Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Guldbagge-vinnaren om livet på Österlen

Sophie under inspelningen av ”Clara Sola” i Costa Rica.
Foto: privat
Sophie Winqvist Loggins trivs på Österlen. – Det ger mig enormt mycket att bo här, säger hon.
Foto: Josefin Granqvist
I måndags vann Sophie sin första Guldbagge – för bästa foto på filmen ”Clara Sola”.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

På måndagens Guldbaggegalan belönades filmen ”Clara Sola” med hela fem Gulbaggar. En av dem gick till fotografen Sophie Winqvist Loggins som sedan sex år tillbaka lever tillsammans med sin man på Österlen. 

– När man jobbar så intensivt med filminspelning så blir man lite som en zombie efteråt. Då är det fullständigt helande att vara i naturen, säger hon.

För Sophie Winqvist Loggins blev prisutdelningen på Guldbaggegalan på måndagen en smärre chock.

– Det var väldigt overkligt. Jag stålsatte mig och tänkte att jag kommer inte att vinna. Och sen när de sa ”Sophie”, så blev det alldeles tyst i huvudet och jag tänkte vilken Sophie? Hur vet de vad jag heter? Hjärnan typ bara stod stilla.

Arbetet med den stora Guldbaggevinnaren ”Clara Sola” beskriver hon som lustfyllt sedan dag ett.

– Det var ett så fantastiskt manus som jag blev jätte-wowad av och kände, shit, det här vill jag göra. En kvinna som bryter sig fri, och det kan jag ju relatera till, säger hon och skrattar till. 

Den spanskspråkiga filmen spelades in i Costa Rica och växte fram ur samtal mellan filmteamet och regissören Nathalie Álvarez Meséns som är uppvuxen där. 

– Sen hade jag egna bilder som växte fram, vilka färger, vilket mörker det skulle vara. Sånt där som kommer inifrån, säger Sophie.

Sophie kör steadycam på segway.
Foto: privat
Sophie Winqvist Loggins under inspelningen av Clara Sola i Costa Rica.
Foto: Raquel Chacon Madrigal

Guldbaggen för bästa foto är hennes första, men ”Clara Sola” är långt ifrån hennes första film. På meritlistan finns bland annat Ninja Thybergs ”Pleasure”, science fictionfilmen ”Aniara” och Tuva Novotnys kommande kärleksdrama ”Diorama”, delvis inspelad i Ystad Studios.

Startade som stillbildsfotograf

Med siktet inställt på att bli stillbildsfotograf tog Sophie Winqvist Loggins efter estetisk gymnasielinje en fil. kand i konstvetenskap, och åkte därefter till Kuba för att plugga spanska och fotografera. 

– Då skissade jag med freeze frames på en DV-kamera och kom på att det här med att röra kameran lockade mig mer än stillbilden, säger hon.

Hon gick Stockholms Filmskola, blev ”helt såld” på att jobba som filmfotograf och fick ett drömjobb som som filmassistent till den berömde fotografen Christopher Doyle på en filminspelning i Thailand.

– Men då omkom min bror, hans fru och deras två barn i tsunamin i Thailand, och då gick det ju inte, säger Sophie. 

Från danska filmskolan till Österlen

För att överleva sorgen och strukturera upp livet började Sophie i stället på danska filmskolan. Där föddes en längtan till landet. 

– Från Köpenhamn var det nära till Österlen och bra kommunikationer och många härliga människor, säger hon. 

Peter Loggins och Sophie Winqvist Loggins med hundarna Sailor och Foxy Lady i bokskogen på Österlen.
Foto: Jenny Wilson

I samma veva träffade hon på ett dansläger sin blivande man Peter Loggins, danshistoriker och dansare från New Orleans, som också längtade bort från stan. 

Sedan sex år tillbaka bor de i byn Östaröd. När de inte jobbar lever de ett stillsamt liv och tar dagliga promenader i naturen med sina fyra terrierhundar. 

– Det ger mig enormt mycket att bo här. Österlen är väldigt magiskt, bokskogen ligger precis utanför huset, säger Sophie.

Efter några intensiva filmår planerar hon nu att gå tillbaka till mörkrummet ett tag.

– Jag tar en paus och gör egna stillbilder nu. Det ligger ett fotoprojekt i byrålådan som pockar. Jag vill kunna njuta och vara här i den riktiga världen på landet. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!