Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gustaf föll offer för den nya porrbluffen: ”Fruktansvärt”

Bedragare uppger att de har bevis på att användare har porrsurfat.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Polisen har gått ut med en varning för den nya typen av bedrägeri.
Foto: Polisen

Svensk polis har gått ut och varnat om ett nytt porrbedrägeri, som sprider sig på nätet.

Bedragaren skriver i ett mejl att denne påstår sig ha bevis för att du surfat på porrsidor, och kräver betalning för att inte sprida det.

– Det var panik och katastrof när jag fick mejlet, konsekvenserna hade varit olidliga om det här kom ut, säger Gustaf, en av de som har blivit drabbade. 

Polisen varnar nu för ett nytt bedrägeri som har tagit sig till Sverige från Storbritannien: bedragaren påstår sig kunna avslöja användarens porrsurfning. 

I ett mejl börjar bedragaren med att avslöja användarens lösenord, och skriver sedan att de via webbkameran har spelat in när användaren surfat och kollat på porrsajter. 

– Jag fick det här mejlet, där det står att det finns bilder på mig när jag surfat på en porrsida, och också att de har mitt lösenord, berättar Gustaf.

Hotar att sprida filmer

Bedragaren pressar sedan användaren på pengar. Genom ett hot om att sprida filmerna till användarens bekanta och på sociala medier, så som Facebook, utpressar de sedan användaren på upp emot 30 000 svenska kronor.

– I mejlet stod det att jag hade två val: antingen sprids mina högst personliga stunder till alla jag känner, eller så betalar jag, berättar Gustaf. 

Polisen menar att det nya med bluffen är att lösenordet som bedragaren presenterar i mejlet faktiskt är riktigt. 

– Utpressaren har ett verkligt lösenord som de anger i mejlet, en teori är att de fått tag på lösenordet genom att faktiskt installera malware i datorn. En annan teori är att lösenordet kommer från en tidigare dataläcka, säger Lotta Mauritzson på Nationellt Bedrägeri Center hos polisen till DI.


I mejlet påstår bedragaren att de ska sprida material på användarens porrsurfning.
Foto: Polisen

Uppmanar att inte betala

Utredning av fallet pågår fortfarande, och polisen uppmanar till att inte svara på mejlet och att byta lösenord. De uppmanar även till att skyla sin webbkamera när den inte används, till exempel med en tejpbit eller en klädnypa.

– Jag mådde fruktansvärt dåligt när jag fick mejlet. Jag har fru, barn och barnbarn, en massa företagskontakter... bara tanken på att det skulle spridas till dem gör mig mörkrädd. Jag hade förlorat allt umgänge, säger Gustaf. 

Gustaf säger också att han tycker det är bra att polisen nu går ut och varnar.

– Det jag har gjort är inget kriminellt, så det är viktigt att andra som drabbas förstår direkt att det är en bluff. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!