Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Guide: Här kan du besöka Sydsveriges häftigaste slott

Häckeberga slott i Skåne. Foto: TOURISM IN SKÅNE / TOURISM IN SKÅNE

Sydsveriges slott är populära resemål - speciellt under sommaren.

För många turister är slotten perfekta för att få uppleva både natur och tradition. 

– Det är speciellt att bo på slott och uppleva många historiska miljöer, säger Sara Brynskog, kommunikationschef på Tourism in Skåne. 

Slotten i Sydsverige har alltid varit populära resemål - framför allt under sommaren. Sara Brynskog berättar att många vill uppleva traditioner, speciellt genom mat, dryck och natur. 

– Det är nog för att det är exklusivt och ett lite annorlunda boende, säger hon. På slotten finns det fullt av traditioner och historier.

Sara Brynskog är kommunikationschef på Tourism in Skåne. Foto: Privat

Många upplevelser

Slotten är ofta omringade av vacker natur, och Sara Brynskog tror att många lockas av den natursköna miljön som ligger nära både stad och landsbygd. 

– Man kan uppleva väldigt spridda typer av upplevelser på bara några dagar, man kan till exempel vandra, åka ut på havet eller få spännande mat- och kulturupplevelser. Det finns flera möjligheter, berättar hon. 

Sara Brynskog säger att det finns flera populära slott att besöka i Sydsverige, och att listan kan göras lång.

– Det finns många slott med väldigt vacker miljö och natur, och en del har intressanta utställningar att gå på. På Skarhults slott har utställningar byggts upp som beskriver historien genom att lyfta fram kvinnornas perspektiv, med lite olika teman varje år, säger hon. 

Njuta av mat och dryck 

Ute på slotten kan man få ta del av historia och traditioner med mat och dryck. Flera av dem har en egen restaurang som man kan besöka. 

– Många vill uppleva det genuina i våra traditioner, att själva få vara med och känna, berättar Sara Brynskog. 

 

Bäckaskog slott:

Bäckaskog slott har anor ända från 1200-talet, och är idag ett populärt turistmål. Slottet erbjuder guidade spökvandringar, eftersom andar enligt legenden hemsöker slottet. Förutom spökrundor finns det även en restaurang och hotell.

Bäckaskog slott Foto: IZABELLE NORDFJELL

Örenäs slott:

Örenäs slott ligger 15 kilometer söder om Helsingborg, och har utsikt över Öresund och ön Ven. Det är Sveriges yngsta slott, byggt 1918, och erbjuder hotell, restaurang och en utomhuspool. Köket serverar traditionell skånsk mat, med närodlade råvaror. 

Örenäs slott Foto: STEFAN LINDBLOM/ HBG-BILD / KVP BESTÄLLT JOBB / STRÖMBERG HBG

Häckeberga slott:

Häckeberga slott ligger på en holme vid Häckebergasjön, utanför Genarp. Där finns både hotell och gourmetrestaurang, och vackra promenadsträckor. Är man golfintresserad finns det dessutom möjlighet att boka golfpaket - som inkluderar green fees till banorna i trakten.

Häckeberga slott Foto: SYDPOL.COM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ SLOTTSBOKEN PUB [DOWNLOADED]

Kronovalls slott:

Mellan Tomelilla och Brösarp ligger Sveriges enda vinslott: Kronovalls slott. Det vita slottet är omringat av vallgravar och förutom den årliga vinfestivalen så arrangeras det flera konserter med både svenska och internationella artister under sommaren.

Kronovalls slott Foto: CHRISTER WAHLGREN

Bjärsjölagårds slott:

Norr om Sjöbo ligger Bjärsjölagårds slott, som ligger mitt bland åkrar, ängar och bokskog. Bara 500 meter från slottet ligger ett kalkbrott fyllt med turkosblått vatten, och har du tur så kan du hitta tusenåriga fossiler! Utöver det arrangeras flera aktiviteter på slottet – vad sägs om chokladprovning, yoga eller mordmysterier?

Bjärsjölagårds slott Foto: SARA STRANDLUND

Ellinge slott:

För dig som reser i ett stort sällskap och letar efter ett mer ekonomiskt alternativ, kan en resa bara 30 minuter från Malmö vara det du söker: Ellinge slott. Slottet hyr ut 12 gästrum och har anor ända från 1300-talet. Mitt i centrala Skåne hittar du det vitkalkade slottet - som bland annat är mycket populärt att hyra för bröllop. 

Ellinge slott Foto: RONNY JOHANNESSON

Svaneholms slott:

Svaneholms slott är beläget utanför Skurup i södra Skåne, och här hittar man en blandning av historia, natur och kultur.      På slottet kan besöka museet, hyra båtar för att fiska i Svaneholmssjön eller besöka slottsbutiken. Slottet uppfördes ca 1530 av det danska riksrådet Mourids Jepsen Sparre. 

Svaneholms slott Foto: SANNA DOLCK / KVP

Bosjökloster slott:

Bosjökloster slott ligger vid Ringsjön, i Höörs kommun. Slottet grundades som ett nunnekloster på 1180-talet, och idag finns det restaurang, konstutställningar och museum. Parken och de vackra trädgårdarna runt slottet är öppet alla dagar, och man kan bland annat hälsa på djuren i slottsträdgården, eller varför inte ta en tur i en roddbåt på sjön? Bosjökloster slott passar hela familjen!

Bosjökloster slott Foto: RONNY JOHANNESSON

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!