En kvinna gruppvåldtog på ett av Migrationverkets boende i Mariannelund i Småland i december 2011. Nu kräver hon miljonskadestånd.
En kvinna gruppvåldtog på ett av Migrationverkets boende i Mariannelund i Småland i december 2011. Nu kräver hon miljonskadestånd.

Gruppvåldtagen kräver en miljon

Publicerad

Åtta män åtalades i dag för den brutala gruppvåldtäkten på Migrationsverkets boende i Mariannelund.

Kvinnans målsägarbiträde yrkar nu på ett ovanligt högt skadestånd - drygt en miljon kronor.

– Att utsättas för så många personer, för den förnedringen och den kränkningen – skadeståndet måste stå i proportion till brottet. säger advokat Charlotte Bokelund till TT.

På fredagen åtalades åtta män för den brutala gruppvåldtäkten på Migrationsverkets boende den tredje december förra året. Männen, som är i åldrarna 20-33 år, riskerar fängelse i upp till tio år samt utvisning ur landet om de fälls.

"Exceptionellt brottmål"

Kvinnans målsägarbiträde yrkar dessutom på ett ovanligt högt skadestånd med hänvisning till det stora antalet gärningsmän och den kränkning som den våldtagna kvinnan utsatts för.

– Det är ett exceptionellt brottmål för att det är så många gärningsmän. Att det är en gruppvåldtäkt med åtta gärningsmän. Med hänsyn till det har jag yrkat skadestånd på en väsentligt högre nivå än vad som är praxis för en, två eller tre gärningsmän, säger advokat Charlotte Bokelund till TT.

Drygt en miljon i skadestånd

Sammanlagt krävs de sju män som åtalats för grov våldtäkt på 750 000 kronor i skadestånd. Den åttonde mannen, som åtalats separat, krävs på sammanlagt 350 000 kronor. Yrkandet lämnades in till tingsrätten efter lunch på fredagen.

Hur skadestånd ska bedömas då gärningsmännen är så många som i det här fallet har enligt Charlotte Bokelund inte prövats tidigare. Men hon tycker det är angeläget att skapa ny praxis.

– Att utsättas för så många personer, för den förnedringen och den kränkningen – skadeståndet måste stå i proportion till brottet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag