Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gunhild Carling sörjer sin pappa

Hans "Cooling" Carling har gått bort i skelettcancer, 74 år gammal. Hans dotter Gunhild Carling sörjer sin pappa och musikerkompis. Foto: Privat
Gunhild Carlings pappa Hans var hennes stora inspiration. Hon säger att hon har fått musiken i arv av honom. Och nu är han borta. Foto: OLLE SPORRONG

Musikern och underhållaren Gunhild Carling, 42, sörjer sin pappa Hans som gått bort i cancer, 74 år gammal.

– Det är så fruktansvärt sorgligt. Vi har varit som kompisar. Han har varit min inspiration, säger hon.

I sista momangen hann Gunhild spela in en intervju med sin pappa, alldeles innan han miste talförmågan.

Hans "Cooling" Carling var jazzmusiker och kompositör med en passion för Louis Armstrong och Bix Beiderbecke. På 60-talet ledde han Coolings Jazzband i Malmö med bland andra Mikael Wiehe på saxofon och Göran Skytte på trumpet.

Gunhild Carling kallar sin pappa för "en tradjazzkung".

– Jag har fått det arvet från honom ända sedan jag var liten, konstaterar hon.

Hans Carling led av cancer sedan fyra år. Sjukdomen började som prostatacancer men spreds i kroppen och utvecklades till skelettcancer.

Vårdades av sin fru

– Han har varit sängliggande i hemmet i Göteborg de tre sista månaderna. Min mamma Aina har skött om honom dygnet runt, säger Gunhild Carling.

– Jag filmade och intervjuade honom för tre veckor sedan. Så åkte jag på turné en vecka, och när jag kom tillbaka hade han förlorat talförmågan. Den intervjun ska jag sända i min Facebook-kanal på söndag.

I inspelningen berättar Hans Carling om artister han spelat med, instrument som han har byggt, symfonier som han har komponerat.

– Han har många fans men han har egentligen aldrig intervjuats om sin musik, aldrig fått stå i centrum. Jag är ju ingen journalist, så det är en anspråkslös intervju, säger Gunhild Carling.

Kunde inte ställa in

Hon pratar hela tiden om sin pappa i presens, nutid – som om han fortfarande var vid liv.

Själv är Gunhild Carling just nu i Barcelona, där hon är ett av de stora affischnamnen vid en stadsfestival. Det var också där hon nåddes av beskedet om pappans bortgång.

– Först visste jag inte om jag skulle kunna uppträda samma kväll. Men jag hade ingen möjlighet att ställa in. Jag pratade med min mamma innan och sedan gick jag upp på scen och bara spelade.

– Publiken trivdes, det var en magisk föreställning. Musik är helt fantastiskt och gör att alla bekymmer bara rinner av. Det är en egen värld, en annan planet, säger Gunhild Carling.

Politiskt kontroversiell

Hans "Cooling" Carling var ingen helt okontroversiell person.

Han demonstrerade med VAM, Vitt ariskt motstånd, på 90-talet. Även tidigare var han under många år starkt politiskt engagerad långt ut till höger på skalan och stod den Nysvenska rörelsen nära.

– Media har varit väldigt fascinerade av det, säger Gunhild Carling, som offentligt har tagit avstånd från pappans värderingar.

– Men det finns en människa bakom den bilden. En sammansatt person full av musikalitet. Man kan inte ta det ena ifrån det andra.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!