Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gryningspyromanen föll på sitt sätt att tänka

Gryningspyromanen Ulf Borgström dömdes tidagen den 19 juli 2018 för ytterligaren en brand.
2006 dömdes Ulf Borgström för första gången för sina anlagda bränder – tre år för försök till mordbrand.Foto: TOMAS LEPRINCE
Vid Frosts knivfabrik i Mora kunde polisen ta hand om den anordning som Ulf Borgström hade riggat för att starta en eld.Foto: POLISEN / POLISEN
Ryktet säger att polisen hade placerat en GPS-sändare i Gryningspyromanens bil för att kunna följa honom. Detta har aldrig bekräftats.Foto: POLISEN / POLISEN

När polisen börjat förstå hur Gryningspyromanen tänkte lyckades de för första gången gripa honom och få honom fälld för anlagda bränder.

– Han beteende förändrades när det närmade sig hans födelsedag. Då blev bränder mer frekventa, säger förre kriminalinspektören Leif Nykvist i SVT:s dokumentär ”Gryningspyromanen”.

Leif Nykvist berättar i dokumentärens tredje avsnitt, som sänds i SVT på söndagskvällen, hur polisen i Dalarna hösten 2005 hade ständig spaning på Ulf Borgström, nu 55 år gammal.

Den 5 november 2005 hade de högsta beredskap.

– Vi märkte att han var orolig, hans födelsedag var den 6 november, säger ex-polisen Leif Nykvist.

– Tittar man på hans bakgrund så har det alltid funnits någon form av sifferkombinationer. Vi kände på oss att möjligheten var stor att något skulle hända.

Två spanare följde honom

Två av polisens spanare blev misstänksamma och gjorde noggranna kontroller på ställen som Borgström hade varit i närheten av.

Det var Frosts knivfabrik och Triumfglass. På båda ställena hittade de likadana anordningar avsedda att starta en brand med fördröjning.

Vid Triumfglass i Mora hade Borgström använt samma metod att tända eld som på knivfabriken – ett stearinljus i en toarulle.Foto: POLISEN / POLISEN

Det var ytterst enkla, men effektiva arrangemang – en toalettrulle med ett brinnande stearinljus i mitten. Ljuset fortfarande så långt att lågan inte nådde papperet.

Var kaxig mot polisen

När ljuset brunnit ner så att papperet antändes och elden började sprida sig kunde attentatsmannen själv vara långt borta.

Och skulle dådet av någon anledning misslyckas så hade åtminstone ändå bevismaterialet, pappersrullen förstörts.

Men nu stoppades mordbrandsförsöken i tid och anordningarna togs i beslag.

Ulf Borgström greps dagen därpå när han födelsedagsfikade på ett kafé i Rättvik. Han var kaxig och säker på att gå fri.

– Han sa ”ni kommer aldrig att kunna bevisa att jag har gjort någonting”, berättar Leif Nykvist.

Föll på sina fingeravtryck

Inte förrän vid själva häktningsförhandlingen fick Ulf Borgström veta att kriminaltekniker hade kunnat säkra hans fingeravtryck på en av toarullarna.

Det var tillräckligt för att Gryningspyromanen skulle dömas i både tingrätt och hovrätt. Tre års fängelse för försök till mordbrand blev domen i augusti 2006.

– Jag har aldrig träffat någon liknande person under min yrkesbana, säger Leif Nykvist.

– En skrämmande och fascinerande människa. Han sa att han ville driva med polisen.