Guillous angrepp på dansk yttrandefrihet

Jan Guillou är less på att höra att danska medier "testar yttrandefriheten" när de skriver om islam. "låt oss nu på allvar testa yttrandefriheten i Danmark. Jag vill uppmana Jyllands-Posten att göra en karikatyr där Jesus blir våldtagen analt av George Bush och oralt av Anders Fogh Rasmussen. Gör de det så kan de på allvar snacka om att ha testat den danska yttrandefriheten", säger han till Ekstrabladet.
Foto: Sven Lindwall

Författaren Jan Guillou, 70, är inte imponerad av danskarnas påstådda passion för yttrandefrihet.

– Om Jyllands-Posten gör en teckning där Jesus blir våldtagen analt av George Bush och oralt av Anders Fogh Rasmussen så kan de snacka om att testa yttrandefriheten, säger Guillou till Ekstrabladet.

Jan Guillou är less på att höra att danska medier "testar yttrandefriheten" när de skriver om islam.

Som exempel tar han Jyllands-Postens publicering av de så kallade Muhammed-teckningarna – tolv satiriska bilder som vållade enorm debatt i arabvärlden hösten 2005 och bland annat fick flera länder att bojkotta danska varor.

Jyllands-Postens tecknare Kurt Westergaard har till och med utsatts för mordförsök som kan kopplas till hans karikatyr av Muhammed med en bomb i turbanen.

Uppmaning till Jyllands-Posten

När Ekstrabladets Kim Kastrup intervjuar Jan Guillou på Hotel Nimb i Köpenhamn kretsar samtalet bland annat kring skillnaden på den svenska och den danska hållningen till islam.

– I den fanatiska danska inställningen till yttrandefrihet så skall den alltid testas på en sak, nämligen islam, säger Jan Guillou.

– Men låt oss nu på allvar testa yttrandefriheten i Danmark. Jag vill uppmana Jyllands-Posten att göra en karikatyr där Jesus blir våldtagen analt av George Bush och oralt av Anders Fogh Rasmussen. Gör de det så kan de på allvar snacka om att ha testat den danska yttrandefriheten.

George Bush var amerikansk president 2001–09 och Anders Fogh Rasmussen var dansk statsminister 2001–09 och generalsekreterare i försvarsorganisationen Nato till 2014.

Tummen ner för Dan Park

– I Sverige är vi mer antirasistiska i vårt officiella språkbruk än danskarna. Vi har inte uppfattningen att vår frihet hotas om vi inte kan säga nedlåtande saker om muslimer, säger Jan Guillou.

Författaren gör också tummen ner för den svenske konstnären Dan Park – dömd för hets mot folkgrupp i Sverige men sedd som en förkämpe för yttrandefrihet i vissa kretsar i Danmark.

– För mig är han bara en provokatör som gärna vill hamna i fängelse, säger Jan Guillou.

– Det är hans enda sätt att bli berömd. Han kan nämligen inte bli berömd i kraft av sina konstnärliga kvaliteter.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!