Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gustav Mandelmann tvingad till operation

För att kunna mjölka fick Gustav Mandelmann göra en grop att stå i.Foto: Privat
Marie och Gustav Mandelmann inför förra årets premiär.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gustav Mandelmanns gamla knäskada blossade upp under sommaren.Foto: LASSE SVENSSON

Årets säsong av Mandelmanns gård skildrar den bergochdalbana som 2019 innebar för paret. Mitt under inspelningen dog Gustavs mamma samtidigt som hans knä blev så dåligt att han nu tvingats till operation.

– Fan vad jobbigt det var, säger Gustav Mandelmann, 54.

Mitt under sommarens inspelning av nya säsongen av Mandelmanns gård började Gustav plötsligt få stagnerande smärtor i knät. 

– Fan vad jobbigt det var. Man har inte tänkt på hur otroligt viktigt ens knä är, man behöver det när man ska gå, gå i trappor, gräva och hålla på, säger Gustav Mandelmann.

Knät har varit skadat länge, ända sedan Gustav blev knuffad av en bagge och fick artros. Under inspelningen av nya säsongen blossade smärtorna upp och han fick komma på nya sätt att sköta sysslorna på gården. Bland annat genom att göra en mjölkgrop för att kunna stå upp och mjölka korna.

– Man står ju ofta på knä, så jag fick göra en stor grop mitt emellan korna och stå där i jämhöjd med djuret. Det funkade bra och det ska jag fortsätta med, säger Gustav Mandelmann.

Gustav Mandelmann fick göra en mjölkgrop för att kunna stå upprätt och mjölka.Foto: Privat

Strax innan jul fick han ett nytt knä på Hässleholms sjukhus.

– Det gör galet ont när man opereras. Det känns jättebra men det är lite besvärligt just nu, jag tränar hela dagarna. Det blir bättre för varje dag men väldigt lite, säger Gustav Mandelmann.

Mamman gick bort

Utöver att knät började strula gick hans mamma bort mitt i sommaren.

– Även om man är över 50 så är det jätteläskigt att bli föräldralös. Det tar lång tid att komma över ett dödsfall och jag saknar att kunna ringa mamma. Speciellt nu när jag fått ett nytt knä och det kommer en ny säsong, gud vad hon hade glatt sig, hela hennes äldreboende kollade på programmet, säger Gustav Mandelmann.

Man kommer precis som tidigare få följa både upp och nedgångar i årets säsong av Mandelmanns gård.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stödet från Marie

Marie och övriga familjen har varit ett viktigt stöd för Gustav genom allt. 

– Man känner verkligen att det är så underbart att man har varandra. Marie hjälper mig att träna med knät. Min uppgift den närmaste månaden är att lära mig gå igen, precis som ett barn, säger Gustav Mandelmann.

Även om det gångna året kantats av tunga episoder så har det till störst del bestått av glädje, säger han. Samma dag som han fick ett nytt knä så blev paret Mandelmann morföräldrar. 

– Vår äldsta dotter har fått en liten flicka. Jag är så himla glad och jag gläds med dottern och hennes man, det var livets finaste ögonblick när man fick sitt första barn, säger Gustav Mandelmann.

Första avsnittet av den nya säsongen av Mandelmanns gård visas tisdagen den 7 januari klockan 20 på TV4. Där kan man följa parets resa med allt från nya odlingar och djur till hur paret planterar ett minnesträd till hans mamma.

– Vårt program visar ju verkligen hur det har gått upp och ner så som det är i livet, men vi har gjort mycket kul och det är mycket kärlek, säger Gustav Mandelmann.

Det här är paret Mandelmann

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!