Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gustav Fridolins kritik mot Moderaternas skolförslag

Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp kallar genuspedagogik för ”vänsterns flumprojekt”.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Rasar mot beskrivningen. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Nu ger sig utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) sig in i skoldebatten i skånska Staffanstorp.

På Facebook kritiserar ministern de lokala Moderaternas vallöfte om att slopa genuspedagogiken i de kommunala skolorna.

– Det finns inte ett motsatsförhållande mellan jämställdhetsarbete och en kunskapsfokuserad skola, säger Gustav Fridolin.

I söndags presenterade Moderaterna i Staffanstorp sin satsning inför valet i höst. Bland annat går man hårt Socialdemokraternas förslag om att införa genuspedagoger i kommunens skolor och förskolor på en av de blå affischerna:

”Skola med kunskap i centrum – inte genuspedagogik”, står skrivet med snirklig stil. I stället ska det vara ordning och reda i skolan, menar Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. Han har tidigare skrivit att ”barn och elever ska inte vara försökskaniner för vänsterns flumprojekt utan ges en god utbildning som är värdefull i deras liv”, enligt Sydsvenskan.

 

Moderaternas affisch i Staffanstorp har fått kritik av Gustav Fridolin, miljöpartistisk utbildningsminister.Foto: Moderaterna i Staffanstorp

Ett budskap som fått utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att ge sig in i debatten, först på Facebook och sedan i flera intervjuer.

– Det blir ett farligt försök att skapa motsättningar mellan en skola där tjejer och killar bemöts på lika villkor, med en skola med kunskapsfokus. I dag finns en antipluggkultur där pojkar förväntans prestera sämre samtidigt som tjejer trissas att sätta orimligt höga prestationskrav på sig själva. Det innebär att pojkar halkar efter kunskapsmässigt och att flickor riskerar att drabbas av psykisk ohälsa som hotar deras inlärning, säger Fridolin.

 

LÄS MER: Moderaterna öppnar för samarbete med SD  

 

”Är inte en politisk fråga”

Christian Sonesson, moderatledaren i Staffanstorp, kallar genuspedagogiken flummig och antyder att den saknar stöd i forskningen. Men strävan mot en jämställd skola bör knappast ses som politisk med tanke på att det var Fredrik Reinfeldts alliansregering som 2008 tillsatte en delegation för jämställdhet i skolan, påpekar Fridolin. Då presenterades samtidigt forskning som visade hur avgörande jämställdhetsarbetet är för trygghet och arbetsro i klassrummet.

– Har man en skola där det förekommer kränkningar, sexistiska ord och mobbning blir möjligheterna att lära och fokusera för barnen lidande. Utöver att det är oacceptabelt att vi ska oroa oss för att skicka våra barn till skolor där kränkningar och mobbning förekommer är trygghet viktigt för barnens inlärning. Den forskningen för Moderaterna i Staffanstorp gärna läsa.

Men ska verkligen en utbildningsminister gå in i en lokal fråga på det här sättet?

– Ja det tycker jag nog är precis vad en minister ska göra. Jag måste säkerställa att lärare och elever i både Staffanstorp och andra svenska kommuner kan lita på att jämställdhetsarbetet fortsätter i skolan. 

 

Kvällsposten har sökt Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp som avböjt att kommentera.