– Det sannolika är att han har dumpat kroppen, säger Leif GW Persson. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT– Det sannolika är att han har dumpat kroppen, säger Leif GW Persson. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
– Det sannolika är att han har dumpat kroppen, säger Leif GW Persson. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Ubåten bärgades under natten mot söndagen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNUbåten bärgades under natten mot söndagen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ubåten bärgades under natten mot söndagen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsen har häktats. Själv har han sagt att han släppt av Kim Wall kvällen innan försvinnandet. Foto: DEADLINE PRESSPeter Madsen har häktats. Själv har han sagt att han släppt av Kim Wall kvällen innan försvinnandet. Foto: DEADLINE PRESS
Peter Madsen har häktats. Själv har han sagt att han släppt av Kim Wall kvällen innan försvinnandet. Foto: DEADLINE PRESS

GW:s teori: Madsen har dumpat kroppen i havet

Publicerad

Uppfinnaren Peter Madsen, 46, sitter häktad misstänkt för att ha bragt den svenska journalisten Kim Wall, 30, om livet under en ubåtsfärd.

Men kriminologprofessorn Leif GW Persson tror inte Kim Walls mystiska försvinnande var planerat.

– Det måste ju ha hänt någonting mellan dem på den där båten. Det sannolika är att han har dumpat kroppen, säger Leif GW Persson.

Den svenska frilansjournalisten Kim Wall, 30, är försvunnen sedan hon följt med forskaren Peter Madsen på en ubåtsfärd i Öresund.

Madsen har häktats misstänkt för att ha bragt henne om livet, men den bärgade ubåten undersöktes av polisen och ingen kropp har hittats.

Den svenska journalisten Kim Wall är försvunnen.Foto: TOM WALL

– Det måste ju ha hänt någonting mellan dem på den där båten och inträffat ett icke planerat våldsbrott med dödlig utgång. Det sannolika är att han har dumpat kroppen, säger kriminologprofessorn Leif GW Persson.

 

LÄS MER: Vännerna om Madsen: Blir lätt arg – men är inte våldsam 

 

Peter Madsen nekar till brottsanklagelserna, och har i samband med häktningsförhandlingarna uttryck att han ser fram emot att lämna sin version av det som hänt. 

– Om det nu är som jag tror, att det är oplanerat, då tycker jag allt som har hänt är i någon mening logiskt, säger Leif GW Persson.

"Ville undanröja bevisning"

Under söndagen meddelade Köpenhamnspolisen att man misstänker att ubåten ska ha sänkts avsiktigt. Madsen har uppgett att det var tekniska problem som gjorde att farkosten sjönk – i ett förlopp som vittnen beskrivit som väldigt snabbt. 

Det här förbryllar ubåtsexpert Håkan Beckius. 

– Det är nästan omöjligt att själv sänka en ubåt om man inte öppnar luckorna och låter vattnet komma in. För mig låter det otroligt, men har ju byggt ubåten så han vet väl hur man kan sänka den, säger han. 

Leif GW Persson är inne på samma spår som polisen om att Madsen avsiktligt sänkt ubåten.   

– Det verkar ju högst rimligt, anledningen är väl att han vill undanröja bevisning. Om ubåten är fylld med vatten kan du bara glömma det där med DNA och spår av den typen. Det kan nog bli knepigt om han håller fast vid sin historia, säger Leif GW Persson.

 

LÄS MER: Kim Walls familj ger inte upp hoppet 

 

Polisen kommer nu att fortsätta sökandet i Køgebukten där ubåten sjönk. Man hoppas att hitta Kim Wall levande – men förbereder sig på att hon kanske är död. Att söka igenom Öresund efter spår av kroppen, ser Leif GW Persson som en svår uppgift.

– Öresund är strömt. Man kommer nog försöka logga deras färdriktning och leta längs den. Det är verkligen ingen enkel uppgift. 

Polisen har uppmanat folk att höra av sig om man tror sig ha sett Kim Wall eller har uppgifter om ubåten från tiden den var försvunnen. Enligt uppgifter till Aftonbladet höll ett större handelsfartyg på att krocka med ubåten i Öresund drygt två timmar innan den anmäldes försvunnen. 

Vittnet har kontaktat dansk polis och enligt Jens Møller på Köpenhamnspolisens mordenhet handlar det om "väldigt viktig information", skriver tidningen. 

Polisen meddelar att ingen annan person är misstänkt för Kim Walls försvinnande. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag