"Jag har varit ute och tränat och sprungit en mil i dag. Jag springer ju fem dagar i veckan ungefär", berättar Gunnar. Foto: Privat"Jag har varit ute och tränat och sprungit en mil i dag. Jag springer ju fem dagar i veckan ungefär", berättar Gunnar. Foto: Privat
"Jag har varit ute och tränat och sprungit en mil i dag. Jag springer ju fem dagar i veckan ungefär", berättar Gunnar. Foto: Privat
Nu ställer han om inför nästa tävling, distriktsmästerskapen i Lund. Foto: PrivatNu ställer han om inför nästa tävling, distriktsmästerskapen i Lund. Foto: Privat
Nu ställer han om inför nästa tävling, distriktsmästerskapen i Lund. Foto: Privat

85-årige Gunnar slog nordiskt rekord i löpning

Publicerad

Gunnar Nilsson från Malmö slog i helgen nordiskt rekord i löpning.

85-åringen sprang milen på under en timma – 12 minuter snabbare än det tidigare rekordet.

– Även när man blir äldre kan man hålla i gång, säger Gunnar.

Gunnar Nilsson, från Malmö, är 85 år gammal och brinner för löpning. Han tävlar för Heleneholms IF, och är mångfaldig medaljvinnare i flera olika grenar, vilket Sydsvenskan berättat om.

– Sedan jag var 60 år har jag vunnit 54 stycken SM-guld, berättar han över telefon, nyss inkommen från en springrunda, och fortsätter:

– Jag har varit ute och tränat och sprungit en mil i dag. Jag springer ju fem dagar i veckan ungefär.

Intresset för sporten började tidigt, och Gunnar berättar att han började löpa redan som ungdom. Men vid 35 års ålder slutade han att tävla.

– Det är jobbet. Då var det så ont om tid att man bara hann motionera lite ibland, berättar han.

Gunnar springer minst fem gånger i veckan.Foto: Privat

Återupptog intresset och började tävla

När Gunnar fyllde 60 kunde han dock återigen ta upp sitt intresse, och som 65-åring kunde han på nytt börja tävla ordentligt. I helgen slog han nordiskt rekord i distriktsmästerskapen i tio kilometer landsväg, som ägde rum i Ystad Sandskog.

Trots att Gunnar var den enda tävlande i klassen för 85 år eller äldre var succén ett faktum, med sin tid på 56 minuter och 42 sekunder.

– En rolig sak! Den betyder att vi har en bra verksamhet även för de äldre. Han slår ju rekord ganska ofta. Det är kul att det händer någonting och att det går bra för honom, säger Maria Kvant som är kanslichef för klubben.

Gunnar nöjer sig dock inte där, och har redan ställt om inför nästa tävling. Den 10 maj bär det av till Lund, för distriktsmästerskapen för veteraner. Då är det blir milen på bana, 25 varv runt en idrottsplats.

– Jag ska försöka slå det rekordet. Seger är inte väldigt viktigt, det är tiderna, säger Gunnar.

Vad säger ungdomarna när du springer förbi dem i spåret?

– Det uppskattas mycket, jag vill bevisa att man inte blir gammal. Man blir lite yngre när man umgås med dem. De tycker att det är fantastiskt.

– Även när man blir äldre kan man hålla i gång. Man får vara glad om man slipper sjukdomar. Att vara frisk är a och o.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag