Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gryningspyromanen begärd häktad för försök till mordbrand

Gryningsoyromanen Ulf Borgström.Foto: TOMAS LEPRINCE
Ulf Borgström släpptes i april 2016.Foto: SARA STRANDLUND
Gryningspyromanen Ulf Borgström under häktningsförhandlingen 2008.Foto: NICLAS TILOSIUS
"Emils snickerboa" – känd från filmerna – brann ned till grunden 2005. Gryningspyromanen har kopplats till branden, men han har inte dömts för den.Foto: SVEN LINDWALL

Ulf Borgström, "gryningspyromanen" har begärts häktad misstänkt för flera brott.

Han greps under onsdagen misstänkt för försök till mordbrand och grovt hot mot tjänsteman.

Ulf Borgström greps på onsdagen, misstänkt för försök till grov mordbrand och grovt hot mot tjänsteman. Brotten ska ha begåtts i december förra året och i januari i år, enligt polisen i Västmanland.

"Flera poliser arbetar just nu med utredningen som befinner sig i ett intensivt skede", skriver polisen i ett pressmeddelande. 

Brotten ska enligt åklagarmyndigheten ha begåtts i Köping.

Efter polisförhör beslöt åklagare på onsdagen.

– Utredningen är i ett känsligt läge, så jag kan i nuläget inte avslöja mer än så, säger åklagare Frieda Gummesson, som är förundersökningsledare, till VLT.

Ulf Borgström misstänks ligga bakom ett 100-tal bränder, som har pågått från 80-talet och fram. Han blev villkorligt frigiven 2016.

På fredagen har Ulf Borgström begärts häktad, på sannolika skäl misstänkt för försök till grov mordbrand, vilket även Aftonbladet skrivit om.

Åklagare Frieda Gummesson: Inga andra misstänkta är aktuella

Ulf Borgström greps i december 2010 efter att ha anlagt en brand i ett flerfamiljshus i Ystad. Vid den här tidpunkten var han misstänkt för flera bränder, och punktmarkerades av polisen. 

Samtidigt hade polisen också bevakning på "högriskbyggnader" i Ystad, bland annat konstmuseet.

Klockan 02.36 under natten mot den 2 december 2010 såg en polispatrull Ulf Borgström komma ut ur en port på Bollhusgatan.

– Det var en ren tillfällighet att de såg honom komma ut ur den fastigheten mitt i natten. I samband med det känner man lukten av brandrök. Då följer man efter honom och griper honom, sa polisen Dan Granvik efter händelsen.

Frigavs efter fem år i fängelse

Ulf Borgström sa inget i förhör, men kunde knytas till branden efter att man hittat skoavtryck som överensstämde med hans skor och fibrer från hans jacka på brottsplatsen. Vid det tillfället dömdes han till åtta års fängelse för grov mordbrand.

Efter att ha suttit fängslad i fem år för en anlagd brand i Ystad frigavs Ulf Borgström. Han slog sig då ner i Västmanland.

Kvällspostens Micke Ölander intervjuade Ulf Borgström 2015. Då berättade han att han upplevde det problematiskt att leva ett vanligt liv.

– Det finns ingen sådan möjlighet. Jag får ingen bostad. Jag får inget jobb. Ytterligare en gång kastar de ut mig på gatan. Vad har jag för alternativ?

Åklagare Frieda Gummesson säger till VLT att inga fler misstänkta är aktuella i ärendet.

 

LÄS MER: Gryningspyromanen om sitt nya liv

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!