin cell

Ansvaret för häktet på polishuset i Köpenhamn ligger hon danska motsvarigheten till kriminalvården. Och inför den stora razzian var myndigheterna förberedda på att de skulle bli trångt i cellerna. I många fall fick de misstänkta dela rum med någon annan. Men Michael Brokside var ensam i sin cell.

När häktesvakterna tittade till HA-presidenten i hans cell på polishuset i centrala Köpenhamn på kvällen var allt normalt.

På morgonen efter häktningen hittades han död i sin cell. Enligt uppgift från polisen har Michael Brokside tagit sitt eget liv.