Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gustav, 78, tjänar extra – som ny tidningsförsäljare

Marta Petersson får Kvällsposten hem till dörren, av försäljaren Gustav Ahlbin. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Gustav Ahlbin är kolportör för Kvällsposten – vid 78 års ålder. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

HELSINGBORG. Det knackar på dörren. På andra sidan står Gustav Ahlbin, 78, som precis har börjat sälja Kvällsposten.

Vi följde honom under den allra första dagen på hans nya jobb – nu är det nämligen inte bara ungdomsförsäljare som kan sälja Kvällsposten. 

– Det viktigaste är att man får röra på sig och prata med folk, säger han.

Han föddes i Stockholm, men den skånska dialekten vittnar om att han flyttade till Helsingborg redan som barn. Sedan dess har Gustav Ahlbin levt ett rikt yrkesliv i Helsingborg – och därför känner han till staden utan och innan.

Det finns nämligen inte mycket som Gustav inte har testat på. Hans första riktiga jobb var som piccolo, det har hunnit bli statistroller i svenska tv-serier – däribland kultserien "Rederiet" – och många känner igen honom som en av eldsjälarna bakom det lokala Idrottsmuseet.

Alltid med nära kontakt med människor. Det har han nytta av när han nu även testar på ett extraknäck som försäljare av Kvällsposten.

– Jag sålde lokaltidningen på samma sätt när jag var 14 år. Som grabb skulle man ha ett jobb, så var det på den tiden, berättar han.

Sålde på första försöket

Nu är Gustav Ahlbin 64 år äldre. Det hindrar honom inte från att testa på nya saker i livet. Med lätta steg går han fram mot den första dörren för att försöka sälja sin första tidning. Agneta Bohlin öppnar. 

– Det är svårt att neka en pensionär, säger hon snabbt och går in för att hämta plånboken.

– Jag tycker att det är jättebra att pensionärer går runt och säljer, jag är själv snart pensionär och jag vill inte bara sluta jobba helt plötsligt, fortsätter Agneta.

Positivt bemötande bland kunder

Gustav tackar, lämnar över tidningen – och traskar vidare. Ytterligare flera personer i grannskapet väljer att köpa av honom, en av dem är Axel Walldorf.

– Jag har själv sålt tidningar när jag var liten så jag vet hur det är. Det kan vara bra att inte bara ungdomar säljer. Jag ger tummen upp till det här konceptet, säger Axel.

När rundan är slut får Gustav chansen att värma händerna – han har lagt ifrån sig handskarna för att ”det är så svårt att bläddra bland tidningarna annars”. Men bemötandet har hållit honom varm.

– Jag måste säga att det var så överraskande att det var så positivt hos så gott som varenda en. Det är glädjande att se.

”Jag är ingen försäljare i vanliga fall”

Han överväger att fortsätta med säljandet efter att ha testat på det en gång – och han ser gärna fler äldre kolportörer. 

Från och med nu är det nämligen inte bara ungdomsförsäljare som kan sälja Kvällsposten. 

– Jag rekommenderar fler äldre att testa på det här. Det viktigaste är att man får röra på sig och prata med folk. Vad många behöver är någon att prata med, det blir ofta så ensamt att sitta i ett hus helt själv. Det är jätteviktigt för hälsan att röra på sig och att kommunicera.

Har du några säljknep till fler som vill prova på?

– Det finns inga knep, jag är bara naturlig som jag är. Det är inget jag har övat på alls. Det blir som det blir. Jag är ingen försäljare i vanliga fall, säger Gustav Ahlbin. 

 

Här kan du sälja Kvällsposten. Från Varberg till Sävsjö till Öland, ner till Simrishamn och Vellinge. Grafik: Grafik

 

Så säljer du Kvällsposten

Vill du tjäna extra pengar genom att dela ut Kvällsposten i din ort? 

Vad kul! 

Det finns lediga distrikt i samtliga kommuner i Kvällspostens bevakningsområde. Från Oskarshamn och Öland, via Gnosjö, Värnamo och Sävsjö, till Varberg och neråt. 

1. Kontakta 031-725 92 43 under en vardag och berätta att du vill sälja. 

2. När det är färdigt blir du erbjuden ett distrikt där du kan sälja på lördagar och/eller söndagar, samt storhelger. Du får hem ett startkit och all information i brevlådan. 

3. Tidningarna levereras på lördags- och/eller söndagsmorgnarna. Då kommer chauffören och lämnar av tidningarna i en busskur, vid en affär eller annat avtalat ställe där du enkelt kan hämta dem. 

4. Sedan cyklar, promenerar eller kör du till dina kunder! Antingen har du bestämt med dem i förväg, eller så knackar du dörr och erbjuder tidningen. Efteråt skriver du enkelt in i appen hur många tidningar du sålt och förutom pengarna du tjänar kan du få bonuspremier. Köparna betalar med kontanter eller via swish! 

5. Returer (osålda tidningar) sänder du tillbaks varje månadsskifte. Du klipper ut vinjetten på huvudtidningen eller magasinen, lägger i en särskild returpåse som du får av Kvällsposten, och postar sedan – KvP betalar så klart portot. 

6. Kvällsposten betalar en olycksfallsförsäkring som gäller under tiden av försäljningen, samt under färd till och från verksamheten.

Vi besvarar gärna dina frågor! Du kan också läsa mer på www.saljtidningar.se

 

Erik Jonsson och Thorbjörn Falk kommer gärna och berättar mer om journalistyrket – och hur du kan tjäna extra pengar med Kvällsposten. Foto: Kvällsposten

SÅ GÅR DET TILL ATT SÄLJA KVÄLLSPOSTEN

Är du aktiv i en seniorförening och vill veta mer om Kvällsposten? Tidningens mångåriga medarbetare Erik Jonsson och Thorbjörn Falk kommer gärna till föreningen och berättar om vardagen som journalist på en stor redaktion. De förklarar då också hur det går till att sälja Kvällsposten. Intresserad? Mejla till cem@kvp.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!