Gryningspyromanen ute – har lovat hämnd

ILSKA. Ulf Borgströms härjningar i Ystad väcker fortfarande starka känslor, enligt Ewa-Gun Westford.
Foto: Sanna Dolck
Drivs av hämndbegär. Ulf Bergström, 50, har stämplats som mycket farlig och driven av ett hämndbegär mot samhället. Under förhandlingarna i hovrätten företräddes han av försvarsadvokat Matts Johnsson.
Foto: Tomas Leprince
Släpps ur fängelset 2016. I juli fick Ulf Borgström för första gången vistas under några få timmar utanför Tidaholmsanstalten.
Foto: Stefan Söderström
SPRÄNGDES. Lars Tingström hämnades genom att bland annat spränga en åklagares villa i Nacka. En person omkom. Åklagaren själv var inte hemma.
Foto: Peter Kjellerås

Efter att ha varit fängslad i 1 330 dagar har gryningspyromanen Ulf Borgström, 50, för första gången fått permission.

Bevakad av uniformerade kriminalvårdare rörde sig den mycket intelligente men farlige och dömde mordbrännaren ute i det samhälle som han lovat utkräva hämnd av.

- Det är det värsta han vet, att vara bevakad och ha uniformerat folk med sig, säger Dan Granvik pensionerad utredare vid länskriminalen i Skåne.

Ulf Borgström är en av Sveriges mest omskrivna mordbrännare, och en man som betecknas av kriminalvården som farlig. Han har varit misstänkt för runt 100 anlagda bränder men bara dömts för några, senast 2011 när han dömdes för att ha anlagt en brand i ett hyreshus på Bollhusgatan i Ystad.

Dan Granvik är en av få som verkligen mött Ulf Borgström. Han fick uppleva en man som föredrog att leva som en enstöring och en människa vars tankar var fyllda av hämnd.

Inga vanliga regler

- Jag har svårt att tro att han förändrats, säger Dan Granvik.

Det kan vara förklaringen till att kriminalvården beslutat att vanliga permissionsregler inte ska gälla för Ulf Borgström.

Klockan 12 den 24 juli i år fick gryningspyromanen för första gången sedan gripandet den 2 december 2010 en permission, men den var omgärdad av kraftfulla säkerhetsåtgärder.

Han fick inte ens veta i förväg när och var han skulle få lämna anstalten.

- Man gör nog så för att han inte ska kunna planera något, säger Dan Granvik som höll många och långa förhör med Ulf Borgström.

Vistelsen utanför Tidaholmsanstalten fick enbart vara i fyra timmar. Det var noga bestämt vad han fick köpa och göra. Med honom fanns hela tiden uniformerad kriminalvårdare.

- Det är det värsta han vet, att vara bevakad och ha uniformerat folk med sig, säger Dan Granvik.

Hade köpt tandborstar

När Ulf Borgström återvände till Tidaholmsanstalten kl 16 samma dag hade han varit i en affär och handlat - fem tandborstar och en elektrisk tandborste.

Denna korta försmak, en så kallad lufthålspermission, av ett liv utanför murarna är det första steget i gryningspyromanens väg mot frihet.

- Han ska ju komma ju ut 2016 så de måste göra någonting för att förbereda honom på det, säger Dan Granvik.

Jagades av 60 poliser

Ulf Borgström lurade och gäckade polisen på ett sådant sätt att han ensam till slut jagades av cirka 60 poliser från rikskriminalen, länskriminalen i Skåne och Ystadspolisen. De var på plats i december 2010 när han greps. Ulf Borgström hade då spridit skräck i Skåne men framför allt i Ystad.

Spanare och poliser bevakade bland annat sjukhuset, Mariakyrkan, Svaneholms slott och Bollhusgatan. Poliser fanns vid järnvägsstationer och busshållplatser.

Det var på Bollhusgatan han greps av en polis som såg honom komma ut från fastigheten.

"Jag ska pissa på dig"

Det är en mycket speciell man som polisen jagat. Han kunde håna och hota och kasta urin från en juiceflaska på poliser med orden:

- Jag ska pissa på dig ditt feta svin.

I en rättspsykiatrisk utredning konstaterade experter att Ulf Borgström är intelligentare än genomsnittet men också att han är farlig.

I utredningen står:

"I hans personlighet finns betydande antisociala drag med anpassningsstörning, oförmåga till empati, brist på ånger och skuldkänslor."

Ulf Borgström har drivits av hämndlystnad och har med sina egna ord beskrivit hur han vill göra straffa sin omvärld.

- Ystadsborna ska få se rök. Vänta ni bara. Förstår ni eller fattar ni varför jag gör som jag gör? Vet ni inte vem jag är? Jag ska hämnas. Ni ska få."

Ulf Borgströms hat mot samhället bottnade i vad som hände när han dömdes för bedrägeri och vad som återstod av hans tidigare välbeställda liv vid frigivningen år 2000.

Hustrun lämnade honom

Hustrun hade lämnat honom med deras två gemensamma barn. Han som tidigare levt gott och tjänat bra med egen villa hade inte längre något kvar.

Ulf Borgströms begåvning var sådan att en hög chef på Televerket en gång påstod att mannen som blev gryningspyromanen med hela Sverige lika gärna hade kunnat bli chef över vilket teleföretag som helst.

I stället sitter han nu på en hårt bevakad avdelning på Tidaholmsanstalten där han uttryckt en önskan om att studera och bland annat försökt sluta röka.

Vardagen på anstalten är noga inrutad. Borgströms liv innanför anstaltens murar uppges av källor med viss insyn vara lika ensamt som när han som hemlös levde fängelset.

- Han får inga besök och har i stort sett inga kontakter med världen utanför, enligt källan.

Strikta regler under den korta permissionen

Hög säkerhet, strikta regler och sekretess, här är reglerna för gryningspyromanens första permission:

Permissionen fick enbart vara under fyra timmar, inklusive restid, och bara i Tidaholm med omnejd mellan klockan 12 och 16.


Han fick ingen information i förväg om var, när och hur han skulle få denna så kallade lufthålspermission.

Borgström hade bevakning under permission och det beslutades särskilt att de skulle bära uniform.

Han var förbjuden att dricka alkohol.

I ett särskilt beslut fick Borgström tillstånd att köpa tandborstar, noga räknat fem stycken och en eltandborste.


Han fick ta ut 300 kronor från sitt så kallade permissionskonto.

Om Borgström inte följde kriminalvårdarnas anvisningar hade de order att omedelbart avbryta permissionen.

Permissionen beviljades först efter att Tidaholmsanstaltens säkerhetsgrupp gett sitt godkännande.

Tandborstarna undersöktes innan han fick ta dem med in i cellen.

Misstänks för 100 bränder

Ulf Borgström har varit misstänkt för cirka 100 bränder, men är bara dömd två gånger för att ha anlagt eller planerat anlägga eld-svådor.

2006 fick han ett treårigt fängelsestraff för försök till grov mordbrand på Triumfs glassanläggning och på Frosts knivfabrik i Dalarna.


2011 dömdes han till fängelse i åtta år för en anlagd brand i ett flerfamiljshus i Ystad, ett straff som han avtjänar i Tidaholm.

I domskälen står bland annat:

"Ulf Borgström har på ett hänsynslöst sätt utsatt de 17 hyresgästerna i huset för en påtaglig fara för deras liv och hälsa".

Ulf Borgström kan, om han sköter sig, bli frisläppt sommaren 2016.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!