Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW:s teori: Madsen har dumpat kroppen i havet

– Det sannolika är att han har dumpat kroppen, säger Leif GW Persson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Ubåten bärgades under natten mot söndagen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsen har häktats. Själv har han sagt att han släppt av Kim Wall kvällen innan försvinnandet.
Foto: DEADLINE PRESS

Uppfinnaren Peter Madsen, 46, sitter häktad misstänkt för att ha bragt den svenska journalisten Kim Wall, 30, om livet under en ubåtsfärd.

Men kriminologprofessorn Leif GW Persson tror inte Kim Walls mystiska försvinnande var planerat.

– Det måste ju ha hänt någonting mellan dem på den där båten. Det sannolika är att han har dumpat kroppen, säger Leif GW Persson.

Den svenska frilansjournalisten Kim Wall, 30, är försvunnen sedan hon följt med forskaren Peter Madsen på en ubåtsfärd i Öresund.

Madsen har häktats misstänkt för att ha bragt henne om livet, men den bärgade ubåten undersöktes av polisen och ingen kropp har hittats.

Den svenska journalisten Kim Wall är försvunnen.
Foto: TOM WALL

– Det måste ju ha hänt någonting mellan dem på den där båten och inträffat ett icke planerat våldsbrott med dödlig utgång. Det sannolika är att han har dumpat kroppen, säger kriminologprofessorn Leif GW Persson.


LÄS MER: Vännerna om Madsen: Blir lätt arg – men är inte våldsam 


Peter Madsen nekar till brottsanklagelserna, och har i samband med häktningsförhandlingarna uttryck att han ser fram emot att lämna sin version av det som hänt. 

– Om det nu är som jag tror, att det är oplanerat, då tycker jag allt som har hänt är i någon mening logiskt, säger Leif GW Persson.

"Ville undanröja bevisning"

Under söndagen meddelade Köpenhamnspolisen att man misstänker att ubåten ska ha sänkts avsiktigt. Madsen har uppgett att det var tekniska problem som gjorde att farkosten sjönk – i ett förlopp som vittnen beskrivit som väldigt snabbt. 

Det här förbryllar ubåtsexpert Håkan Beckius. 

– Det är nästan omöjligt att själv sänka en ubåt om man inte öppnar luckorna och låter vattnet komma in. För mig låter det otroligt, men har ju byggt ubåten så han vet väl hur man kan sänka den, säger han. 

Leif GW Persson är inne på samma spår som polisen om att Madsen avsiktligt sänkt ubåten.   

– Det verkar ju högst rimligt, anledningen är väl att han vill undanröja bevisning. Om ubåten är fylld med vatten kan du bara glömma det där med DNA och spår av den typen. Det kan nog bli knepigt om han håller fast vid sin historia, säger Leif GW Persson.


LÄS MER: Kim Walls familj ger inte upp hoppet 


Polisen kommer nu att fortsätta sökandet i Køgebukten där ubåten sjönk. Man hoppas att hitta Kim Wall levande – men förbereder sig på att hon kanske är död. Att söka igenom Öresund efter spår av kroppen, ser Leif GW Persson som en svår uppgift.

– Öresund är strömt. Man kommer nog försöka logga deras färdriktning och leta längs den. Det är verkligen ingen enkel uppgift. 

Polisen har uppmanat folk att höra av sig om man tror sig ha sett Kim Wall eller har uppgifter om ubåten från tiden den var försvunnen. Enligt uppgifter till Aftonbladet höll ett större handelsfartyg på att krocka med ubåten i Öresund drygt två timmar innan den anmäldes försvunnen. 

Vittnet har kontaktat dansk polis och enligt Jens Møller på Köpenhamnspolisens mordenhet handlar det om "väldigt viktig information", skriver tidningen. 

Polisen meddelar att ingen annan person är misstänkt för Kim Walls försvinnande. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!