Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gunn fick identiteten stulen – blev förföljd

Gunn från Karlshamnstrakten trakasserades i ett års tid med nattliga telefonsamtal och tusentals bisarra mejl innan stalkaren dömdes.
Foto: TV3

I ett års tid blev Gunn från Blekinge förföljd och trakasserad av en stalkare – en kvinna som stal hennes identitet på internet.

Gunn drabbades bland annat av flåsande män i telefon nattetid och konstiga tidningsprenumerationer.

– Jag har fått medicinera för att hålla mig lugn, säger hon i kvällens "Stalkers" i TV3.

Så säger lagen

•Olaga förföljelse eller stalkning är ett brott som infördes i brottsbalken den 1 oktober 2011.

•Det betyder att någon begår upprepade brottsliga handlingar mot en och samma person.

•Det kan vara misshandel, olaga tvång, olaga hot, hemfridsbrott, ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse eller överträdelse av kontaktförbud.

•Med stalkning menas även att någon systematiskt förföljer, kartlägger och smyger sig på den utsatta personen.

•Vart och ett av brotten ska vara en del i en upprepad kränkning av den utsattas integritet.

•Det är främst kvinnor som är utsatta.

Källa: Polisen

Gunn som bor strax utanför Karlshamn berättar i tv-programmet att hon lärde känna den andra kvinnan på 90-talet. Båda var intresserade av rullstolsdans och kvinnorna umgicks även familjevis i tio års tid.

De kom ifrån varandra något men återupptog kontakten runt 2010. Året efter var de på ett dansarrangemang i Göteborg och delade hotellrum när Gunn upptäckte att väninnan satt och chattade med en "vuxenbaby" på nätet.

– Det var perverst. En man som satt framför sin webbkamera och visade hur han bytte blöja på sig själv, säger Gunn i "Stalkers".

Väninnan ville till och med låta mannen komma till deras hotell men Gunn slog ifrån sig och vägrade. En tid efter det började förföljelserna.

– I januari började telefonen ringa på nätterna. Det var killar i alla åldrar som hade sett mitt telefonnummer i kontaktannonser på nätet.

– Det var alla sorters dejtingsajter. Jag tyckte det var riktigt otäckt.

"Det gav mig panikångest"

Gunn kunde inte stänga av sin telefon eftersom hon har släktingar som är sjuka och därför behöver vara kontaktbar dygnet runt.

– Jag fick prenumerationer på konstiga tidningar i brevlådan och anmäldes till kurser som jag inte ville gå på. Det är svårt att tänka sig att en som varit en nära vän gör så här, säger hon till TV3.

Men Gunn kunde spåra sin stalkares IP-nummer till en liten ort i Småland och på det sättet visa att det med stor sannolikhet var väninnan som trakasserade henne. I februari gjorde hon polisanmälan.

– Då hade jag fått över 3000 mejl. Jag ägnade tre–fyra timmar varje dag till att reda upp allt som hon hade ställt till. Det gav mig panikångest.

150 000 drabbas av stalkers

Polisen gjorde husrannsakan hemma hos väninnan i november 2012 och hon åtalades senare för ofredande. Hon erkände också allt – både i polisförhör och under rättegången. Karlskrona tingsrätt dömde väninnan till 80 dagsböter.

– Efter det har det varit lugnt, säger Gunn i "Stalkers".

– Jag har bara fått lite strömejl. Det känns bra att polisen tog det på allvar.

Programmet "Stalkers" uppger att det varje år är 150 000 svenskar som i någon utsträckning drabbas av stalkare. Offren kan ansöka om kontaktförbud för personen som förföljer dem – men sådana ansökningar får ofta avslag, enligt TV3.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!