Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Leif GW:s teori om mordet på Helén, 10

Kriminolgiprofessorn Leif GW Persson i GW:s Mord. Foto: TV4
Ulf Olsson i samband med rättegången 2004. Foto: JESPER JAKOBSEN

Morden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad 1989 var länge ouppklarade.

Det tog 15 år tills Ulf Olsson kunde knytas till båda morden. Den fällande domen mot honom var ett resultat av förbättrad teknik, ihärdigt polisarbete och ett avgörande tips under en fest.

I kvällens GW:s mord i TV4 och presenterar Leif GW Persson bland annat sin teori om varför mördaren Ulf Olsson dödade Helén Nilsson.

– Angreppet mot Helén är troligtvis oplanerat och impulsivt, allt talar för det, säger Leif GW Persson i programmet.

10-åriga Helén Nilsson försvann från sitt hem Hörby under påsken 1989 och till en början involverades hela bygden i flickans försvinnande, snart var hela landet engagerat.

Några dagar efter försvinnandet hittades Helén Nilssons kropp i skogen utanför Bröd, några mil nordost om Hörby. Kroppen var packad i svarta plastsäckar omvirade med tejp och hittades av två kvinnor som var ute för att plocka blommor.

Helén Nilssons dog av ett 20-tal slag mot huvudet. Innan hon dödades utsattes hon för en våldtäkt. En rättsmedicinsk undersökning visade att Helén Nilsson levde i flera dagar mellan försvinnandet och mordet.

LÄS MER: Leif GW:s teori om Johanna Möllers makes död 

Kopplades samman

Några månader senare, den 4 augusti, hittades 26-åriga Jannica Ekblad död på en skogsväg några kilometer utanför Hässleholm. Trots att hon som mordoffer, en vuxen kvinna, känd av polisen för missbruksproblematik som hon bitvis finansierat genom prostitution, skiljer sig från Helén kopplade polisen strax samman de två morden. Men de två utredningarna bedrevs på varsitt håll.

Fallet engagerade och flera tips kom in. Bland dessa stack ett brev ut, där någon tog på sig mordet.

– Brevet kommer ett halvår efter mordet på Helén, sen är det tyst, säger Leif GW Persson i programmet.

Leif GW Persson berättar att polisen missade DNA-bevisen på Heléns kropp. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Analyserade spår

Ett och ett halvt år senare ringde en person från Malmö centralstation till spaningsledaren och berättade hur han mördat Helén Nilsson och Jannica Ekblad. Men telefonsamtalet ledde ingenstans och 1995 flyttades utredningarna till de rutinerade mordutredarna hos länskriminalen i Malmö. De satte direkt fokus på de spår som hittats på Helén Nilssons kropp. Det gällde bland annat rester av sperma, som i ett tidigt skede, utan resultat, DNA-analyserats av polisens tekniker. De spåren trodde man inte kunde analyseras igen.

– Man gör ett försök i ett tidigt skede som man misslyckats med, och när man får frågan om man kan göra om det så säger man att den sperman är förbrukad. Och det är en miss som man gör sig skyldig till, säger Leif GW Persson i programmet.

I brist på material att analysera fokuserade man i stället på den digra högen med tips.

Det skulle dock dröja till december 2002 innan ett avgörande tips inkom.

LÄS MER: Anne-Christine sågar teorin om försvunna brodern 

Tips på middag

En av utredarna befann sig då på en middag där hon hamnade i samspråk med en annan middagsgäst – och där samtalet snart gled in på det mord som utredaren arbetade med. När mordet på Helén inträffade, berättade gästen, jobbade hon på en verkstad i Hässleholm med en märklig kollega. Mannen gick under smeknamnet Uffe Pervers, men hans riktiga namn var Ulf Olsson. Gästen var förvånad över att den före detta kollegan inte utretts.

Samtalet resulterade i att Ulf Olsson hamnade på en lista med intressanta personer. Samtidigt hade DNA-tekniken gått framåt och det visade sig nu att det fanns analysmöjligheter. När utredarna den 15 april 2004 beslutade sig för att topsa 30 intressanta personer ingick Ulf Olsson i den utvalda gruppen som nummer 29.

Polisen fick träff.

Enligt Leif GW Persson var mordet på Helén Nilsson resultatet av en spontan handling. Foto: OLLE SPORRONG

"Oplanerat och impulsivt"

När polisen genomförde en rigorös teknisk undersökning av den stuga där Ulf Olsson bodde vid tiden för morden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad hittade man intorkat blod i stugan, bland annat under en golvlist.

Enligt Leif GW Persson var mordet på Helén Nilsson resultatet av en spontan handling.

– Angreppet mot Helén är troligtvis oplanerat och impulsivt, allt talar för det. Hon går ut för att träffa kompisar och det är inget man förväntas känna till. Han för bort henne till en plats inomhus där han ganska omgående våldtar henne. Hon måste ha varit vid liv i fem dygn. Sedan har han börjat bete sig obeslutsamt och irrationellt. Han har inte bestämt sig för vad han ska göra med henne, men sedan börjar han inser konsekvenserna av vad han har gjort, säger Leif GW Persson i programmet.

Den 5 juli 2005 dömdes Ulf Olsson till rättspsykiatrisk vård mot sitt nekande för morden. I januari 2010 tog han sitt eget liv i sin cell.

 

Fotnot: GW:s mord sänds i kväll klockan 21.00 i TV4 och på TV4 Play

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!