Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gurgeltest och vaccin – kan bli skollösningen

Anna-lena Hogerud, andra vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
Foto: Jens Christian / Jens Christian
”Det är ett sätt att höja kvalitén på smittspårning i skolan”, säger Anna-lena Hogerud.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
16 och 17-åringar kan vaccinera sig, men det måste gå snabbare, menar Anna-lena Hogerud (S).
Foto: Erik Mårtensson / TT NYHETSBYRÅN

Skolelever ska få ta vaccin i skolan och göra snabbtest genom att gurgla – om smitta sprids i skolan. Så blir det i höst om Socialdemokraterna får bestämma i Skåne.

– Det skulle kunna få fler unga att vaccinera sig och bidra till bättre smittspridning, säger regionrådet Anna-lena Hogerud (S).

Under torsdagen presenterade Socialdemokraterna två förslag i regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd. 

De vill locka ungdomar till vaccinering sig genom att de ska kunna vaccinera sig under skoltid, något som Växjö precis har börjat med. 

– Även om det är möjligt för 16-17-åringarna att vaccinera sig och det finns en hyfsad vaccinationsvilja är många är fortfarande ovaccinerade, säger Anna-lena Hogerud som är andra vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Det är ett initiativ de vill göra tillsammans med kommunerna. 

– Skolorna är vana vid att vaccinera elever sedan tidigare. När den möjligheten finns kommer eleverna att vaccinera sig i större utsträckning, tror Anna-lena Hogerud.

Gurgeltest för skolelever 

De kom även med ett ytterligare förslag, som de menar ska underlätta smittspårningen i skolan. Planen är att elever från förskoleklass och uppåt ska gurgla en koksaltlösning – i stället för att föra in ett test i näsan eller munnen. 

– Det låter roligt att gurgla, men det blir ett förenklat test mot covid-19. Det är ett sätt att höja kvalitén på smittspårning i skolan, säger Hogerud.

Idén kommer från Västra Götalands där de i samband med skolstarten införde gurglingstesterna. 

– Skolor kan bli en risk för smittspridning och detta är ett sett för eleverna att inte sprida smitta vidare. Om någon visar sig vara smittad i skolan kan resten av eleverna få med sig ett test som de senare, med hjälp av vårdnadshavare, lämnar in på vårdcentralen. 

Svaret ska man få på en gång och ger det utslag ska man stanna hemma. 

Socialdemokraterna hoppas nu på att dessa förslag kommer bli verklighet någon gång under hösten. Men först måste en majoritet i nämnden vara för det.

– Vi hoppas att fler tycker det är ett bra förslag, men det är svårt att veta när det kan komma på plats, säger Anna-lena Hogerud.

TV: Därför kan tredje dosen bli med annat vaccin

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!