Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grundstötta fartyget har kunnat dras loss

Lastfartyg gick på grund helt nära land utanför Helsingborg. Larmet om grundstötningen kom 21.05 i tisdags kväll.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kaptenen somnade och orsakade att lastfartyget Baltic Carrier gick på grund norr om Helsingborg i tisdags. Nu har det dragits loss och bogserats i väg.

På fredagskvällen kunde det 82 meter långa skeppet dras loss med hjälp av tre danska bärgningsfartyg och börja bogseras mot Helsingborgs hamn. Fartyget stod på sandbotten med inslag av sten och inga utsläpp har märkts runt fartyget.

Den 45-årige ryske sjökaptenen häktades tidigare på fredagen på sannolika skäl misstänkt för grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjöfart. Efter grundstötningen hade han 0,37 milligram alkohol per liter i utandningsluften, skriver Helsingborgs Dagblad.

– Jag framförde fartyget på ett säkert sätt men strax innan jag skulle gira somnade jag. Jag förstår inte själv varför jag somnade, vidhöll fartygskaptenen under häktesförhandlingen enligt tidningen.

Oklart hur länge han sov

Det är oklart hur länge han sov. I polisförhör har han sagt att tuppluren varade i drygt 20 minuter, en uppgift som han senare tog tillbaka.

Mannen nekar till brott. Försvaret menar att det rör sig om en olycka samt att mätningarna av kaptenens alkoholhalt måste vara fel.

Enligt kaptenens utsago hade han inte druckit mer än en eller två öl sju timmar tidigare samma dag, då han var utanför tjänst.

Det Gibraltarflaggade lastfartyget var på väg från Ryssland till Lidköping när grundstötningen inträffade.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!