Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Guillous pennpudel: Pinsamt att det gör ont

Som ursäkt för att ha anklagat hotellpersonalen för att ha stulit hans favoritpenna skickade Jan Guillou tre tårtor och en ursäkt. Foto: Anna-Karin Nilsson

Jan Guillous penna som blev "stulen" i slutet av november är äntligen i rätt hand igen. Men det var inte någon tjuv som varit i farten – den låg i hans portfölj.

– Det är så pinsamt att det gör ont, skriver Jan Guillou i Aftonbladet.

Det var i slutet av november som Jan Guillou besökte en studentafton i Lund och sov senare över på Grand Hotel.

Innan hemfärden till Stockholm dagen efter glömde han kvar favoritpennan på rummet. Väl hemma ringde han upp hotellet och fick till sin fasa veta att den unika pennan inte var där.

Han erbjöd då 2000 kronor till den som skickade tillbaka hans favoritpenna: en Montblanc roller ball med räfflad silverhuv.

– Den här pennan tillverkas inte längre och den är väldigt speciell. Den har en perfekt vikt som gör att jag kan skriva flera tusen dedikationer i böcker utan att skada mig, sa han då till Kvällsposten.

Tre tårtor och en ursäkt. "Gjort bort mig å det grövsta"

Nu har den uppmärksammade pennhistorien fått ett gott slut: pennan är återfunnen. Men det var ingen tjuv som hade tagit den. I stället hittade han den i sin portfölj som han hade med sig under vistelsen i Lund.

– Jag har gjort bort mig å det grövsta och det är så pinsamt, skriver han om händelsen i Aftonbladet.

Som plåster på såren har författaren skickat tre tårtor och en ursäkt till hotellet och personalen för att, falskt, ha anklagat dem för att ha stulit pennan från hans rum. Men på hotellet i Lund har det aldrig varit några sura miner.

– Vi ville mer undersöka vad som hänt. Det är väldigt tråkigt för gästen när något sådant händer, säger Maria Paulsson Rickle, vd på Grand Hotel i Lund till Kvällsposten.

Om tårtorna och ursäkten som kom in i fredags är Maria Paulsson Rickle desto gladare.

– Jag tycker det är en fin gest av honom, fantastiskt gjort.

Kvällsposten har varit i kontakt med Jan Guillou men han vill inte uttala sig mer om pennan utan hänvisar till hans krönika i Aftonbladet.