Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Guldfågeln förbjuds sälja 52 ton kyckling

Guldfågeln förbjuds att sälja 52 ton friterade kycklingbitar, så kallade chicken nuggets. Foto: Guldfågeln

Livsmedelsverket har förbjudit Guldfågeln att sälja 52 ton friterade kycklingbitar, rapporterar P4 Kalmar.

Företaget har till viss del använt kött som Livsmedelverkets veterinärer tidigare dömt ut.

– Felet var att det var en sjuklig vävnad, köttet var sjukligt förändrat, säger Christian Berking, veterinär på Livsmedelsverket, till P4.

Kycklingproducenten Guldfågeln i Mörbylånga förbjuds att sälja 52 ton friterade kycklingbitar, så kallade chicken nuggets. Det är Livsmedelverket som stoppar försäljningen.

– Felet var att det var en sjuklig vävnad, köttet var sjukligt förändrat. Enligt lagstiftningen ska sådan vävnad kasseras, säger Christian Berking, veterinär på Livsmedelsverket östra Götaland, till P4 Kalmar.

Det var efter slakten på Guldfågelns anläggning som kycklingarna kontrollerades av Livsmedelsverket. Myndighetens veterinärer ansåg då att bröstmuskulaturen hade sjukliga cellförändringar och man markerade att kycklingbrösten skulle kasseras.

– Resten av kycklingen var godkänd att använda. Men redan då sa företaget att de ansåg att vi inte hade rätt i vår bedömning och att de avsåg att sälja kycklingen, säger Christian Berking till Kvällsposten.

Använde utdömt kött

I ytterligare ett möte med Livsmedelsverket uttryckte Guldfågeln att man planerade att använda kycklingen för att tillverka friterade chicken nuggets och sälja det till konsumenterna. 

Guldfågeln har själv sorterat bland de kasserade filéer, utan besiktningspersonal, och avgjort vilka som kunnat användas.

Därför förbjuds företaget att skicka ut de friterade kycklingbitarna på marknaden.

– Man har blandat i det sjuka köttet i friskt kött, det handlar om totalt 52 ton kyckling som man avsåg sälja i form av chicken nuggets, säger Christian Berking.

Är det olagligt, det som Guldfågeln gjort?

– Ja, det är olagligt, det bryter mot EU-förordningens regler. Men vi har inte lagt något vite.

Har du varit med om något liknande?

– Jag har inte sett att någon gjort så här förut. Kanske små företagare, vi har problem med svarta slakterier, men då handlar det om helt obesiktigat kött. Men att stora företag som Guldfågeln och liknande och gör så här har vi inte sett förut, men de säger att de begått ett misstag. 

Har en annan bild

Johan Ekerot, vice vd på Guldfågeln, har en annan bild än Livsmedelsverket om vad som skett, och säger att det är en ”fråga om hur man sorterar kött”, men tillägger att man självklart följer myndighetens beslut.

Stämmer det att ni till viss del använt kött som Livsmedelverkets veterinärer dömt ut?

– Nej, det är absolut inte vår uppfattning att så är fallet, det har vi ingen möjlighet att göra då Livsmedelsverket hela tiden är på plats och kontrollerar vår produktion. 

Enligt Johan Ekerot har hans företag gjort chicken nuggets av kyckling som sorterats bort då den inte kunde användas som kycklingfilé. Orsaken till att kycklingen ratades handlade inte om sjukdom, utan att bröstfiléerna inte höll måttet när det gäller konsistens och utseende.

– Det här handlar inte om kött som är dåligt hållbarhetsmässigt eller bakteriologiskt, säger han.

Därför behöver inte konsumenterna vara oroliga för att bli sjuka om de äter produkten, enligt Johan Ekerot.

– Produkten nuggets är av prima kvalitet och är helt ofarliga att äta. De ser ut som vanligt, smakar som vanligt och har rätt bakteriologiska och näringsmässiga värden. Det finns ingen som helst risk att äta den.

 

LÄS MER: Vittne kan ha sett man som dumpade Hildebrands kropp

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!