Ulf Borgströms, även kallad Gryningspyromanen, frigivning skjuts upp 23 dagar. Det har Kriminalvården beslutat, uppger hans advokat Viktor Svartz för Kvällsposten. Foto: Tomas LeprinceUlf Borgströms, även kallad Gryningspyromanen, frigivning skjuts upp 23 dagar. Det har Kriminalvården beslutat, uppger hans advokat Viktor Svartz för Kvällsposten. Foto: Tomas Leprince
Ulf Borgströms, även kallad Gryningspyromanen, frigivning skjuts upp 23 dagar. Det har Kriminalvården beslutat, uppger hans advokat Viktor Svartz för Kvällsposten. Foto: Tomas Leprince
Ulf Borgströms, även kallad Gryningspyromanen, frigivning skjuts upp 23 dagar. Det har Kriminalvården beslutat, uppger hans advokat Viktor Svartz för Kvällsposten. Foto: Tomas LeprinceUlf Borgströms, även kallad Gryningspyromanen, frigivning skjuts upp 23 dagar. Det har Kriminalvården beslutat, uppger hans advokat Viktor Svartz för Kvällsposten. Foto: Tomas Leprince
Ulf Borgströms, även kallad Gryningspyromanen, frigivning skjuts upp 23 dagar. Det har Kriminalvården beslutat, uppger hans advokat Viktor Svartz för Kvällsposten. Foto: Tomas Leprince
Ulf Borgström, 52, skulle egentligen ha blivit villkorligt frigiven den 3 april efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff för mordbrand. Foto: Jan DüsingUlf Borgström, 52, skulle egentligen ha blivit villkorligt frigiven den 3 april efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff för mordbrand. Foto: Jan Düsing
Ulf Borgström, 52, skulle egentligen ha blivit villkorligt frigiven den 3 april efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff för mordbrand. Foto: Jan Düsing
rsaken till Kriminalvårdens beslut är att Borgström fått sammanlagt 17 varningar under sin tid i fängelse. Av dessa varningar har han fått 16 under en period av cirka tre månader på anstalten Salbergarsaken till Kriminalvårdens beslut är att Borgström fått sammanlagt 17 varningar under sin tid i fängelse. Av dessa varningar har han fått 16 under en period av cirka tre månader på anstalten Salberga
rsaken till Kriminalvårdens beslut är att Borgström fått sammanlagt 17 varningar under sin tid i fängelse. Av dessa varningar har han fått 16 under en period av cirka tre månader på anstalten Salberga

Gryningspyromanens frigivning skjuts upp

Publicerad

Ulf Borgströms, även kallad Gryningspyromanen, frigivning skjuts upp 23 dagar. Det har Kriminalvården beslutat, uppger hans advokat Viktor Svartz för Kvällsposten.

– Han ska begära att Kriminalvården omprövar beslutet, säger Viktor Svartz.

Ulf Borgström, 52, skulle egentligen ha blivit villkorligt frigiven den 3 april efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff för mordbrand.

Han har av flera experter ansetts vara en Sveriges farligaste brottslingar bland annat på grund av hans uppfattning att samhället utsatt honom för övergrepp och att han därför har rätt att hämnas.

Men i början av februari initierade Kriminalvården ett ärende mot honom och gjorde klart för Borgström att hans frigivning skulle kunna bli uppskjuten. Kvällsposten avslöjade Kriminalvårdens planer den 17 mars.

Borgström ska överklaga

I fredags lämnade Gryningspyromanen via sitt ombud, advokaten Viktor Svartz, ett yttrande där han protesterade mot Kriminalvårdens planer.

- Beslutet kom väldigt snabbt. Det här yttrandet skickades in kl 15 på fredagen och beslutet kom redan nu på morgonen. Vi kommer begära att Kriminalvården omprövar det här beslutet och att man överväger det här ordentligt, säger Viktor Svartz.

Orsaken till Kriminalvårdens beslut är att Borgström fått sammanlagt 17 varningar under sin tid i fängelse. Av dessa varningar har han fått 16 under en period av cirka tre månader på anstalten Salberga eftersom han vägrat gå med på en viss typ av kroppsvisitationer som utförts utan tekniska hjälpmedel.

Borgströms flyttades senare till anstalten Hall i Södertälje.

Vill inte bli tagen på sitt könsorgan

Visitationerna har inneburit att kriminalvårdare tagit på hans könsorgan vilket Gryningspyromanen ansett vara en kränkning av hans sexuella integritet.

Till slut valde Borgström att arbetsvägra för att slippa visitationerna. Men han blev ändå visiterad.

I sitt yttrande till Kriminalvården skriver Viktor Svartz bland annat detta:

"Ulf Borgström har inte kunnat se någon annan förklaring till de tvångsvisitationer han utsatts för i dessa lägen än att man har velat visa för honom att han inte kan komma undan den aktuella behandlingen genom att utebli från sysselsättningen."

– Han har enbart gjort passivt motstånd vid visitationerna och det här har Kriminalvården ansett vara försvårande. Vi anser att det ska vara förmildrande, säger Viktor Svartz.

Ulf Borgström har möjlighet att driva frågan om hans uppskjutna frigivning till i första hand förvaltningsrätten och Kriminalvården star fast vid sitt beslut även efter en omprövning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag