Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

HA-mannens bil brann upp i tullen

En kväll för ett par veckor sedan stoppade tullen i Helsingborg en bil med två män för kontroll. Men så fort tullarna vänt ryggen till började bilen brinna.

En kväll för ett par veckor sedan stoppade tullen i Helsingborg en bil med två män för kontroll. Men så fort tullarna vänt ryggen till började bilen brinna.

– Det gick på 30 sekunder. Jag har aldrig sett något liknande, säger Håkan Hansson som är biträdande chef för gränsskyddsenheten i Malmö.

En av männen hade koppling till Hells Angels. Misstanken är att de förstörde bevis.

Bilen brann våldsamt redan efter 30 sekunder. Om det fanns narkotika i bilen så brann den upp.Foto: TULLVERKET
De båda männen i den norskregistrerade bilen hade bara varit i Danmark i en timme.Foto: LASSE SVENSSON

Vid 22.30 den 9 mars kom en norskregistrerade personbilen med färjan från Helsingör. De hade bara varit över i Danmark i en timme och var nu på väg hem till Norge.

– Tulltjänstemännen reagerade och tog bilen åt sidan för kontroll. De hade inte fått något tips – de agerade på erfarenhet och intuition, säger Håkan Hansson.

Brann efter 30 sekunder

Bilen visades ner till tullens kontrollplats för en noggrann genomgång. Efter 30 sekunder vände sig tullarna om för att gå ner till bilen.

– Då stod redan båda männen utanför bilen som brann. Elden hade startat inne i kupén, säger Håkan Hansson.

– Jag har arbetat i det här yrket sedan före 90-talet och jag har aldrig varit med om att en bil börjat brinna på det viset. Man tänker att det var något som skulle döljas.

Omöjligt att släcka lågorna

Bilen brann så häftigt att det inte fanns någon möjlighet att få stopp på lågorna med vanlig brandsläckare.

Håkan Hansson, biträdande chef för gränsskyddsenheten i Malmö, kan inte kommentera uppgifterna om eventuell narkotika i bilen.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

De båda männen fick lämna Helsingborgs hamn eftersom det inte fanns någon formell brottsmisstanke. Senare visade det sig att en av dem har koppling till Hells Angels.

I en rapport från händelsen står att det ”framkommer uppgifter som gör gällande att en utav resenärerna i fordonet har stark anknytning till Hells Angels och agerar deras narkotikakurir.”

Brukar smuggla cannabis 

”Vanligtvis brukar denna resenär ha med sig 60–80 kilo cannabis.”

Håkan Hansson kan inte kommentera tullens interna underrättelseuppgifter. Men han berättar att den utbrunna bilen senare kontrollerades av en narkotikahund – förgäves.

– Då var det inte så mycket kvar av bilen, säger han.

Om det verkligen var så att männen var smugglare och tände eld på bilen för att inte tullen skulle hitta narkotika, så har ju ändå något bra uppnåtts med insatsen.

– De fick i alla fall inte något med sig in i landet, säger Håkan Hansson.