Här på Sofielund inträffade i natt den tredje överfallsvåldtäkten på drygt en månad. Våldtäkten inträffade vid 3-tiden i natt. Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILMHär på Sofielund inträffade i natt den tredje överfallsvåldtäkten på drygt en månad. Våldtäkten inträffade vid 3-tiden i natt. Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM
Här på Sofielund inträffade i natt den tredje överfallsvåldtäkten på drygt en månad. Våldtäkten inträffade vid 3-tiden i natt. Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM
Andy Roberts är chef för polisområde Norr där våldtäkterna skett. Han har beordrat ut extra personal i området. Foto: TOMAS LEPRINCEAndy Roberts är chef för polisområde Norr där våldtäkterna skett. Han har beordrat ut extra personal i området. Foto: TOMAS LEPRINCE
Andy Roberts är chef för polisområde Norr där våldtäkterna skett. Han har beordrat ut extra personal i området. Foto: TOMAS LEPRINCE

Gruppvåldtagna offret utsatt för tortyrliknande misshandel

Publicerad

I natt inträffade den tredje överfallsvåldtäkten på drygt en månad i Malmö. Polisen utreder om det är samma gärningsmän. Det senaste offret har utsatts för tortyrliknande misshandel.

– Det är frågan om synnerligen grovt våld. Jag uppmanar alla som kan veta något att kontakta polisen så vi kan gripa gärningsmännen, säger Andy Roberts, chef för polisområde Norr i Malmö.

Flickan utsattes för tortyrliknande misshandel i samband med gruppvåldtäkten. 

– Det här är frågan om gärningsmän som säkert någon eller några känner till och som inte ska skyddas av tystnad, säger Andy Roberts.

Han har gett sina poliser som arbetar i yttre tjänst order att vara mer uppmärksamma än vanligt och vara synliga särskilt i området där den senaste våldtäkten inträffade.

Samtidigt har en omfattande spaningsinsats inletts efter larmet i natt.  

Våldtar på nätterna

Arbetet leds av Anders Nilsson, gruppchef på sektionen för brott i nära relationer, som har lång erfarenhet av att utreda grova brott. Sedan tidigt i morse är han utredningsledare för  överfallsvåldtäkten som inträffade på Sigtunagatan vid Södervärn natten till onsdagen den 15 november. Den första skedde i samband med en fest i stadsdelen Segevång på lördagsnatten den 5 november.

I samtliga fall inträffade våldtäkterna sent på natten och offren är yngre kvinnor. Två av dem är tonåringar. 

Tidigt på lördagsmorgonen blev Anders Nilsson väckt i hemmet. Han fick avbryta sin planerade ledighet och blev utredningsledare även för den tredje överfallsvåldtäkten.

 

LÄS MER: Ung kvinna överfallen av flera män vid lekplats 

 

Letar efter DNA-spår

Polisen fick larmet kl 03 att en flicka eller kvinna i åldern 15-20 år utsatts för en våldtäkt av flera män vid en lekplats vid Sofielund.

Polisen uppgav tidigt att kvinnan fått skador men lämnade inga fler detaljer. Platsen där hon våldtagits har undersökts under dagen i ett försök att hitta spår – bland annat DNA – som kan leda till gärningsmännen

– Vi har tyvärr drabbats av en tredje överfallsvåldtäkt i Malmö på kort tid. Vi bedriver redan två stora förundersökningar gällande sådana. Och nu kom en ny. Vi har arbetat hela natten och fortsätter under dagen. Vi försöker samla ihop den bevisning som finns. Vi arbetar på bred front, säger Anders Nilsson.

En del av utredningen är att titta på likheter mellan överfallsvåldtäkterna.

– Vi utreder naturligtvis om det kan finnas ett samband, säger Anders Nilsson.

Extra poliser insatta

Redan efter första våldtäkten fick sektionen extra resurser. Efter den andra, som inträffade i närheten av Södervärn, fick utredarna på nytt extra bemanning. 

Efter nattens våldtäkt är insatserna från polisen sida åter största möjliga. 

– Brotten som vi utreder är av samma natur som när man utreder mord. Man bedriver utredningar som dessa enligt ett särskilt metodstöd, säger Anders Nilsson.

Han vill i nuläget inte ge någon information om hur angreppet mot kvinnan gått till men uppger att ytterligare brottsrubricering kan tillkomma.

Likheter mellan våldtäkterna

– Det här är ett mycket allvarligt brott och det är vår sektion som arbetar med det här. Det är de allra bästa poliserna som arbetar med detta, säger Anders Nilsson.

Flickan som våldtogs i natt har förhörts. Hon ska ha varit 17 år, enligt polisen.

– Vi försöker ta hand om målsägande på bästa sätt och samtidigt få fram så mycket information som möjligt, säger Anders Nilsson.

Det finns slående likheter mellan de tre överfallsvåldtäkterna.

I samtliga fallen handlar det om yngre män som inte känner kvinnorna. Det är sent på natten och offren är ensamma och har små eller inga möjligheter att kalla på hjälp. Samtliga tre överfallsvåldtäkter har inträffat mellan midnatt och kl 03.

Ingen gripen

I ett av fallen utsattes kvinnan för våldtäkter i två omgångar på två olika platser. 

I ett annat fall hamnade ett av offren ofrivilligt ensam med en grupp yngre män som sedan våldtog henne.

Utredningarna av de två tidigare överfallsvåldtäkterna leds av en åklagare, Lena Körner, trots att ingen misstänkt gripits. Det är rutin i utredningar av grova brott att en åklagare kopplas in i ett tidigt skede.

Hon vill inte kommentera om det finns någon eller några misstänkta i utredningarna.

 

 

Fotnot: Artikeln har i efterhand uppdaterats med offrets ålder – den var ej känd vid tidpunkten då artikeln skrevs.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag