Gustav Fridolin är uppväxt ett par mil från skolan där attacken ägde rum. Foto: Anna-Karin NilssonGustav Fridolin är uppväxt ett par mil från skolan där attacken ägde rum. Foto: Anna-Karin Nilsson

Gustav Fridolin är uppväxt ett par mil från skolan där attacken ägde rum.

 Foto: Anna-Karin Nilsson
En 15-årig elev höggs ihjäl på skolan under måndagen. Foto: Jens Christian/topnews.seEn 15-årig elev höggs ihjäl på skolan under måndagen. Foto: Jens Christian/topnews.se
En 15-årig elev höggs ihjäl på skolan under måndagen. Foto: Jens Christian/topnews.se
Polisen ryckte ut med ett stort antal patruller. Foto: Jens Christian/topnews.sePolisen ryckte ut med ett stort antal patruller. Foto: Jens Christian/topnews.se
Polisen ryckte ut med ett stort antal patruller. Foto: Jens Christian/topnews.se
Den misstänkte gärningsmannen är en 14-åring som också är elev på skolan. Foto: Jens Christian/topnews.seDen misstänkte gärningsmannen är en 14-åring som också är elev på skolan. Foto: Jens Christian/topnews.se
Den misstänkte gärningsmannen är en 14-åring som också är elev på skolan. Foto: Jens Christian/topnews.se
15-åringen avled på sjukhus av sina skador. Foto: Jens Christian/topnews.se15-åringen avled på sjukhus av sina skador. Foto: Jens Christian/topnews.se
15-åringen avled på sjukhus av sina skador. Foto: Jens Christian/topnews.se

Gustav Fridolin om knivdådet på skolan

Publicerad

15-åringen knivhöggs av en annan elev på skolan i Broby och avled av sina skador.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (Mp) är själv uppväxt bara ett par mil från skolan där attacken skedde.

– Det klart det känns lite extra nära. Jag känner många som har gått på skolan och säkerligen några som jobbar på skolan, säger han.

Attacken skedde under den tidiga måndagseftermiddagen.

I en korridor på Göingeskolan i Broby blev 15-åringen svårt knivskuren av en annan elev. Pojken fördes svårt skadad till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

En 14-årig elev misstänks vara gärningsman och är omhändertagen.

Utbildningsminister Gustav Fridolin beskriver händelsen som en fruktansvärd tragedi.

– Samtidigt är det min uppgift, även i den här svåra stunden, att påminna att det trots allt – och tack och lov – är väldigt ovanligt med så här allvarligt våld i en svensk skola. Men varje attack och varje hot och varje kränkning river ju ner tryggheten.

Han säger också att arbete kring allvarligt skolvåld har stärkts efter attacken i Trollhättan.

– Det som dagens händelse visar är ju att skolans trygghetsarbete aldrig någonsin kan stanna vid att stänga dörren. Utan att det handlar oftast om arbetet man gör på skolan, säger utbildningsministern.

Fridolin: "Förbereda sig på det värsta"

Han pekar också på vikten av att göra skolmiljön så trygg som det någonsin är möjligt.

– Det gäller att man har en fungerande elevhälsa, bra dialog med elever, har ett aktivt förebyggande arbete men också att man är förberedd på det värsta.

Gustav Fridolin är själv uppväxt i Vittsjö som ligger bara ett par mil från skolan där attacken skedde.

– Det klart det känns lite extra nära. Jag känner många som har gått på skolan och säkerligen några som jobbar på skolan. Det är hemmavid. När man har en relation till ett ställe känns det särskilt. Samtidigt är ju det som gör händelsen så allvarlig är hur den riskerar att skada tryggheten på så många fler skolor, säger han.

– Vi har förstås hela tiden kontakt med Östra Göinges kommun och se vilket stöd vi kan ge i den här situationen. Det är ett väldigt svårt jobb man har framför sig och då ska vi förstås se vilket stöd vi kan ge.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag