Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gubbarna fick sig en rejäl känga av "Kör 8"

Foto: Drago Prvulovic/Malmobild Ab

MALMÖ. När suffragetterna stred för kvinnors rättigheter var männen få i manifestationsleden.

I dag var kanske inte varannan man när 8 mars firades i Malmö. Men nästan.

– Även om det är mycket kvar att göra verkar det faktiskt ha hänt något på jämställdhetsfronten, menade Eva Schmitz och Eva Liljedahl-Eckerbom.

De var båda med när det streds för daghem åt alla och fri abort på 60- och 70-talen. Att gå med i demonstration på den Internationella kvinnodagen är en självklarhet.

– Jag blir glad över att så många uppmärksammar den här dagen numera. Så var det inte förr, säger Eva Liljedahl-Eckerbom.

I runda tal hade ett par tusen feminister tagit sig till Folkets park i det fina vårvädret på lördagen för att lyssna bland annat på Masa Pezra från HBTQ-rörelsen.

– Vi lever på 2000-talet och fortfarande har kvinnor inte rätt att bestämma över sina kroppar, var en av många anakronismer hon pekade på.

Vänsterpartisten Malin Björk var med bland åhörarna.

– Alla tycker att det ska vara "hela lönen, halva makten". Men det är vägen dit som feminister kan ha olika mening om, menade hon.

"Stolt över mig själv"

"Kör 8" gjorde ett bejublat framträdande med varsin megafon i hand. I rap-stil fick samtliga gubbar i hela patriarkatet sig ordentliga kängor och dängor.

Demonstrationståget med mestadels röda fanor gick efter en stund genom stan till Gustav Adolfs torg där det hölls ytterligare tal och skanderades för bland annat 6 timmars arbetsdag, fri abort, kvinnofrid och rättvisa löner.

21-åriga Jessica Suchanek, med magen bar denna varma 8 mars, höll med i parollerna, framför allt de som slår fast att kvinnor ska få bestämma över sina egna kroppar.

– Jag har klätt mig så här i dag för att betona den saken. Jag är stolt över mig själv, sa hon övertygande.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!