Leif GW Persson tycker att gränspolisen gör ett bra jobb, men säger samtidigt att det alltid finns de som tar sig igenom ändå. "Det är väl ingen större konst att ta sig in i Sverige", säger han i Veckans Brott. Foto: Ylwa YngvessonLeif GW Persson tycker att gränspolisen gör ett bra jobb, men säger samtidigt att det alltid finns de som tar sig igenom ändå. "Det är väl ingen större konst att ta sig in i Sverige", säger han i Veckans Brott. Foto: Ylwa Yngvesson
Leif GW Persson tycker att gränspolisen gör ett bra jobb, men säger samtidigt att det alltid finns de som tar sig igenom ändå. "Det är väl ingen större konst att ta sig in i Sverige", säger han i Veckans Brott. Foto: Ylwa Yngvesson
I tisdagskvällens avsnitt av "Veckans brott" besöker programledaren Camilla Kvartoft Malmö och gränskontrollerna. Foto: Cornelia NordströmI tisdagskvällens avsnitt av "Veckans brott" besöker programledaren Camilla Kvartoft Malmö och gränskontrollerna. Foto: Cornelia Nordström
I tisdagskvällens avsnitt av "Veckans brott" besöker programledaren Camilla Kvartoft Malmö och gränskontrollerna.  Foto: Cornelia Nordström
Sedan november har Hyllie station i Malmö varit en av de platser där polisen haft stora resurser för att hålla den inre gränskontrollen. Foto: Anna-Karin NilssonSedan november har Hyllie station i Malmö varit en av de platser där polisen haft stora resurser för att hålla den inre gränskontrollen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Sedan november har Hyllie station i Malmö varit en av de platser där polisen haft stora resurser för att hålla den inre gränskontrollen.  Foto: Anna-Karin Nilsson

GW: "Ingen konst att komma in i Sverige"

Publicerad

I tisdagskvällens avsnitt av SVT-programmet "Veckans brott" besöker programledaren Camilla Kvartoft poliserna som sköter de omstridda gränskontrollerna i Malmö.

Leif GW Persson beskriver kontrollerna som effektiva – men säger samtidigt att ett par hundra personer troligtvis slinker igenom ändå.

– Det är väl ingen större konst att ta sig in i Sverige, säger han i programmet.

Sedan november 2015 har Sverige tillfälligt återinfört inre gränskontroller. Konkret innebär det att alla som vill komma in i Sverige måste kunna visa upp en giltig id-handling eller söka asyl i landet. Annars får de inte komma in i landet.

Öresundsbron är en viktig länk och både Lernacken och Hyllie station i Malmö har blivit två av polisens viktigaste kontrollplatser. Men gränskontrollerna kräver också stora resurser.

Eftersom polisens region syd inte själva kan bemanna kontrollerna fullt ut ingår 122 poliser åt gången från övriga landet i förstärkningsstyrkan.

I tisdagskvällens avsnitt av "Veckans Brott" följer programledaren Camilla Kvartoft med ett antal poliser från Karlstad som rest till Malmö för att hjälpa till med gränskontrollerna. Vid Lernacken träffar Camilla Kvartoft allt från pendlare till lastbilschaufförer och bussförare.

Minskat drastiskt

Programledaren besöker även gränskontrollen på Hyllie station.

Poliserna i programmet är överens om en sak: Trycket på asylsökande har minskat drastiskt sedan de inre gränskontrollerna infördes.

– Nu känner man sig nästan som en biljettkontrollant, säger en av poliserna i programmet.

Sedan kontrollerna infördes har antalet asylsökande sjunkit från cirka 10 000 personer per vecka till ungefär 1 500 per vecka.

Polisprofessorn och kriminologen Leif GW Persson beskriver minskningen som en "kontrolleffekt" och beskriver polisens arbete som effektivt. Samtidigt är han övertygad om att ett par hundra personer lyckas ta sig igenom gränskontrollerna utan att bli upptäckta.

– Det är väl ingen större konst att ta sig in i Sverige. Det är åtskilliga tusen falska pass i omlopp som inte helt enkelt låter sig kontrolleras, säger han i programmet.

Bor på hotell för miljoner

Han beskriver också beslutet att införa de inre gränskontrollerna som ofrånkomligt. Konsekvensen hade blivit ett flyktingmottagande som inte är förenligt med Sveriges humanitära grundinställning.

– Att inte göra något åt det hade blivit någon form av katastrof, säger Leif GW Persson i "Veckans brott".

SVT Skåne har tidigare berättat att bara hotellkostnaderna för personalen i förstärkningsstyrkan mellan den 12 november och 6 februari kostat 8,9 miljoner kronor.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag