Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GW: Malte kände sin egen mördare

I oktober 2006 hittade Malte Johnsson, 69, mördad vid det här jakttornet i Knäred vid Laholm. Hans gevär var försvunnet. Han dödades av någon som gick till våldsam attack med en yxa.
Foto: Emilia Olofsson
Malte Johnsson, 69, var pensionär och hade gått till jakttornet för att jaga. Han skulle senare ha hämtat hustrun Ann-Mari på hennes arbetsplats men kom aldrig dit.
Foto: Niklas Henrikczon
Ann-Mari Johnsson, 71, bor inte långt från mordplatsen.
Foto: SVT
Kriminaltekniker gick igenom mordplatsen men hittade ingen teknisk bevisning som räckt för att knyta en misstänkt till mordet.
Foto: Niklas Henrikczon
Foto: Niklas Henrikczon

Ann-Marie Johnsson, 71, vandrar fortfarande i markerna i Knäred där hennes man mördades för snart tio år sedan. Han höggs ihjäl med en yxa. Några av huggen träffade honom i ryggen

– Jag vill gärna att det ska redas ut så vi får veta vem som gjort det. Det kan ju vara vem som helst, kanske någon jag träffat många gånger, säger hon.

Leif GW Persson har en teori om den saken.

I ett avsnitt av ”Veckans Brott” talade Leif GW Persson med inlevelse och detaljrikedom om mordet på Malte Johnsson, 69. Han har själv varit tre gånger på mordplatsen, ett skogsområde i Knäred vid Laholm. Han känner dessutom dåvarande spaningsledaren, kriminalkommissarie Lars Hamrén, som numera är pensionär.

Vad som tycks ha hänt är att Malte Johnsson mördades med ett stort antal yxhugg. Några träffade i ryggen. Han kan antingen ha vänt ryggen mot mördaren eller blivit huggen när han klättrade ned från jakttornet.

Ingen teknisk bevisning

Leif GW Perssons uppfattar det som att Malte Johnsson mördades av någon som var arg, mycket arg. Och att det var någon som Malte Johnsson kände.

Teknisk bevisning saknas

Problemet som polisen ställdes inför var att det helt tycks saknas teknisk bevisning. Inga spår, inget som mördaren tappat.

– Det finns inte heller några vittnen, säger Leif GW Persson.

Leif GW Persson är kritisk till hur mordutredningen sköttes i inledningsfasen. Det har han dessutom nogsamt berättat för Hamrén.

– Vi har känt varandra länge och är goda vänner, säger Leif GW Persson.

Det har inte hindrat Persson från att prata klartext inför Hamrén om vad han anser om ett av spåren som Halmstads­polisen utredde. Det spåret menade Persson vara rena dumheter.

Tror inte på den teorin

Tog han inte illa upp?

– Nä, han pratar på samma sätt till mig, säger Persson.

Polisens miss handlar enligt polisprofessorn om att man fokuserade på några missbrukare som misstänktes skaffa pengar genom att stjäla koppar.

"Malte kände mördaren"

Leif GW Persson trodde inte ett ögonblick på den teorin.

– Malte Johnsson stod ju i sitt jakttorn. Han var beväpnad. Varför skulle han gå ned därifrån och prata med någon helt okänd, säger Persson.

Efter hand ska polisen också ha insett att spaningarna på vissa missbrukare inte gav någonting.

Leif GW Perssons teori utgår från detta:

■ Att Malte Johansson kände mördaren.

■ Att det fanns en konflikt.

■ Att mördaren sökte upp Malte Johnsson vid jakttornet.

■ Att mördaren hade med sig mordvapnet, en yxa.

■ Att mördaren fick ett obehärskat raseriutbrott som utlöste den våldsamma attacken mot Malte Johnsson.

Om detta har Leif GW Persson pratat länge och väl med sin vän Lars Hamrén.

Polisen känner alltså till hur du ser på mordet.

– Ja, svarar Leif GW Persson.

En sådan attack med grovt våld utfört med en yxa innebär ofta att mördaren får blod på sina kläder. Sådana spår kan avslöja en gärningsman liksom mordvapnet.

Sådana kläder har inte påträffats. Mordvapnet saknas liksom Malte Johnssons gevär.

– Att ta geväret är ett villospår. Om missbrukare utfört det här mordet borde vapnet ha dykt upp, säger Leif GW Persson.

Geväret spårlöst borta

Men geväret försvann efter att Malte Johansson mördats. Det finns inga spår efter vapnet.

Under utredningens gång har polisen hört cirka 130 personer. Åtminstone en av dessa har varit särskilt intressant efter att man avfärdat teorin om missbrukare som vandrat i skogen och tagit livet av Malte Johansson.

För Ann-Mari Johnsson är ovissheten plågsam. Hennes make mördades inte långt ifrån hennes hus där hon bodde med sin make i 20 år.

– Det är mitt föräldrahem, säger Ann-Marie Johnsson.

Tanken på att den som mördade hennes man är en person som finns i närheten, någon som hon träffat, oroar.

Hon har varit med i TV3:s ”Efterlyst” och senast nu i ”Veckans Brott” i hopp om att det kanske ska leda fram till en lösning av mordet på hennes make.

– Jag vill gärna att det ska redas ut så vi får veta vem som gjort det, säger hon till Kvällsposten.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!