Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gryningspyromanen bryter sin tystnad

Ulf Borgström gäckade svensk polis i nära tio år. Av de över 100 bränder som han har kopplats samman med är han bara dömd för tre – försök till mordbrand vid två tillfällen i Dalarna 2005, samt grov mordbrand i Ystad 2010.
Foto: Tomas LePrince

SALA. Ulf Borgström, 51, har kopplats samman med över 100 bränder och kallats en av Sveriges farligaste män.

Om 13 månader släpps Borgström – som av polis och media kallats för Gryningspyromanen – fri efter att ha avtjänat det fängelsestraff han fick efter en grov mordbrand i ett flerfamiljshus i Ystad 2010.

I en intervju hotar han nu med att fortsätta sin hämnd och sina bränder när han släpps fri. Fyra år i fängelse har inte fått honom på andra tankar.

– Det ska brinna igen, säger han till Kvällsposten, som är den första tidning som fått träffa honom i fängelset.

Läs hela intervjun i Kvällsposten – i papperstidningen och som långläsning här på KvP.se – i morgon bitti.

Ulf Borgström gäckade svensk polis i nära tio år. Av de över 100 bränder som han har kopplats samman med är han bara dömd för tre – försök till mordbrand vid två tillfällen i Dalarna 2005, samt grov mordbrand i Ystad 2010.

Polisen har också misstänkt honom för att ligga bakom uppmärksammade bränder som till exempel "Emils snickerboa" och Astrid Lindgrens barndomshem i Småland, Zorns gammelgård i Dalarna och Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad.

"Går inte att räkna"

Men allt som oftast underkände tingsrätterna bevisen och Borgström gick fri – bara för att snart starta nya bränder. I alla fall om man ska tro polisens misstankar.

På frågan om hur många gånger han har varit misstänkt, svarar Ulf Borgström:

– Det går inte att räkna.

Han avtjänar just nu sitt fängelsestraff för branden i Ystad. Då anlade han, mitt i natten, två bränder på vinden i trevånings hyreshus mitt i centrala stan. Polisens tekniker konstaterade senare att de boende i huset hade svävat i uppenbar livsfara om inte branden upptäckts av polisen, som den aktuella natten spanade på Borgström.

Han dömdes för den branden till åtta års fängelse. Men i samband med rättegångarna uttryckte han återigen hot om hämnd mot samhället i framtiden.

Skräcken för vad som ska hända när Borgström släpps ut har därför alltid funnits kvar.

Drivs av ilska

I en intervju med Kvällsposten låter Borgström förstå att han inte har släppt tankarna på hämnd.

Kvällsposten har träffat Borgström på Salbergaanstalen i Västmanland, där han avtjänar sitt fängelsestraff.

Intervjun publiceras, både i papperstidning och här på KvP.se, i två stora långläsningar på måndag och tisdag.

Borgström får i intervjun många frågor kring riskerna med bränder. Att oskyldiga kan drabbas.

Han svarar:

– Det skiter jag fullständigt i. Sant. Fullständigt. Om de pissar och skiter ned sig då, så skrattar jag åt det. Så illa är det. Sant alltså.

När han nu för första gången bryter tystnaden är det tydligt att han fortfarande drivs av ilska mot samhället.

Ska hämnas igen

Hans plan är tydlig: När han blir fri om ett drygt år ska han hämnas igen.

– Jag är pissed off och jag vill att allmänheten ska veta det, säger han.

Han menar att det handlar om hämnd både för gamla oförätter som han anser sig varit utsatt för, och nya som han anklagar anstalten i Salberga för.

Läs hela intervjun måndag och tisdag.


Heliga Trefaldighetskyrkan, KristianstadKlockan 09.20 den 20 oktober 2003 upptäcks en brand i Heliga Trefaldighetskyrkan mitt i centrala Kristianstad. Polisens spanare hittar ett brinnande ljus lutat mot bönpallen i predikstolen. Spanaren hade följt efter Ulf Borgström in i kyrkan, men hade inte totalkoll och såg inte honom tända ljuset. Borgström häktas senare, men dömd aldrig.
Foto: Lars Palmborg
Nils Holgersson-gården, YstadKlockan 05.12 den 12 september 2004 upptäcks en brand i Nils Holgersson-gården i Ystad. Bygganden, som har ett stort kulturhistoriskt minnesvärde, totalförstörs i branden. Klockan 05.48, bara 36 minuter efter branden i i Nils Holgersson-gården, upptäcks en brand i Västra Vemmenhögs kyrka – ungefär 600 meter bort. Kyrkan skadas, men kan räddas. Ulf Borgström döms i tingsrätten, men frias i hovrätten.
Foto: Joachim Wall
Nils Holgersson-gården, YstadKlockan 05.12 den 12 september 2004 upptäcks en brand i Nils Holgersson-gården i Ystad. Bygganden, som har ett stort kulturhistoriskt minnesvärde, totalförstörs i branden. Klockan 05.48, bara 36 minuter efter branden i i Nils Holgersson-gården, upptäcks en brand i Västra Vemmenhögs kyrka – ungefär 600 meter bort. Kyrkan skadas, men kan räddas. Ulf Borgström döms i tingsrätten, men frias i hovrätten.
Foto: Joachim Wall
"Emils Snickeboa" i KatthultDen 27 aug 2005 brinner det på ett flertal platser kring Vimmerby. "Emils snickerboa" i Katthult, känd från böckerna och filmerna om "Emil i Lönneberga", brinner ner till grunden. Även Astrid Lindgrens föräldrarhem, Pelarne träkyrka och Ösjöfors handpappersbruk i Vimmerby drabbas. Ulf Borgström är i trakten och förhörs av polisen, men släpps, och några bevis mot honom framkommer aldrig.
Foto: Sven Lindwall
Zorns gammelgården, MoraDen 31 oktober 2005 eldhärjas den K-märkta Zorngården i Mora. Det är en kulturbyggnad från 1300-talet vid Zorns gammelgård som får omfattande brandskador. Samma natt skadas klockstapeln i centrala Mora av en brand. Ulf Borgström är misstänkt för båda bränderna och utreds i samband med bräderna mot Triumfglass och Frosts knivfabrik, men döms aldrig.
Foto: Maggie Nygårdh
Triumfglass och Frosts knivfabrik i MoraDen 5 november 2005 anläggs bränder i både Frosts knivfabrik och Triumfglass i Mora. Polisen har spaning på Ulf Borgström och ser honom lämna de båda platserna under natten. Vid byggnaderna hittas brinnande stearinljus i toalettrullar. Spanarna släcker ljusen. Ulf Borgström döms till fängelse i tre år för försök till mordbrand.
Foto: Okänd
Korsvirkeshus och kyrka i HammenhögDen 13 maj 2010 brinner ett korsvirkeshus och en kyrka i Hammenhög. Kyrkan klarar sig med rökskador, men korsvirkeshuset, som har ett stort kulturellt värde, totalförstörs. Båda bränderna är anlagda. Ulf Borgström häktas misstänkt för grov mordbrand, ett skoavtryck på en parkbänk betraktas som ett av de starkaste bevisen. Han släpps dock efter 67 dygn och är aldrig dömd för brotten.
Foto: Ulf Ryd
Möllan i SkivarpDen 26 oktober står den 150-åriga Möllan i Skivarp står i lågor. Möllan, som var byggd 1853 och var i drift ända till 1947, brinner ner till grunden. Ulf Borgström står vid tidpunkten ofta under uppsikt av polispersonal, men polisen tappar honom denna dag. Han anhålls senare misstänkt för branden i Möllan, men släpps vid häktningsförhandlingen.
Foto: Tomas LePrince
Brand i hyreshus i YstadNatten mellan den 1 och 2 december 2010 skakas centrala Ystad av flera bränder i flerfamiljshus. Denna gången handlar det om tre bränder inom loppet av mindre än ett dygn. Ulf Borgström kommer att dömas för branden som upptäcks på vinden i ett trevåningshus på Bollhusgatan. Boende i huset tvingas hals över huvud fly ut ur huset. Han döms till åtta års fängelse för grov mordbrand.
Foto: Lasse Svensson
1 / 9

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!