Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grovt kriminell drev hem för flyktingbarn

<p>Den flerfaldigt dömde mannen som har kopplingar till Bandidos har drivit ett hem för flyktingar i Laholm. Obs! Bilden är tagen i ett annat sammanhang.</p>

Enligt en granskning som DN har gjort har en flerfaldigt dömd 39-åring med kopplingar till Bandidos drivit ett hem för flyktingar i Laholm.

Bland annat är mannen dömd för rån, misshandel och grovt bedrägeri.

Kvalitetschefen på socialförvaltningen i Halmstad, Eric Semb, säger till Kvällsposten att kommunen var under enorm press.

– Alternativet var att pojkarna skulle bo på gatan, säger han.

Halmstad kommun tog beslut om att placera åtta ensamkommande flyktingbarnen hos ett företag som delvis drevs av en flerfaldigt dömd 39-åring med kopplingar till Bandidos. Senast 2014 ordnade mannen en lönebidragsanställning åt Mehdi Seyyed, en tungt kriminellt belastad ledare inom Bandidos Europaorganisation. Detta rapporterar DN.

Det var i höstas som kommunen tog emot åtta ensamkommande pojkar som kvalitetschefen på socialförvaltningen i Halmstad, Eric Semb, inte visste var han skulle placera.

– Vid det läget kom sju ungdomar om dagen till Halmstad och alla HVB-hem var fulla och vi hade övertänjt på alla lokala hotell i området, säger han till Kvällsposten.

Ett nystartat företag som precis hade köpt ett pensionat i Laholm ansökte samtidigt om tillstånd för att driva HVB-hem. Då man befann sig i en pressad situation togs ett beslut om att inte invänta tillståndet utan placera barnen i hemmet direkt.

Eric Semb menar att man gjorde ett besök på hemmet och intervjuade föreståndaren, en 33-årig bilhandlare från Göteborgstrakten. Han är osäker på om det gjordes någon koll ur belastningsregistret men man beskrev

I och med att migrationsminister Morgan Johansson gått ut och sagt att kommuner behövde vara flexibla i detta krisläge, beslutade man sig för att de ensamkommande flyktingbarnen skulle familjehemplaceras hos 33-åringen i väntan på HVB- tillståndet, som kan ta upp till en och en halv månad.

Bodde hos 39-åringens bror

33-åringen ska dock enligt DN ha varit bulvan för sin 39-årige bror. Internationella åklagarkammaren i Göteborg hävdar att 39-åringen har köpt fastigheten som är tänkt som boende för ensamkommande flyktingbarn i falskt namn. Han misstänks för att ha använt en förfalskad legitimation i  sin brors namn.

Om familjehemsplaceringen av de åtta barnen säger Eric Semb:

– Alternativet var att pojkarna skulle bo på gatan.

39-åringen har länge varit ett känt namn i den undre världen i Göteborg, ett färskt yttrande från Kriminalvården slår fast att mannen ”har kopplingar till grov organiserad brottslighet”.

20-tal brott

Han är tidigare dömd för bland annat rån, misshandel och grovt bedrägeri, totalt rör det sig om et 20-tal brott. Han ska också ha upplåtit en del av en hyreslokal till Bandidos och varit misstänkt för utpressning.

Eric Semb fick upplysning om brottsmisstankarna mot 39-åringen i samband med att han greps av polisen 23  december förra året men beslutade ändå att låta barnen bo kvar i familjehemmet fram till mitten av januari, då det var svårt att hitta någon annan lösning vid den tidpunkten.

– Dagen innan julafton hittar du inte platser till åtta flyktingbarn, däremot förberedde vi för flytt av barnen till olika ställen i Halmstad, säger han.

39-åringen misstänks för grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning men nekar till brott och säger till tidningen:

– Allting handlar om ett missförstånd mellan mig och min bror.

DN:s granskning visar att även Helsingborgs kommun har anlitat det aktuella bolaget.

Sammanlagt har kostnaden för kommunerna uppgått till miljontals kronor.