Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gryningspyromanen fast i häktescellen – ”inte rätt”

Gryningspyromanen, Ulf Borgström, vill flyttas från häktet.Foto: TOMAS LEPRINCE
I ett brev skriver Borgström att han borde sitta på anstalt, i stället för på häktet.Foto: CHRISTER WAHLGREN

Ulf Borgström, även känd som Gryningspyromanen, sitter fortfarande kvar i häktet.

Detta trots att domen föll för flera månader sedan.

Nu uttrycker Borgström sitt missnöje i ett brev till JO: ”Detta kan inte vara rätt och riktigt”, skriver han.

Flera månader har gått sedan Ulf Borgström, känd som Gryningspyromanen, dömdes till två år och tre månaders fängelse i Svea hovrätt. Han ansågs vara skyldig till bland annat försök till mordbrand, efter att ha anlagt en brand vid ett socialkontor i Köping i december 2017.

Ulf Borgström har ännu inte flyttats till någon anstalt, han sitter fortfarande kvar i häktet. Detta uttrycker Gryningspyromanen nu sitt missnöje över, i ett handskrivet brev till JO.

”Sitter och väntar och har inte en aning om när de tänker flytta mig till anstalt. Detta kan inte vara rätt och riktigt”, skriver Borgström.

Gryningspyromanen vill flyttas

Ulf Borgström menar att han borde förflyttas till ett fängelse snarast möjligt. Han förklarar i brevet att han inte vill stanna kvar på häktet längre än nödvändigt, och att flytten borde ske omgående.

”Jag är häktad sedan 20180119 och den dom jag fick vann laga kraft 20181109 trots detta sitter jag fortfarande kvar på häkte och avtjänar mitt straff. Så som jag förstår lagen skall jag snarast möjligt flyttas till en kriminalvårdsanstalt för att avtjäna mitt straff.”

Detta kan inte vara rätt och riktigt”, skriver Borgström.Foto: SARA STRANDLUND

JO begärde den 27 februari ett yttrande från Kriminalvården, gällande Ulf Borgströms krav. Kriminalvården uppmanas ge en redogörelse för handläggningen och relevant lagstiftning. I remissvaret ska även myndighetens bedömning av handläggningen framgå. 

Därtill kräver JO en rapport rörande vilka åtgärder som har vidtagits från Kriminalvårdens sida, för att åtgärda de långa väntetiderna i häktet.

Ulf Borgström fick kortare straff

I samband med domen för mordbrandsförsöket i Köping dömdes Gryningspyromanen även för hot mot tjänsteman och barnpornografibrott. Tingsrätten straffade Borgström med fängelse i två år och åtta månader – ett straff som sänktes av Svea hovrätt i oktober förra året. Hovrätten justerade fängelsestraffet till två år och tre månader.

Ulf Borgström har tidigare dömts till åtta års fängelse, med anledning av en grov mordbrand i Ystad.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!