Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gryningspyromanen kräver skadestånd

Kräver skadestånd. Gryningspyromanen Ulf Borgström, 51, dömdes 2011 till åtta års fängelse för grov mordbrand. Nu söker han 3 500 kronor i skadestånd för att han var frihetsberövad i två dygn hösten 2010 misstänkt för en annan brand.
Foto: Sara Strandlund
Flera i fara. Gryningspyromanen dömdes till åtta års fängelse för branden i ett flerfamiljshus på Bollhusgatan.
Foto: Polisen
Bilder ur polisens förundersökning från branden på Bollhusgatan.
Foto: Polisen

Bara några månader innan Gryningspyromanen dömdes till åtta års fängelse för grov mordbrand misstänktes han för en annan brand.

Men då räckte inte bevisen – och Gryningspyromanen Ulf Borgström, 51, släpptes på fri fot.

Nu kräver han skadestånd för det lidande det innebar att vara misstänkt för fem år sedan.

Gryningspyromanen, Ulf Borgström, kräver i en ansökan till justitiekanslern att han ersätts med 3 500 kronor för det lidande han utstod när han var frihetsberövad i två dygn hösten 2010.

Då greps han av polisen misstänkt för grov mordbrand, men bevisen räckte inte och åklagaren tvingades fatta beslut om att släppa honom på fri fot.

Utredning lades ner

Knappt ett halvår senare, i mitten av mars 2011, lades den aktuella utredningen om mordbrand ner.

Ytterligare lite senare, i juni 2011, dömdes Gryningspyromanen dock till åtta års fängelse för grov mordbrand efter att ha anlagt en brand på vinden till ett flerfamiljshus på Bollhusgatan i Ystad.

Branden satte flera människor, bland annat barnfamiljer, i fara men ingen människa kom till fysisk skada.

Jagad i flera år

Gryningspyromanen har kallats en av Sveriges farligaste män och har under flera år jagats för ett antal misstänkt anlagda bränder. Hans namn har genom åren figurerat i mängder med bränder, omkring 100 stycken, men Ulf Borgström har bara dömts en gång för mordbrand och två gånger för försök till mordbrand.

Under flera år satte han skräck i befolkningen, inte bara i Skåne utan över hela landet. Det resulterade bland annat i att han ett tag punktmarkerades av polisen. Timmarna innan branden på Bollhusgatan spanade ett tiotal poliser efter Ulf Borgström i Ystad, men Gryningspyromanen lyckades hålla sig undan.

Först tio minuter efter larmet om branden, klockan 02.40, på natten greps Ulf Borgström i närheten.

Flyttades efter misskötsamhet

Mot sitt nekande dömdes han senare till åtta års fängelse för grov mordbrand.

För närvarande sitter Ulf Borgström på anstalten Hall dit han flyttades i somras från Salbergaanstalten efter rapporter om att han misskött sig.

Gryningspyromanen Ulf Borgström släpps fri nästa sommar.