Här i en oansenlig lagerlokal i Malmö hittade kronofogdarna 29-åringens röda Ferrari 488 GTB som skulle smugglas ut från Sverige. Foto: Micke ÖlanderHär i en oansenlig lagerlokal i Malmö hittade kronofogdarna 29-åringens röda Ferrari 488 GTB som skulle smugglas ut från Sverige. Foto: Micke Ölander
Här i en oansenlig lagerlokal i Malmö hittade kronofogdarna 29-åringens röda Ferrari 488 GTB som skulle smugglas ut från Sverige. Foto: Micke Ölander
”Gripandet var odramatiskt”, säger Robert Loeffel vid polisen region syd. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃ?LLSPOSTEN”Gripandet var odramatiskt”, säger Robert Loeffel vid polisen region syd. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃ?LLSPOSTEN
”Gripandet var odramatiskt”, säger Robert Loeffel vid polisen region syd. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃ?LLSPOSTEN
Tolv personer hämtades in i en gryningsräd. Huvudpersonen, en 29-årig man, sitter häktad. Foto: MIKAEL SJÖBERGTolv personer hämtades in i en gryningsräd. Huvudpersonen, en 29-årig man, sitter häktad. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Tolv personer hämtades in i en gryningsräd. Huvudpersonen, en 29-årig man, sitter häktad. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Gryningsräd mot liga – tolv personer greps

Publicerad

Tolv personer greps i Sydsverige i en gryningsräd på tisdagen.

De misstänks ha lurat över 100 personer på 85 miljoner kronor.

– Det är bedrägerier väldigt stora belopp som de är misstänkta för, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen region syd.

 

Polisen slog till samtidigt på flera orter. Misstänkta bedragare hämtades in från Malmö, Osby, Karlshamn, Karlskrona, Ronneby, Göteborg och Jönköping i en samordnad insats.

– Vi gjorde en så kallad gryningsräd. Då slår vi till mot de här platserna samtidigt, säger Robert Loeffel vid polisen region syd.

Det var fråga om odramatiska gripanden, enligt Loeffel.

– Det gick lugnt till, säger han.

Brottsmisstanken gäller grovt bedrägeri, grovt penningtvättbrott samt penningtvättbrott.

”Huvudmisstänkt i förundersökningen är en 29-årig man från Karlskrona som är häktad i sin utevaro, och sitter frihetsberövade i Marocko i avvaktan på utlämnande till Sverige”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

 

LÄS MER: Misstänkte bedragarens Ferrari hittad 

 

Det handlar om tolv män i åldrarna 25-60 år.

Den huvudmisstänkte 29-åringen som är häktad är misstänkt för 96 grova bedrägerier.

Sammanlagt har brottsoffren blivit lurade på 85 miljoner kronor i investeringsbrott. 

– Det är bedrägerier väldigt stora belopp som de är misstänkta för, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen region syd.

I nuläget känner polisen till över 100 drabbade personer. Advokaten Torgny Palm företräder omkring 30 målsägande som lurats att låna ut pengar.

– Han har i deras namn ansökt om lån hos ett stort antal banker under ett dygn på cirka 1 miljon kronor vilket gjorde att bankerna inte hann göra kontroller. Normalt sett ska inte en person kunna få så stora lån på kort tid. Målsäganden har sedan fört över pengarna till honom i tron att de gjorde en investering som på kort tid skulle kunna ge uppemot 250 000 kronor i vinst, har Torgny Palm tidigare sagt till Kvällsposten.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag