Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grundvattnet sjunker snabbt i hettan – värst i Sydsverige

Flera kommuner har bevattningsförbud, bland annat Båstad och Vellinge. Foto: © BILDBYRÅN
Grundvattennivåerna är rekordlåga – med torka som följd. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Värmeböljan gör att grundvattennivåerna sjunker snabbt – på flera håll till rekordlåga nivåer.

– Torkan har varit väldigt intensiv och grundvattnet ligger i dag på samma nivå som det vanligtvis gör i augusti, säger grundvattengeologen Fredrik Theolin.

Grundvattentillgången var god i mars–april. Sedan kom hettan. Nivåerna i de små grundvattenmagasinen har sjunkit onormalt mycket under maj och juni.

– De fortsätter att sjunka, kanske inte lika snabbt som i juni, men då var det extremt snabbt med väldigt brant sjunkande nivåer i små magasin, säger Fredrik Theolin vid Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Sedan SGU:s senaste sammanställning i mitten av juni, har nivåerna i de små magasinen hittills sjunkit med ungefär 40–60 centimeter, att jämföra med 30 centimeter en normal sommarmånad.

I framför allt Götaland är nivåerna väldigt låga, på sju platser de lägsta som uppmätts i juli.

"Det har regnat för lite"

Nivåerna i de stora grundvattenmagasinen – som vanligtvis används för den kommunala vattenförsörjningen – förändras inte lika dramatiskt. Bortsett från i Svealand och nordligaste Götaland är det inga större avvikelser.

– De stora magasinen har mer kapacitet och är inte lika känsliga för kortare perioder av torka. Men fortsätter det att vara torrt resten av juli och in i augusti kan bilden för de stora magasinen också påverkas, säger Fredrik Theolin.

Blir det en normal sommar framöver kommer läget i augusti inte alls vara bra.

– Det har regnat för lite och det som har kommit har tagits upp av växter. Det lilla vattnet tillför ingenting till grundvattnet.

Bevattningsförbud i kommuner

En rad kommuner har infört bevattningsförbud, däribland Vellinge, Båstad och Nyköping.

Om inget vatten tillförs magasinen sjunker nivåerna en till två centimeter per dag just nu. Vattenbristen kan få särskilt stora konsekvenser för lantbrukare och andra med egna brunnar, förklarar Fredrik Theolin.

– Det beror på hur beroende man är av sitt vatten. Är du permanentboende med eget vatten kan det bli väldigt allvarligt. I lantbruket har vi sett konsekvenser redan. Har man möjlighet är det bra att mäta nivån i brunnen för att vara förberedd.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!