GW:s kritik mot Peter Mangs-utredningen

Peter Mangs i rätten.
Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX SWEDEN SCAPIX SWEDEN
En väst hittades i Peter Mangs förråd.
Foto: POLISEN
Peter Mangs dömdes till livstids fängelse.
Foto: JOACHIM WALL / KVP
Peter Mangs.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Bilden är från Västra skrävling kyrkoväg – i närheten hittades Trez West Persson och Xhafer Dani, båda skjutna.
Foto: TOMAS LEPRINCE / KVP
Foto: POLISEN
Foto: OLLE SPORRONG
1 / 8

Härdad mot smärta och "adrenalin-tränad" spred Peter Mangs skräck i Malmö.

I flera års tid föreberedde serieskytten sig för sitt uppdrag innan "verksamheten" drog i gång. 

Knappt fem år efter domen mot Peter Mangs är Leif GW Persson fortfarande kritisk till kriminalteknikernas bedömning efter det första mordet. 

– Det kommer två tekniker, och de är verkligen inte guds gåva till kriminaltekniken, säger han i GW:s Mord, som sänds klockan 21.00 på tisdag i TV4 och på TV4 Play.

I mitten av juni 2003 sköts Kooros Effatian, 66, i bröstet i sin lägenhet i Malmö. Serieskytten Peter Mangs tog nyckeln till lägenheten, men låste aldrig dörren.

Inte förrän efter en vecka att polisen hittat kroppen förstod teknikerna att det rörde sig om ett mord. 

"Inte guds gåva"

Kriminalteknikerna på plats misstänkte att Kooros Effatian dött av en blodstörning.   Mordoffret hade en dekal på sin lägenhetsdörr: "Hjärt- och lungsjukas riksförbund" 

Innan Peter Mangs lämnade lägenheten täckte han över kroppen med kläder, en filt och en dyna till en fåtölj. 

– Varför skulle han då täcka över sig själv? Jo, i något läge tror de här tekniska ljushuvudena att han känner sig dålig, att han sätter sig i soffan och sen täcker han över sig själv. Nä, det tror jag inte på.

Polisen utanför Peter Mangs bostad.
Foto: JOACHIM WALL / KVP

I drygt sju års tid spred Peter Mangs skräck i Malmö. Serieskytten åtalades i 7 maj 2012 för tre mord och tolv mordförsök. Han åtalades även för två fall av grovt olaga hot och skadegörelse, ett fall av grovt övergrepp i rättssak och två fall av skadegörelse.

I hovrätten 13 april 2013 dömdes han till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök. 

"Mission"

"Verksamheten", som han själv kallade den, startades med mordet på Kooros Effatian 2003.  

Peter Mangs föddes 1972 i småländska Älmhult. 1996 flyttade han till sin pappa i USA och 1999 flyttade han till Malmö. Där studerade han till sjuksköterska.

I samma veva påbörjade han sin förvandling och i flera steg förberedde han sig för "verksamheten". För att få vapentillstånd gick han med i en skytteförening och fick därigenom licens för en Glock 9mm.

Bild från förundersökningen – Peter Mangs vapen. En Glock 9mm.
Foto: POLISEN / SCANPIX SWEDEN POLISEN

Peter Mangs studerade olika former av kampsport, han försökte lära sig att uthärda smärta och "adrenalin-tränade" – han tog med sig sitt vapen till vissa föreläsningar i skolan. 

– Han förbereder sig på olika sätt i det som ska bli hans nya mission. Dels skaffar sig vapen, naturligtvis. Han försöker även härda sig mot smärta genom att med sax klippa bort gamla födelsemärken som han har på kroppen.

– Han förbereder sig för denna mission under åtminstone några års tid. Verksamheten riktar sig då mot mångkulturella invandrare och flyktingar som han känner och uttrycker en stor bitterhet mot. 

Sjöng under förhör

Peter Mangs greps den 9 november 2010 i närhet till sin lägenhet i Malmö. 

Till en början pratade han i polisförhören – men erkände aldrig mord eller mordförsök. Efter en tid som frihetsberövad bemötte han polisens frågor på ett helt annat sätt. 

– Han stoppade in fingrarna i öronen och började sjunga. Vid ett tillfälle sitter han och sjunger i en timme och 20 minuter. Sen skriver han till Guiness rekordbok och menar att det måste vara ett nytt världsrekord som noterats, som den som sjungit längst i samband med ett förhör i samband en mordutredning, som misstänkt då, säger Leif GW Persson i GW:s Mord på TV4.

"Han förbereder sig på olika sätt i det som ska bli hans nya mission", säger GW Persson i GW:s Mord, som sänds klockan 21.00 på tisdag i TV4 och på TV4 Play.
Foto: GW:s Mord.

Skrev bok

Peter Mangs dömdes till livstids fängelse och avtjänar sitt straff på Saltviksanstalten. I en bok han skrivit under fängelsetiden beskriver Peter Mangs hur han resonerat kring skotten som avlossas och sina känslor gentemot "nysvenskar", judar och polisjakten efter honom. 

Peter Mangs åtalades för mordet på Firas Al-Shariah, från Iran, men friades. 

Han mördade Trez West Persson. I samma attack sköts medpassageraren Xhafer Dani med tre skott.

Kooros Effatian, 66, kom från Irak och var Peter Mangs första offer. 

Nyckeln till hans lägenhet satt fortfarande kvar i Peter Mangs nyckelknippa när han greps. 

I Peter Mangs nyckelknippa satt nyckeln till Kooros Effatian lägenhet kvar.

GW:s Mord sänds på tisdag klockan 21.00 på TV4 och på TV4 Play.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!