Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GW:s kritik mot Vallåkradomen

- Det får faktiskt finnas gränser, anser Leif GW Persson om Vallåkradomen.

Leif GW Persson ger inte mycket för hovrättens dom på två års fängelse.

– Det får faktiskt finnas gränser, säger han.

69-åringen borde ha sluppit fängelse, anser professorn.

Leif GW Persson har med stort intresse följt rättegången mot 69-åringen. Han är väl insatt i ämnet och har i Veckans Brott genomfört en egen rekonstruktion. Han har, precis som 69-åringen, stått på andra sidan en entrédörr och simulerat att två maskerade angripare beväpnade med järnrör och kniv står på andra sidan.

KvP: Hovrätten anser att 69-åringen borde ha varnat innan han sköt. Vad anser du?

– Javisst, det är väl lätt att sitta på läktaren och säga så. Problemet med folk som hamnar i den där situationen, och speciellt sårbara människor som han, det är ju att de inte tänker så. Det slår bara block i huvudet, säger Leif GW Persson.

Lider av hjärtsjukdom

Med sårbar syftar Persson på att 69-åringen lider av en hjärtsjukdom, svår hjärtsvikt. En omständighet som försvarsadvokaterna framhållit och styrkt med läkarintyg.

– Om jag hade råkat ut för samma situation som han så hade jag sagt att ”ni har tio sekunder på att dra, sedan smäller det”, säger Leif GW Persson.

Men det är ett teoretiskt resonemang. Inte ens GW Persson som är van vid skjutvapen och synnerligen rutinerad jägare vet hur han skulle göra en liknande situation.

- Det är inte säkert att jag gjort så när jag väl stod där. Så det vet jag inte innan. Men det är ju jävla lätt att sitta där på sin stol och tycka att det där gick väl för fort.Men de sänkte i alla fall påföljden, konstaterar han.

Klarar inte fängelse

Försvarsadvokaterna har hävdat att det kan ha funnits en tredje person, en person som kan ha haft en nyckel och varit på väg in i huset från baksidan samtidigt som bröderna stod på framsidan. Tingsrätt och hovrätt anser också att det kan ha funnits en tredje gärningsman som var på väg in i huset genom en källardörr.

– Men de sänkte i alla fall påföljden. Den här killen är i dåligt skick. Jag tror inte han klarar en anstaltsvistelse, säger Leif GW Persson.

Han tror själv att det blir svårt att få prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.