Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gryningspyromanen döms till fängelse – igen

Ulf Borgström, känd som Gryningspyromanen, dömdes på torsdagen i Västmanlands tingsrätt.
Foto: TOMAS LEPRINCE
En ruta krossades på socialförvaltningens kontor i Köping innan Gryningspyromanen slängde in vegetabilisk olja och tände fyr.
Foto: Polisen
Ett eventuellt överklagande ska diskuteras, menar Ulf Borgströms advokat Viktor Svartz.
Foto: Advokatbyrån Martin Cullberg
Borgström är misstänkt för att ha anlagt hundratals bränder.
Foto: SARA STRANDLUND

Gryningspyromanen Ulf Borgström figurerar i hundratals brandutredningar.

På torsdagen dömdes han bland annat för försök till mordbrand.

Borgström friades även från misstankar gällande en grov mordbrand i Arboga.

– Vi har viss förståelse för tingsrättens resonemang, men vi får se om vi gör något mer eller om vi låter det vara, säger Fredrik Ingblad, åklagare på åklagarkammaren i Västerås.

På torsdagen föll domen mot 54-årige Ulf Borgström, även känd som Gryningspyromanen. Han har varit misstänkt för att ha anlagt två bränder under förra året, en mot en äldre kulturbyggnad av trä i Arboga på midsommardagen och en mot socialförvaltningens kontor i Köping i början av december. 

Borgström konstaterades skyldig till ett antal brott, däribland försök till mordbrand på socialförvaltningens lokaler – men friades från misstankarna gällande den grova mordbranden i Arboga – och dömdes till fängelse i två år och åtta månader vid Västmanlands tingsrätt. Han fråntas även rätten till den villkorliga frigivning han tidigare har getts. Det innebär att Ulf Borgström kommer få spendera runt fem år i fängelse.

– Han döms för de nya gärningarna, men den villkorliga frigivningen förverkas. Tidigare har han suttit av två tredjedelar av ett straff, men nu läggs den resterande tiden – två år och sju månader – på det nya straffet. I praktiken döms han alltså till ett straff på ungefär fem år, säger Fredrik Ingblad, åklagare på åklagarkammaren i Västerås.

Genom en vikt kartongbit hällde Ulf Borgström in vegetabilisk olja, som han sedan tände fyr på, i socialförvaltningens lokal.
Foto: Polisen

Försvaret anser att domen delvis var korrekt bedömd – och delvis felaktig.

– Att tingsrätten ogillade åtalet gällande grov mordbrand i Arboga är vi väldigt nöjda med, vi anser att det är en korrekt bedömning. Vad gäller händelsen i Köping har min klient nekat brottet, men där har tingsrätten valt att döma honom till försök till mordbrand. Det anser vi är felaktigt, säger Borgströms advokat, Viktor Svartz.

Domen kommer att överklagas, meddelade Svartz senare på torsdagen.

Bilder på tändstickor

Branden mot socialförvaltningens lokaler tros ha motiverats efter att Borgström tvingades avbryta en hovslagarutbildning, vilken ordnades via kommunens arbetsmarknadsåtgärdsprogram. Beslutet ska ha baserats på Ulf Borgströms bemötande mot hästarna, han ska både ha skrämt djuren och saknat det handlag som behövdes.

Natten mellan den 4-5 december 2017 tände han eld på kontoret.

Efter att ha krossat ett fönster hällde Gryningspyromanen in vegetabilisk olja genom hålet, med hjälp av en kartongbit som fungerade som en ränna. Branden tog aldrig helt fyr, av ren tillfällighet självslocknade den. Däremot menade räddningstjänsten att det hade kunnat gå mycket illa och kunde ha orsakat omfattande skador.


LÄS MER: Gryningspyromanen säger inget i rätten


Tolv dagar senare greps Ulf Borgström utanför en Ica-butik. DNA från honom hade anträffats vid socialförvaltningens fönsterkarm samt på den beslagtagna kartongbiten, det fanns dessutom bilder på honom tagna av övervakningskamoror, i närheten av brandplatsen.

Borgström nekar till brottet och berättade i förhör att han inte har försökt att anlägga någon brand.

Kan inte knytas till Arbogabranden

Tingsrätten rubricerar händelsen i Köping som försök till mordbrand – en rubricering som åklagare Fredrik Ingblad inte riktigt håller med om.

– Vi delar inte tingsrättens uppfattning om hur branden i Köping ska vara rubricerad. Vi menar att den var fullbordad. Det har uppstått en brand, även om den slocknade. Vi resonerade att det fanns en risk att det drabbade hela socialtjänstens lokaler och att den därför var grov, men det tyckte inte domstolen räckte, säger Fredrik Ingblad.

Gryningspyromanen var misstänkt för branden i Arboga – men har friats från misstankarna.
Foto: Polisen

Gryningspyromanen friades från misstankarna gällande den grova mordbranden i Arboga, trots att det fanns stark bevisning mot honom. Bland annat ska Borgström ha skickat ett mejl till polisen i region syd där han hotade med att starta en brand, om han inte fick en överenskommelse med polisen senast till midsommar. Därtill uppgavs det att bilder hade hittats i hans telefon, föreställande den aktuella byggnaden i Arboga, samt bilder tändstickor.

– Tingsrätten menar att det inte är styrkt att Ulf Borgström var gärningsmannen i Arboga. När det kommer till den branden handlar det om ett indiciemål – att det finns mycket bevisning men ingenting som knyter honom till tidspunkten för branden på brottsplatsen. Vi har viss förståelse för tingsrättens resonemang, men vi får se om vi gör något mer eller om vi låter det vara, säger Ingblad.


LÄS MER: "Gryningspyromanen" gripen för mordbrand i Ystad


Tände på hyreshus

Ulf Borgström har länge varit känd av polisen och han figurerar i hundratals brandutredningar. I de flesta fallen har han friats.

Majoriteten av de bränder som Gryningspyromanen misstänks ha startat har varit i Skåne. Enligt polisen har det handlat om allt från bostadshus till kyrkor som stått i lågor.

Den 2 december 2010 började ett hyreshus i Ystad att brinna. Fyra trapphus utrymdes och 37 personer evakuerades. I samband med branden kom Ulf Borgström ut ur porten, klädd i en mörk jacka och en mörk mössa. Han dömdes senare till åtta års fängelse, för grov mordbrand.

2016 släpptes Borgström fri efter att ha avtjänat två tredjedelar av sin tid i fängelset och flyttade då till en mindre ort i Köpings kommun.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!