Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GW:s hyllning av Therese Tang: "Hon löste mordet"

Therese Tang är den självklara huvudpersonen i podcasten "Spår". Utan henne hade fallet fortfarande varit olöst. Foto: ANNA HÅLLAMS
Martin Törnblad blev intresserad av Therese Tang och erkände mordet för henne. Hahn till och med visade på en karta var kroppen låg begravd. Foto: MICKE ÖLANDER
Leif GW Persson är full av beundrar för Therese Tang – utan henne hade mordet aldrig klarats upp, anser han. Foto: OLLE SPORRONG

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson är full av beundran för Therese Tang – kvinnan som 2014 fick Martin Törnblad att erkänna mordet på Göran Lundblad i Förlösa utanför Kalmar.

Men polisen tyckte precis tvärtom, hävdar han.

– De blev jävligt sura på henne, säger GW i podcasten "Spår".

Therese Tang, som vid tidpunkten för mordet i Förlösa ledde den lokala avdelningen av Missing People i Kalmar län, är självklar huvudperson i podcasten "Spår".

Liksom i Joakim Palmkvists bok "Hur man löser ett spaningsmord", som kom ut i somras, får hon berätta hur hon utnyttjade mördaren Martin Törnblads intresse för henne som person till att locka fram ett erkännande.

"Ovanligt", säger GW

För kriminologiprofessorn Leif GW Persson är det en välbekant historia, som han kommenterar i "Spår".

– Det som är märkligt med det här fallet är att det är en privatperson som klarar upp det genom något som kan beskrivas som egna spaningar, säger han.

– Det är ovanligt, och hade det inte varit för den här personen så är jag personligen övertygad om att det fortfarande hade varit ouppklarat.

Storbonden och mångmiljonären Göran Lundblad försvann spårlöst från sitt hem i Förlösa i augusti 2012  – och hittades först nästan två år senare, den  3 juli 2014.

Therese berättar i "Spår"

I podcasten "Spår" berättar Therese Tang om Missing Peoples arbete med att söka efter Lundblad.

Hon redogör för dottern Sara Lundblads tydliga ointresse för sökandet – om för hur Saras pojkvän Martin Törnblad kontaktade henne mitt i natten runt midsommar 2014.

Det började med ett sms och fortsatte med ett telefonsamtal i fyra timmar och sex minuter.

En dag senare kom Törnblad på besök till Therese och pekade på en karta ut var han och Sara hade begravt liket efter Göran Lundblad. Therese spelade in hela erkännandet.

Så var fallet löst.

"De blev jävligt sura"

– Hade han inte lättat sitt hjärta för Therese Tang, och hade inte hon då haft sinnesnärvaron att bevisa det och vara så noggrann så tror jag att det här fortfarande hade varit ett ouppklarat försvinnande, säger Leif GW Persson.

– Nu kan man ju tänka sig att polisen skulle ha varit ytterst tacksamma mot unga fru Tang. Men det är de inte. De blev jävligt sura på henne.

Therese Tang berättade själv om detta i Kvällsposten våren 2015 i samband med hovrättsförhandlingarna i fallet.

– Varje gång jag kontaktar polis eller åklagare så är de skitspydiga och jätteotrevliga, men så fort du sätter i gång en kamera så är jag, enligt dem, bäst i världen, sa hon då.

– Det retar mig till vansinne, jag tycker det är för jävla dålig stil. För mig är det här inte en kamp om vem som löser vad, ingen hade varit gladare än jag om jag sluppit allt det här.

Både Sara Lundblad och Martin Törnblad dömdes i hovrätten till 18 års fängelse.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!