Therese Tang är den självklara huvudpersonen i podcasten "Spår". Utan henne hade fallet fortfarande varit olöst. Foto: ANNA HÅLLAMSTherese Tang är den självklara huvudpersonen i podcasten "Spår". Utan henne hade fallet fortfarande varit olöst. Foto: ANNA HÅLLAMS
Therese Tang är den självklara huvudpersonen i podcasten "Spår". Utan henne hade fallet fortfarande varit olöst. Foto: ANNA HÅLLAMS
Martin Törnblad blev intresserad av Therese Tang och erkände mordet för henne. Hahn till och med visade på en karta var kroppen låg begravd. Foto: MICKE ÖLANDERMartin Törnblad blev intresserad av Therese Tang och erkände mordet för henne. Hahn till och med visade på en karta var kroppen låg begravd. Foto: MICKE ÖLANDER
Martin Törnblad blev intresserad av Therese Tang och erkände mordet för henne. Hahn till och med visade på en karta var kroppen låg begravd. Foto: MICKE ÖLANDER
Leif GW Persson är full av beundrar för Therese Tang – utan henne hade mordet aldrig klarats upp, anser han. Foto: OLLE SPORRONGLeif GW Persson är full av beundrar för Therese Tang – utan henne hade mordet aldrig klarats upp, anser han. Foto: OLLE SPORRONG
Leif GW Persson är full av beundrar för Therese Tang – utan henne hade mordet aldrig klarats upp, anser han. Foto: OLLE SPORRONG

GW:s hyllning av Therese Tang: "Hon löste mordet"

Publicerad

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson är full av beundran för Therese Tang – kvinnan som 2014 fick Martin Törnblad att erkänna mordet på Göran Lundblad i Förlösa utanför Kalmar.

Men polisen tyckte precis tvärtom, hävdar han.

– De blev jävligt sura på henne, säger GW i podcasten "Spår".

Therese Tang, som vid tidpunkten för mordet i Förlösa ledde den lokala avdelningen av Missing People i Kalmar län, är självklar huvudperson i podcasten "Spår".

Liksom i Joakim Palmkvists bok "Hur man löser ett spaningsmord", som kom ut i somras, får hon berätta hur hon utnyttjade mördaren Martin Törnblads intresse för henne som person till att locka fram ett erkännande.

"Ovanligt", säger GW

För kriminologiprofessorn Leif GW Persson är det en välbekant historia, som han kommenterar i "Spår".

– Det som är märkligt med det här fallet är att det är en privatperson som klarar upp det genom något som kan beskrivas som egna spaningar, säger han.

– Det är ovanligt, och hade det inte varit för den här personen så är jag personligen övertygad om att det fortfarande hade varit ouppklarat.

Storbonden och mångmiljonären Göran Lundblad försvann spårlöst från sitt hem i Förlösa i augusti 2012  – och hittades först nästan två år senare, den  3 juli 2014.

Therese berättar i "Spår"

I podcasten "Spår" berättar Therese Tang om Missing Peoples arbete med att söka efter Lundblad.

Hon redogör för dottern Sara Lundblads tydliga ointresse för sökandet – om för hur Saras pojkvän Martin Törnblad kontaktade henne mitt i natten runt midsommar 2014.

Det började med ett sms och fortsatte med ett telefonsamtal i fyra timmar och sex minuter.

En dag senare kom Törnblad på besök till Therese och pekade på en karta ut var han och Sara hade begravt liket efter Göran Lundblad. Therese spelade in hela erkännandet.

Så var fallet löst.

"De blev jävligt sura"

– Hade han inte lättat sitt hjärta för Therese Tang, och hade inte hon då haft sinnesnärvaron att bevisa det och vara så noggrann så tror jag att det här fortfarande hade varit ett ouppklarat försvinnande, säger Leif GW Persson.

– Nu kan man ju tänka sig att polisen skulle ha varit ytterst tacksamma mot unga fru Tang. Men det är de inte. De blev jävligt sura på henne.

Therese Tang berättade själv om detta i Kvällsposten våren 2015 i samband med hovrättsförhandlingarna i fallet.

– Varje gång jag kontaktar polis eller åklagare så är de skitspydiga och jätteotrevliga, men så fort du sätter i gång en kamera så är jag, enligt dem, bäst i världen, sa hon då.

– Det retar mig till vansinne, jag tycker det är för jävla dålig stil. För mig är det här inte en kamp om vem som löser vad, ingen hade varit gladare än jag om jag sluppit allt det här.

Både Sara Lundblad och Martin Törnblad dömdes i hovrätten till 18 års fängelse.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag