Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gymnasieelevernas trick: Krävs nu på nära miljonen

Männen handlade med aktier.Foto: Shutterstock / Shutterstock
Bland annat snackade de upp bolagen på internet.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Gymnasisterna hyllade bolag där de köpt aktier – och gjorde en vinst på nästan en miljon kronor.

Nu döms de att betala tillbaka hela vinsten, rapporterar Sydsvenskan.

De använde sig av metoden ”pump and dump”. 

Metoden går i grova drag ut på att trycka upp värdet på en aktie och därefter sälja med vinst. Beteendet är olagligt i Sverige – men det är precis vad vad gymnasieeleverna gjort, enligt Stockholms tingsrätt. 

Det var hösten de 2015 som de två männen – då 18 år gamla – handlade framgångsrikt med aktier. De delade intresset och var mycket aktiva i olika diskussionsforum på nätet, skriver Sydsvenskan.

Kort efter att de dåvarande tonåringarna gjort sina inköp hyllade de bolagen de investerat i på nätet. De publicerade investeringsrekommendationer, och enligt Stockholms tingsrätt gjordes det här för att driva upp aktiekursen. 

Impulsiva och okunniga

På handelsplatserna Aktietorget och Nasdaq finns automatiska larmsystem som regerade på gymnasisternas köp- och säljmönster. Det berättade personal från sajterna under rättegången mot gärningsmännen, enligt Sydsvenskan.

Men de båda männen nekade till brott. En av de unga männen hävdade, enligt Sydsvenskan, att de trodde att deras agerande var ärligt. Han berättade att de trodde på bolagen. 

Männen beskrev sig som impulsiva och ganska okunniga om värdepappersmarknaden. 

Tjänade 900 000

Men Stockholms tingsrätt köper inte resonemanget, utan anser att agerandet varit ”välplanerat och utstuderat”. Därför döms båda för otillbörlig marknadspåverkan. 

I straffskalan för brottet finns fängelse, och de båda männen döms till ett år. Men eftersom de vid brottstillfället var unga – och utredningen tagit tid – blir domen villkorlig.

Däremot krävs de på drygt 900 000 kronor. 3500 kronor i dagsböter var – resten ska gå till svenska staten. Männen tjänade tillsammans just 900 000 på att sälja aktier.

Båda har överklagat sina domar. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!