Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gustav är alltid med
– kampen går vidare

I dag är det internationella barncancerdagen. Därför startar Kvällsposten artikelserien om barn och cancer. Den här familjens kamp inte över. Ellen, Anna, Emil och Mattias Holgersson hemma i Rydebäck. Sonen Gustav somnade in i slutet av januari efter en lång kamp mot cancern. Familjen är engagerade i att samla in pengar till forskningen. Bland annat genom Team Rynkeby Helsingborg. Foto: Tomas Leprince

Gustav Holgersson kämpade mot sjukdomen i elva år.

I slutet av januari somnade han in med sin familj omkring sig. De bär med sig minnet av Gustav i sitt engagemang för att samla in pengar till Barncancerfonden.

- Trots att Gustavs kamp är över så slutar inte vår kamp.

FAKTA

Familjens mål:

250 000 kronor

Familjen har startat insamlingen Gustavs vänner till Barncancerfondens hemsida. Målet är att samla in 250 000 kronor och hittills har runt 200 000 kronor kommit in. Gustavs vänner har även en facebook-grupp med runt 900 medlemmar.

Familjens hemsida: http://gustav.avalonet.net/

Team Rynkeby Helsingborg: http://teamrynkebyhelsingborg.wordpress.com

FAKTA

Fyra av fem barn

överlever i snitt

I Sverige insjuknar ungefär ett barn om dagen i någon form av cancer. I nuläget överlever i snitt fyra av fem barn som drabbas av cancer. Bara för 30 år sedan överlevde ett av fyra.

Vissa cancertyper drabbar små barn medan andra typer drabbar äldre barn och tonåringar. Barn och vuxnas cancersjukdomar skiljer sig åt.

Vuxencancer hänger ofta ihop med livsstil och ålder. När det gäller barncancer och ofta kan inte forskarna förklara vad som utlöser en cancersjukdom hos barn.

FAKTA

Hit går pengarna

För varje hundralapp som kommer in till Barncancerfonden så fördelas användandet av pengarna så här:

Forskning, utbildning: 60 kr. Råd och stöd: 12 kr. Information: 13 kr. Insamling: 13 kr. Administration: 2 kr.

Så skänker du

Vill du skänka en gåva till Barncancerföreningen? Plusgiro: 90 20 90-0 Bankgiro: 902-0900

manifestationi sydsverige i dag

Ort Tid Plats

Lund 14.00-18.00 Clemenstorg

Helsingborg 11.00-16.00 Stortorget

Kristianstad 11.00-14.30 Lilla Torg

Växjö 13.00-17.00 Stora Torget

Malmö 15.00-19.00 Gustav Adolfs Torg

Karlshamn 12.00-16.00 Torget i Karlshamn

Karlskrona 12.00-17.00 Karlskrona Torg

FAKTA

Drabbad? tipsa Kvp

Har du något du vill berätta om barncancer? Är du drabbad, har du mist ett barn, har du samlat in pengar, vill du utmana vår insamling eller har du andra tankar?

Kontakta vår reporter Helena Sjögren, 040-602 01 00 eller helena.sjogren@kvp.se

Under alla år har familjen Holgersson försökt komma i väg på utflykter och resor tillsammans.

I år blir är allting annorlunda. För första gången finns sonen Gustav inte med. Mattias och Annas pojke, Ellen och Emils storebror blev bara tolv år.

Gustav syns och känns i huset i Rydebäck.

På matsalsbordet finns en bild av honom med ett brinnande ljus bredvid och gosedjuret Kalle.

Kalle är inte sliten utan mer kärleksfullt nött efter att ha legat nära ett barn i tio år. Bredvid ligger en minnesbok där klasskamrater, vänner, släktingar och människor som blivit berörda av Gustav fått skriva en hälsning.

Pappa Mattias bläddrar fram en hälsning från Gustavs rektor.

- Han skriver här om hur han tittar upp från sitt skrivbord och ser en liten kille som står i dörren och säger: Jag vill bara tacka dig för en underbar skoldag.

Och det är så Mattias minns sin son. En kille som gick igenom jättemycket sjukdom och plågsamma strålbehandlingar men med en stor aptit på livet.

Gustav kunde inte springa, hoppa och busa som andra barn men kramade så mycket han kunde ur tillvaron ändå.

"En fantastisk inställning"

- Han hade en fantastisk inställning, var alltid glad och positiv. Tänk att vara så sjuk och ändå vara så tacksam.

Familjen Holgersson har haft tid att förbereda sig på ett liv utan Gustav länge. Anna och Mattias fick reda på att han var sjuk när han var två.

Beskedet kom samtidigt som Anna var höggravid med Emil. Sedan dess har Gustavs vård varit en ständig del av familjens tillvaro och något att förhålla sig till.

Vetskapen om Gustavs sjukdom har gjort att de har försökt ta tillvara på tiden. Familjen har åkt på många resor och försökt göra så mycket som möjligt.

- Vi har fått uppleva väldigt mycket. Saker som vi kanske inte hade fått uppleva annars, säger Mattias Holgersson.

Flera gånger har de fått veta att det inte fanns mer att göra. Den senaste gången var i somras.

Tog farväl av varandra

- I maj fick vi veta att det inte fanns något mer läkarna kunde göra. De gav honom två till tre månader så från juli var vi inställda på att det kunde hända när som helst, säger Mattias.

Gustav fick några månader till med familjen. De sista veckorna orkade han inte mycket men familjen hade tid att ta ett ordentligt farväl av varandra i hemmet.

De fick prata, kramas och pussas. Mattias och Anna läste Bröderna Lejonhjärta för sin son.

Syskonen tog in en snöboll till storebrorsan och Gustav tog Emil i handen.

- Han sa: det är lugnt Emil, ingen fara.

"En fin stund"

- Jag tycker att det var en fin stund vi fick tillsammans, säger Anna.

Att familjen var förberedda innebär inte att sorgen blir mindre. De vet att de har mörka stunder framför sig även om minnet av Gustav är ljust. Gustav skulle fyllt 13 år i nästa vecka och Ellen tycker att familjen ska sjunga för honom. Kanske kan de äta kladdkaka och chokladboll till Gustavs minne. Hennes storebror älskade att fika.

- Jag minns när vi var på Rhodos i somras. Hur han satt i solstolen vid poolen med en cola i handen och sa "det här är livet", berättar Anna.

Mattias menar att sorg har många faser och att familjen har gått igenom de flesta redan. En del i kampen för Gustav har varit att engagera sig i kampen mot barncancer.

Mattias har arbetat i Barncancerföreningen Södras styrelse och cyklat med Team Rynkeby Helsingborg till Paris för att samla in pengar till Barncancerfonden. I år är det Annas tur att hoppa på sadeln. Och hon säger själv att engagemanget och slitet på träningen har varit en nödvändig ventil för henne under hösten och vintern.

- Jag tror det har varit min räddning.

- Det är klart man hade kunnat lägga sig på soffan, ätit praliner och tyckt synd om sig själv men det tror jag inte på. Jag mår bra av aktivitet.

Skrev en hälsning

Gustav har skrivit en sista hälsning på hennes cykel.

- När det gör riktigt ont i baken och när orken håller på att ta slut kan jag titta ner på det och hämta kraft.

"Det går att leva vidare"

Arbetet med att samla in pengar i kampen mot barncancer är en stark drivkraft för båda två. Och de har märkt att deras son hann göra ett avtryck och ett intryck på många människor i sitt liv. Mariakyrkan i Helsingborg var full av människor som ville ta ett sista farväl när Gustav begravdes förra veckan.

- Men det går att leva vidare, det måste det göra. Vi kommer aldrig att glömma Gustav men man måste kunna ha roligt igen och inte ha dåligt samvete för att man har det, säger Anna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!