Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gryningspyromanen får höjt skadestånd

Gryningspyromanen Ulf Borgström som just nu avtjänar ett straff för grov mordbrand får 91 000 kronor i skadestånd av staten. Det är ett högre belopp än vad Borgström själv har begärt. Skadeståndet höjs eftersom anklagelserna mot honom var så allvarliga.
Foto: Tomas Leprince

Gryningspyromanen Ulf Borgström sökte skadestånd för den tid han suttit frihetsberövad misstänkt för två mordbränder.

Nu får han 91 000 kronor – justitiekanslern höjer ersättningen eftersom anklagelserna var så allvarliga.

Kvällsposten har tidigare rapporterat om skadeståndskraven som Gryningspyromanen ställt på staten efter att han suttit misstänkt för att ha anlagt två bränder som han sedan friades från eftersom misstankarna inte räckte för att driva utredningarna vidare.

Bland annat sökte han 3 500 kronor i ersättning för att ha suttit frihetsberövad i två dygn hösten 2010.

Totalt krävde han 60 000 kronor i ersättning.

Ville stoppa skadeståndet

Åklagaren Magnus Johansson yrkade dock i ett svar till JK att Gryningspyromanen skulle bli utan pengar eftersom han ansåg att Gryningspyromanen "försvårat utredningarna och kastat misstankar mot sig själv".

Men enligt ett färskt beslut från JK kommer Ulf Borgström att få 91 000 kronor i ersättning, det är 27 500 kronor mer än vad Gryningspyromanen yrkade på. Skälet är att justitiekanslern anser att anklagelserna som riktades mot Borgström är så allvarliga.

Gryningspyromanen avtjänar just nu ett fängelsestraff för grov mordbrand som han fälldes. Han kan bli frisläppt tidigast i april i år.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!