Leif GW Persson anser inte att bevisningen mot mordmisstänkte Peter Madsen är hundraprocentig. Kriminologen menar dock att uppfinnaren kommer fällas för brottet. Foto: MICHAELA HASANOVICLeif GW Persson anser inte att bevisningen mot mordmisstänkte Peter Madsen är hundraprocentig. Kriminologen menar dock att uppfinnaren kommer fällas för brottet. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Leif GW Persson anser inte att bevisningen mot mordmisstänkte Peter Madsen är hundraprocentig. Kriminologen menar dock att uppfinnaren kommer fällas för brottet. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Teckning från rättegången mot Peter Madsen, föreställande den mordmisstänkte ubåtsbyggaren. Foto: HELEN RASMUSENTeckning från rättegången mot Peter Madsen, föreställande den mordmisstänkte ubåtsbyggaren. Foto: HELEN RASMUSEN
Teckning från rättegången mot Peter Madsen, föreställande den mordmisstänkte ubåtsbyggaren. Foto: HELEN RASMUSEN
Peter Madsen, misstänkt för mord. Foto: HELEN RASMUSENPeter Madsen, misstänkt för mord. Foto: HELEN RASMUSEN
Peter Madsen, misstänkt för mord. Foto: HELEN RASMUSEN
Peter Madsen kommer att fällas för mord, det menar Leif GW Persson. Foto: POLFOTO / IBLPeter Madsen kommer att fällas för mord, det menar Leif GW Persson. Foto: POLFOTO / IBL
Peter Madsen kommer att fällas för mord, det menar Leif GW Persson. Foto: POLFOTO / IBL
Peter Madsen misstänks ha mördat journalisten Kim Wall. Foto: TOM WALLPeter Madsen misstänks ha mördat journalisten Kim Wall. Foto: TOM WALL
Peter Madsen misstänks ha mördat journalisten Kim Wall. Foto: TOM WALL

GW:s ord om misstänkte Peter Madsen i rätten

Publicerad

Förra veckan startade rättegången mot den mordmisstänkte ubåtsbyggaren Peter Madsen i Köpenhamn.

I tisdagens avsnitt av ”Veckans brott” på SVT kommenterade Leif GW Persson bevisningen

– Bevisningen är inte hundraprocentig men sammantaget får de honom fälld för mord, säger GW.

Halv tio i torsdags förmiddag inleddes rättegången mot Peter Madsen i Köpenhamns byrett, den 47-årige uppfinnaren och ubåtsbyggaren är åtalad för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall, 30, på hans ubåt och sedan styckat kroppen och dumpat delarna i Öresund.

Enligt åklagaren, Jakob Buch Jepsen, planerade Madsen mordet. Men dödsorsaken är inte känd, enligt åklagaren dog hon antingen av strypning eller att halsen skars av.

Dödsorsaken

Just frågan om hur Kim Wall dog är en knäckfråga som kan komma att avgöra utgången av rättsprocessen.

– Skulle det vara så att hon var död när han gör allt det andra med henne, då bortfaller grunderna för en fällande dom för mord, säger Leif GW Persson.

Madsen har konsekvent nekat till mordanklagelserna men erkänner han att han styckat kroppen, ”i panik” efter att Kim Wall, enligt honom, avlidit till följd av förgiftning ombord på ubåten. 

I ”Veckans brott” pratar GW också om bilden av Peter Madsen. Sinnesundersökningen av honom visar att han har narcissistiska och psykopatiska drag och att han är sexuellt avvikande.

– I rätten pratade han gärna om sig själv och ogärna om Kim Wall. Sådana människor har jag träffat på många gånger på mordrättegångar. De har haft ihjäl kvinnor i sin närhet men det är bara dem det är synd om. Det här som han (Peter Madsen) har råkat ut för nu är bara förskräckligt, menar han, säger GW.

Bild från den 13 augusti 2017, då tekniker undersökte Peter Madsens egenbyggda ubåt.Foto: JENS NOERGAARD LARSEN / AFP SCANPIX DENMARK

GW: ”Madsen fälls för mord”

I programmet nämns också Madsens intresse för pornografi och verkliga tortyrfilmer där kvinnor mördas.

– En människa som inte har den läggningen klarar helt enkelt inte av att titta på sånt. Men han har ägnat sig åt det i timmar och i flera sammanhang.

Under utredningen har Peter Madsen lämnat flera olika förklaringar om hur Kim Wall dog, och det är åklagaren som måste bevisa i fall han ljuger och att han har mördat Kim Wall.

Leif GW Persson är övertygad om att Jakob Buch Jepsen kommer att lyckas.

– Jag tror att åklagaren kan överbevisa honom. Skadebilden är så pass talande att jag tror man lyckas få honom fälld för mord. Griftefridsbrottet är redan klart, det ger två år i sig. Det gör att man i lugn och ro kan låta honom sitta i finkan medan det här rullar färdigt. För domen kommer med all säkerhet att överklagas.

Domen mot Peter Madsen kommer den 25 april.

 

LÄS MER: Michael sov på ubåten – innan Kim Walls död 

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag