Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gryningspyromanens klagomål gav resultat

Den så kallade gyrningspyromanen, Ulf Borgström, 51, klagade på att besökare i fängelset där han sitter kan se bilder och namn på de intagna. Nu erkänner Kriminalvården bristerna och ger honom rätt i kritiken. Fotona ska nu flyttas.
Foto: Tomas Leprince
Här sitter gryningspyromanen. 2011 dömdes gryningspyromanen till åtta års fängelse för att ha anlagt en brand i ett flerfamiljshus i Ystad. Straffet avtjänar han här på Salbergaanstalten.

Den så kallade gryningspyromanen, Ulf Borgström, har klagomål på flera saker i det fängelse han avtjänar sitt straff för mordbrand.

Nu ger Kriminalvården honom rätt och erkänner några brister, rapporterar Sveriges Radio Kristianstad.

Ulf Borgström, 51, har kallats för en av Sveriges farligaste män. 2011 dömdes han i hovrätten till åtta års fängelse för grov mordbrand efter att ha anlagt en brand i ett flerfamiljshus i Ystad.

Straffet avtjänar han på Salbergaanstalten där han sitter på en så kallad ro-avdelning, en avdelning med färre intagna och högre personaltäthet.

Inte helt nöjd

Men Borgström, som kan släppas fri nästa sommar, är inte helt nöjd med tillvaron.

I ett klagomål till justitieombudsmannen (JO) listade gryningspyromanen flera brister på anstalten. Bland annat klagade han på att det hålls gudstjänster inne på avdelningen. De som inte ville delta i gudstjänsten tvingades hålla sig i sina celler, hävdar Ulf Borgström.

"Det finns intagna med olika bakgrunder och religioner, ateister, vilka inte uppskattade detta intrång på boendes avdelning", skriver han.

Får rätt

Dessutom har han synpunkter på att besökare i anstalten kan få se foto och namn på de intagna på en vägg i ett kontor.

"Detta är inte okej. Flera är upprörda över detta. Vi ska kunna ta emot besök och ändå förbli anonyma".

I svaret till JO ger Kriminalvården gryningspyromanen rätt avseende bilderna.

"Bilderna har placerats så att de skulle vara dolda, men det har trots detta varit möjligt för besökare att se dem varför de nu flyttats så att endast personal kan se dem, skriver Kriminalvården i yttranden.

Borgströms klagomål på gudstjänstens utförande tillbakavisas av myndigheten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!