Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

HA-man döms för utpressningsförsök

Mannen som utsattes för utpressningshoten var mycket rädd för 43-åringen. Han hade betalat 50 000 tidigare. Foto: ARKIV
Den dömde mannen leder en av HA-avdelningarna i Skåne. Foto: JENS CHRISTIAN

En 43-årig skånsk Hells Angelspresident döms till ett år och tre månaders fängelse för försök till grov utpressning.

Han hotade med mc-gängets våld för att få ut pengar från en man som haft ett förhållande med hans sambo. Offret fick hjälp av polisen att spela in hoten.

43-åringen dömdes i vintras av Hässleholms tingsrätt till ett och ett halvt års fängelse. Även hovrätten anser nu att brottet är bevisat – men sätter straffvärdet något lägre.

Ha-presidenten hade kommit på att en annan man haft en relation med hans dåvarande sambo och tvingade den andre att böta för detta.

Parets relation ska ha pågått i ett års tid före 2004. Men HA-presidenten fick inte vetskap om den förrän åtskilliga år senare.

Tvingad betala 50 000

Offret hävdar att han 2010 blev kontaktad av 43-åringen och att han då tvingades betala 50 000 kronor för att köpa sig fri från de grova hot mannen utsatte honom för.

Men för den påstådda utpressningen var 43-åringen inte åtalad.

I november 2017 sökte 43-åringen plötsligt upp den andre mannen igen och ställde nya ekonomiska krav. Den här gången begärde han 100 000 kronor.

Men nu gick offret till sin arbetsgivare och berättade vad som hade hänt. Polisen kopplades in och lät utpressningen att fortsätta – men under full polisiär kontroll.

Spelade in hotelserna

Offret fick inspelningsutrustning för sin telefon och försågs även med mikrofon vid ett möte med utpressaren på en galleria. Deras samtal spelades senare upp i rätten.

HA-presidenten hotade bryta nacken på sitt offer, hans hus skulle eldas upp, någon skulle bryta ryggen på honom så att han skulle få sitta i rullstol resten av livet.

Offret upplevde det som extra hotfullt att 43-åringen hade märket "Filthy few” på sin HA-väst. Han visste att märket innebär att bäraren har dödat för Hells Angels räkning.

När 43-åringen grteps hade han sin väst Hells Angels logga med sig i bilen.

43-åringen nekar helt

43-åringens egen version av händelserna är totalt annorlunda. Han nekar till brott.

Han säger att han visserligen var besviken över otrohetsaffären men att det var den andre mannen som självmant erbjöd kompensation.

"Det skulle kunna vara någon form av ersättning eller bara några biobiljetter", sa han i domstolen.

Men hovrätten trodde inte på honom. 43-åringen döms till ett år och tre månaders fängelse. Han ska även betala ett mindre skadestånd till sitt offer.